avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... procedura pentru a oferi consultanta juridica de catre ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

procedura pentru a oferi consultanta juridica de catre un cetatean strain

Buna Ziua,
Am urmatoarea situatie:
Cetatean italian, PFA, avocat, cu cabinet de avocatura deschis in Italia, doreste sa ofere consultanta juridica pe teritoriul Romaniei.
Care este procedura ce trebuie urmata in aceasta situatie, luand in considerare reglementarile Codului fiscal si cele ale Conventiilor de evitare a dublei impuneri la care au ratificat si Romania si Italia?
Poate solicita DOAR un domiciliu fiscal la un cabinet de avocatura din Romania ca sa-si poata desfasura activitatea de consultanta juridica? Sau e obligatorie deschiderea unui SRL care sa aiba ca obiect principal de activitate conultanta juridica?


Cu stima,
Oana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:51, 14 Noiembrie 2007
Nu vreau sa fiu rautacioasa, dar ... daca tot vrea sa dea consultanta pe-aci , ce-ar fi daca ar incepe sa citeasca mai intai legea de organizare a profesiei de avocat...
Statutul profesiei de avocat prevede procedura de inscriere in Barourile din Romania a avocatilor din statele membre ale Uniunii Europene, care doresc sa exercite profesia pe teritoriul tarii noastre.
Ce ma intereseaza pe mine este daca exista posibilitatea de a oferi consultanta fara a se mai inscrie in vreun barou din Romania si fara a avea vreo forma de colaborare cu vreun cabinet de avocatura de aici, ci pur si simplu daca exista posibilitatea obtinerii unui domiciliu fiscal spre exemplu, pentru a putea emite facturi si a putea incasa onorariile pentru serviciile oferite
Avocaţii care profesează în România sub titlul profesional din statul membru de origine pot desfăşura aceleaşi activităţi profesionale ca şi avocaţii care profesează sub titlul profesional obţinut în România, pot acorda asistenţă juridică şi pot reprezenta persoane fizice sau persoane juridice în faţa instanţelor române, referitor la dreptul statului membru de origine, dreptul comunitar, dreptul internaţional, precum şi dreptul românesc, cu respectarea regulilor de procedură aplicabile în faţa instanţelor române.
Indiferent de forma de exercitare a activităţii pe teritoriul României, avocaţii care profesează sub titlul profesional din statul membru de origine pot solicita oricând recunoaşterea diplomelor, în vederea admiterii în profesia de avocat şi a practicării acesteia sub titlul profesional din România.
Unul sau mai mulţi avocaţi din aceeaşi grupare ori din acelaşi stat membru, care profesează sub titlul profesional din statul membru de origine, pot profesa în România prin înfiinţarea unui sediu secundar al grupării respective, organizat în orice formă de exercitare a profesiei de avocat prevăzută de legea română.
În condiţiile SECŢIUNII a 3-a "Exercitarea în România, prin prestarea de servicii, a profesiei de către avocaţii provenind din statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European", din "CAPITOLUL VII1 "Exercitarea în România a profesiei de către avocaţii care au obţinut calificarea profesională în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European"
din Legea nr.51/1995 , avocaţii provenind din statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European pot desfăşura în România activităţi profesionale care pot fi exercitate ocazional sub forma prestării de servicii.

offtopic:
pentru mai multe detalii - asa cum s-a mai scris - citeste "CAPITOLUL VII1 "Exercitarea în România a profesiei de către avocaţii care au obţinut calificarea profesională în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European" din Legea nr.51/1995


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocat din spania arara arara va rog sa-mi spuneti daca un avocat cu experienta din Spania poate sa profeseze in Romania. in ce conditii? (vezi toată discuția)
Examen admitere barou loredanazgz loredanazgz Buna ziua, nelamurire mea este utmatoarea: Am terminat facultarea de drept in anul 2008 in Romania , si mi-am equivalat studiile in Spania , in urma unor ... (vezi toată discuția)
Atestare titlul oficial de calificare calytul calytul atestarea titlului oficial de calificare in profesia de consilier juridic este si pentru cei care lucreaza inca sau numai pentru cei care nu mai lucreaza? Si ... (vezi toată discuția)