avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Nivel zgomote si vibratii
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Nivel zgomote si vibratii

Numele meu este Raducu Florin, sunt din Brasov, 35 de ani si am o problema foarte mare datorita zgomotelor si vibratiilor produse de frigiderele si aparatele de aer conditionat de catre doua societati situate sub apartamentul in care locuiesc.
Fiecare din cele doua societati detine peste 10 aparate frigorifice mari si mai multe aparate de aer conditionat montate pe peretii exteriori ai blocului.
Dupa incercari repetate de conciliere pe cale amiabila nu am mai rezistat si am facut reclamatie la Politie, Directia de Sanatate publica si Garda de Mediu.
Reclamatia la Politie a ramas fara rezultat chiar daca legea prevede la tulbularea linistii publice de catre orice aparat care produce zgomote.
Directia de Sanatate Publica mi-a trimis raspuns ca parterul blocului este destinat spatiilor comerciale si trebuie sa pastreze o anumita temperatura pentru a nu se deteriora marfa.
Garda de Mediu a constatat cele spuse de mine si le-a dat termen de rezolvare a problemei. Termenul a expirat. Problemele majore cu aparatele de aer conditionat nu s-au remediat. Patronii motiveaza functionarea aparatelor de aer conditionat datorita supraincalzirii magazinelor de la compresoarele numeroaselor aparate frigorifice.
Am revenit cu reclamatie la Garda de Mediu si acum astept.
Situatia mea este disperata deoarece nu pot sa ma odihnesc. Am recomandare sa ma odihnesc deoarece am o leziune de 8 mm pe creier si pot face oricand o criza convulsiva. Am 2 fetite mici de 3,5 ani si 6 luni si imi este frica sa nu pateasca ceva.
Leziunea mea nu se stie de unde este. Eu locuiesc in acest apartament de 5 ani.
La inceput nu am remarcat aceste zgomote (poate si datorita faptului ca aveau doar 2 frigidere). Cu timpul situatia s-a agravat si de 2 ani ma cert cu ei.
Zilele trecute la ora 2 noaptea am ajuns in situatia de a suna la 112. Au venit, au constatat si mi-au dat viteza. Au spus ca apelul este inregistrat dar ca ei nu au ce face. Au motivat ca nu au dat ei autorizarea de functionare si sa ma adresez autoritatilor care au dat autorizarea de functionare.
Ce cale juridica de atac impotriva acestor societati as avea?
Exista vreo posibilitate de masurare a radiatiilor si a campului electromagnetic produs de aceste aparate?
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 11:53, 25 Iulie 2010
In contextul Legii nr 10/1995, “Protecţia la zgomot" este o CERINŢÃ DE CALITATE (F) în construcţii.
Legislatia aplicabila in materie este:
1. SR 6161-1/2008 - Acustica in construcţii. Partea 1: Măsurarea nivelului de zgomot în construcţii civile. Metode de masurare. Revizuieste: STAS 6161/1-89
2. SR 6161-2/2008 - Acustica în construcţii. Partea 2: Măsurarea capacităţii de izolare la zgomot aerian a elementelor de construcţii şi a faţadelor. Metodă de determinare. Revizuieste: STAS 6161/2-89
3. STAS 10009-88 - Acustica urbană. Limite admisibile ale nivelului de zgomot urban.
4. STAS 6156 - 86 - Protecţia împotriva zgometulul în constructii civile şi social-¬culturale. Limite admisibile şi parametrii de izolare acustică.
STAS 6156 - 86 stabileşte limitele admisibile ale nivelului de zgomot echivalent continuu din clădirile de locuit etc., în vederea asigurării protecţiei şi confortulul acustic in unităţile funcţionale din aceste clădiri.
În acest standard, prin unităţi funcţionale se înţeleg încăperi sau grupuri de încăperi care necesită o limitare a nivelului de zgomot produs sau declanşat din afara lor, de surse ce nu pot fi înlăturate sau reglementate de cel care foloseşte unitatea.
Pentru clădirile de locuit, unitatea funcţională o constituie apartamentul.
Confortul acustic într-o unitate funcţională se asigură prin nivelul de zgomot echivalent interior a cărui valoare limită admisă, pentru apartamentele din clădirile de locuit este de 35 dB(A)* si nu trebuie sa depăşească cu mai mult de 5 dB(A) nivelul obţinut fără sursele de zgomot interioare.
Nivelul de zgomot echivalent interior se determină in conformitate cu STAS 6161/1 - 89.
*Nota: dB(A) este o unitate de măsură a nivelului de zgomot fiziologic, ponderat pe curba de ponderare A, care ţine seama de modul de percepere al urechii umane. În dB(A) se dă o singură valoare globală.
In cazul cladirilor de locuit, intervalul de timp in care se ia in considerare la calculul nivelului de zgomot echivalent interior real (care se compara cu nivelul admisibil), se determina dupa cum urmeaza, pentru perioada:
• de zi (intre orele 06,00 – 22,00) se considera intervalul de 8 ore consecutive caruia îi corespunde nivelul de zgomot cel mai ridicat;
• de noapte (intre orele 22,00 – 06,00) se considera intervalul de 30 minute consecutive caruia îi corespunde nivelul de zgomot cel mai ridicat.
În cazul când în exploatarea clădirilor de locuit şi in vecinătăţile acestora ar exista unele acţiuni izolate, caracterizate printr-un nivel ridicat de zgomot (ex: muzică executată in camere de locuit) care provoacă disconfort, nivelurile de zgomot respective se caracterizează în funcţie de durata zgomotului (exprimată în procente faţă de o perioadă de referinţă de 8 ore ziua sau de 30 de minute noaptea).
pentru conditiile de realizare a instalatiilor electrice interioare de curenti slabi,
vezi:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu un vecin care da muzica mult prea tare d0z0 d0z0 Am un vecin care de cateva luni incoace a inceput sa dea muzica foarte tare. Discutiile amiabile/neamiabile nu au avut nici un rezultat. El asculta doar in ... (vezi toată discuția)
Expertiza zgomot constsil constsil locuiesc lângă o sală de fotbal acoperită cu prelată, la 11m. am proces impotriva lor datorită zgomotului produs. după proba testimoniala, ... (vezi toată discuția)
Limita zgomot db ContSters83715 ContSters83715 Care este limita legala la zgomot in timpul zilei, dar in timpul noptii? Unde gasesc expert sonometrist, care sa masoare zgomotul unei discoteci din acelasi ... (vezi toată discuția)