avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM la nivel de unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM la nivel de unitate

Administratorul poate face parte din comisia de negociere a CCM la nivel de unitate? Nr. reprezentantilor salariatilor trebuie sa fie egal cu nr. membrilor comisiei de negociere a CCM din partea angajatorului? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alina Pene , utilizator 12:10, 11 August 2010
Initiativa negocierii colective apartine administratorului la societatile unde lucreaza minim 21 de angajati, negocierea se face intre patron si reprezentantii angajatilor.
Administratorul reprezinta societatea, prin urmare, este obligat sa participe la negocierii, dar in acelas timp poate delegata o persoana sau mai multe la negocieri.
Salariati de regula deleaga reprezentanti, numarul lor este agreat de ambele parti.
Cu privire la procedura negocierii ea este prevazuta destul de bine de lege astfel:
- sarcina initierii negocierii CCM revine angajatorului, acesta afiseza o invitatie ( art. 3, punctul 5 din L. 130/1996), prin care invita angajatii la negocierea CCM, stabilind ziua, ora si locul.
- sindicatul sau angajatii deleaga reprezentantii lor la negociere
CAP. 3 din Legea 130/1996 privind contractele colective de munca"
Partile si reprezentarea acestora la negocierea si la incheierea contractelor colective de munca

ART. 14
Partile contractului colectiv de munca sunt patronul si salariatii, reprezentate dupa cum urmeaza:
a) patronul:
- la nivel de unitate, de catre organul de conducere al acesteia, stabilit prin lege, statut ori regulament de functionare, dupa caz

b) salariatii:
- la nivel de unitate, de catre organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative ori, acolo unde nu este constituit un sindicat reprezentativ, prin reprezentantii alesi ai salariatilor

iar Codul muncii, la art. 224 si urmatoarele prevede:

ART. 224
(1) La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si daca nici unul nu este membru de sindicat, interesele acestora pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
(2) Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
(3) Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.
ART. 225
(1) Pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor salariatii care au implinit varsta de 21 de ani si care au lucrat la angajator cel putin un an fara intrerupere.
(2) Conditia vechimii prevazute la alin. (1) nu este necesara in cazul alegerii reprezentantilor salariatilor la angajatorii nou-infiintati.
(3) Numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.
(4) Durata mandatului reprezentantilor salariatilor nu poate fi mai mare de 2 ani.

Cu privire la intrebarea dumneavoastra: Da, administratorul, in calitate de organ de conducere poate face parte din comisia de negociere a CCM, sau poate delega aceste atributii, prin decizie, altor persoane. Cat priveste numarul persoanelor din partea fiecarei parti care sa negocieze CCM, legea nu reglementeaza un numar, astfel ca el teoretic poate fi si inegal.

Insa, premergator operatiunii d enegociere, trebuie ca la nivel de unitate sa se realizeze adunarea generala a salariatilor care sa desemneze reprezentantii salariatilor, cu procedura de mai sus. Numarul de reprezentanti se va stabili de comun acord intre angajator si salariati, eventual printr-o formula de paritate (cate un reprezentant pentru un x numar de salariati).
Daca in invitatia la negocierea CCM, am trecut ca negocierile incep pe 23.08.2010, pana la ce data sa le scriu (in aceeasi invitatie) sa-si aleaga si sa comunice conducerii societatii numele reprezentantilor salariatilor? Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentantii salariatilor elagrosu elagrosu In cadrul unei negocieri de CCM cu reprezentantii salariatilor , acestia trebuie sa fie inregistrati la ITM sau la Judecatorie? pentru a putea negocia CCM? (vezi toată discuția)
Negociere ccm la nivel de unitate nasale nasale Daca la nivelul aceleasi unitati, s-au constituit doua sindicate reprezentative, patronul este obligat sa negocieze semnarea CCM in acelasi timp cu amandoua ... (vezi toată discuția)
decizie initiere negociere ccm la nivel de unitate tudorache_alyna tudorache_alyna Buna ziua! Ma adresez d-voastra cu rugamintea de a ma ajuta cu un sfat sau chiar cu un formular privind initierea negocierii contactului colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)