avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de cotizare pentru CCC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de cotizare pentru CCC

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati in explicarea literei d art. 1 din L 148/2005 si anume:
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;

Se poate deduce de aici ca o persoana, care desi nu a lucrat o anumita perioada de timp (nu are vechime in cartea de munca) dar a cotizat, in baza unui contract de asigurare, poate sa beneficieze de concediu de crestere a copilului, daca indeplineste si restul conditiilor impuse de lege?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:17, 31 August 2010
1. Ce spune art.38 din Legea 19/2000:
Art. 38 - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a) - c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate, dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obţinerea prestaţiilor de asigurări sociale prevăzute de prezenta lege.
(5) Se exceptează de la prevederile alin. (4) pensia anticipată şi pensia anticipată parţială, în cazul cărora nu se valorifică perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c), precum şi perioadele în care s-a beneficiat de pensie de invaliditate.

2. Nu se pomeneste nimic de contracte de asigurare sociala.
3. Indemnizatia pentru CCC pana la 2 ani nu este conditionata de plata contributiilor la fonduri ci numai de obtinerea de venituri profesionale impozabile sau de perioade asimilate, precizate in OUG148/2005 si in Normele de aplicare a ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt stagiile asimilate stagiului de cotizare? baciu rodica baciu rodica pentru pensionarea anticipata, am inteles ca nu se ia in calcul stgiul asililat. care ar fi acesta??? Multumesc, (vezi toată discuția)
As dori lamuriri cu privire la adaugarea anilor de facultate la pensia pentru limita de varsta Popescu Lucia Popescu Lucia am urmat cursurile facultatii de matematica 1970-1074 curs de zi.In continuare am urmat anul V specializare informatica in curs de zi (1974-1975)dupa care am ... (vezi toată discuția)
Calcul punctaj pensie gheorghebosneag gheorghebosneag Va rog sa-mi comunicati cum se calculeaza punctajul (lunar,anual) pentru anii de facultate(la \'\'zi\'\' ) si pentru 6 luni de armata T.R. Multumesc! (vezi toată discuția)