avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort

Caz: Doi soti cu copil minor , 3 ani si ceva, divorteaza, (ea a depus cerere de divort cu incredintare copil). El sustine ca nu poate sa lase copilul in grija ei , deoarece nu stie sa aiba grija de el. Ce sanse sunt ca tatal sa obtina custodia copilului, si care ar fi cele mai tari dovezi si motive pentru ca instanta sa ii incredinteze lui copilul. Si inca ceva, ancheta de la protectia copilului, care va trebui facuta, se plateste de cel care o solicita, sau intra in cheltuielile judecatoresti ? sau cum ?
Cel mai recent răspuns: Lacramioara Constantin , Practician in insolventa 15:55, 20 August 2010
Contravaloara o achita cel care o solicita sau partile cand le profita in mod direct, cam asta ar fi teoria.

Daca are sanse tatal...
Se au in vedere interesele superioare ale minorului.
Astfel, daca tatal, pe langa altele, reuseste sa dovedeasca cum ca detine mijloacele materiale necesare pentru a ii oferi copilului toate cele necesare cresterii si educatiei armonioase, un climat care sa il ajute sa treaca peste lipsa unui parinte si sa se dezvolte corect si pe plan psihic, ca este atasat afectiv mai mult de tata precum si culpa mamei in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului, are o locuinta, are timp sa ingrijeasca minorul, exista sanse.

Teoretic sansele sunt egale, Codul familiei si Constitutia promovand egalitatea intre femeie si barbat => intre soti.

Cele mai tari motive...cele mai tari motive sunt cele mai dureroase, si de gasit si de administrat, teoretic, in instanta.
Revin....interesul superior al copilului.
Copilul se incredinteaza aceluia dintre parinti care are conditii de crestere si educare a minorului (locuinta corespunzatoare, venituri, etc).
Ancheta sociala nu se plateste, functionarii din cadrul autoritatii tutelara se prezinta la ambele domicilii, efectueaza anchetele si isi spun parerea cu privire la incredintarea minorului.
Din practica va spun ca numai in situatii exceptionale un copil in varsta de 3 ani este incredintat tatalui; de exemplu, mama plecata din tara si nu se mai intereseaza de copil, mama paraseste domiciliul si-l lasa in grija tatalui, mama nu doreste incredintarea copilului sau sta in pasivitate, copilul crescut exclusiv de bunicii paterni.....instanta apreciaza de la caz la caz, avand in vedere interesul superior al copilului.
avocat Cristina Popescu
avocat Cristina Popescu a scris:

Din practica va spun ca numai in situatii exceptionale un copil in varsta de 3 ani este incredintat tatalui; de exemplu, mama plecata din tara si nu se mai intereseaza de copil, mama paraseste domiciliul si-l lasa in grija tatalui, mama nu doreste incredintarea copilului sau sta in pasivitate, copilul crescut exclusiv de bunicii paterni.....instanta apreciaza de la caz la caz, avand in vedere interesul superior al copilului.




Sa inteleg ca nu prea are sanse, situatia lor ar fi cam aceeasi - ma refer material.
Exact asta ma interesa - cum se obisnuieste in practica. Multumesc!
Alte idei mai aveti?

Ultima modificare: Vineri, 20 August 2010
Lacramioara Constantin, Practician in insolventa
Ancheta sociala nu se plateste.
Incredintarea minorului aflat la o virsta atit de frageda se face de catre instante in principal mamei daca nu exista imprejurari care sa formeze convingerea ca dezvoltarea fizica, psihica si intelectuala a minorului ar fi periclitate la mama acestuia.Chiar daca teoretic ambii parinti au indrituirea de a obtine custodia copilului, in practica lucrurile nu stau chiar asa.

Alte discuții în legătură

Drepturile parintesti razvi5 razvi5 Buna ziua! in ce conditii un copil de 2ani este incredintat tatalui? daca mama nu are alte bunuri decat locuinta parintilor (undeva la tara) si un salariu mic, ... (vezi toată discuția)
Incredintarea minorului sorin77 sorin77 as vrea sa stiu in ce conditii eu ca tata as putea obtine incredintarea minorului.sunt in divort cu sotia din culpa comuna,ea a cerut incredintarea catre ea cu ... (vezi toată discuția)
Divorþ violeta23 violeta23 Buna ziua am o problema si va rog sa ma ajutati am fost căsătorită timp de 7 ani de 6 ani cu acte avem un copil relatia a fost relativ buna pama a inceput ... (vezi toată discuția)