avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Va rog sa ma ajutati,daca se poate
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Va rog sa ma ajutati,daca se poate

Buna ziua,sora mea cea mica aterminat scoala post liceala sanitara in anul 2001,nu a profesat,acum insa sa inscris la ordinul asistentilor pentru stagiu.face stagiul intr-un spital,o perioada de trei luni asa cum prevede legea,apoi va da un exament si i se elibereaza atestatul.ea doreste sa plece apoi in italia ca asistent,ce acte ii trebuie,unde trebuie sa se intereseze,cat dureaza aceste acte.mentiones ea are acte de italia pt ca locuieste acolo de opt ani,insa a lucrat o munca necalificata.va rog sa imi spuneti ce are de facut pentru ca vrea sa isi obtina dreptul de a lucrea ca asistent in uniune.va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: alin_afronie , utilizator 00:08, 28 Februarie 2011
Trebuie sa se adreseze unui avocat din Italia, insa nu inainte de a se informa singura de pe site-urile institutiilor din domenul medical italian ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a accede la un post , potrivit scolii absolvite. Marea problema e in ce masura statul italian recunoaste scoala romaneasca si daca nu va fi nevoita sa faca din nou acele cursuri, procedura de recunoastere fiind extrem de dificila si de lunga durata( adica persoanele prefera sa ia scoala de la capat in statul de rezidenta decat sa mai alerge pentru recunoasterea scolii din alt stat).
In acelasi timp, e bine sa cunoasteti faptul ca, inafara persoanelor de notorietate infernationala, scoala romaneasca nu e privita ca fiind , neaparat, o scoala extrem de performanta, cunoscut fiind faptul ca ea se bazeaza pe informatii teoretice si mai de loc, pe abilitati practice. Asa ca, mai intai, informati-va si nu va ganditi ca absolvirea acestei scoli ii confera persoanei in cauza, automat, o cariera..... greul abia de-acum incepe.:(
va doresc succes.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2010
Doinita Stingaciu, Avocat
Sorei Dvs. ii trebuie, pentru a lucra ca asistent medical in Italia, sau in orice alt stat membru UE, un Certificat de recunoastere a diplomei de asistent medical pe care o va obtine in Romania.
Acest Certificat se elibereaza in Romania de catre Ministerul Sanatatii, asa ca nu aveti nevoie de niciun avocat italian....imi pare rau ca trebuie sa spun asta, dar colega mea de mai sus nu v-a informat corect. Statul italian, la fel ca toate celelalte state UE, recunoaste, de la 1 ianuarie 2007, diplomele de medici si pe cele de asistent medical, in baza unei proceduri reciproce, care prevede obtinerea acestui Certificat de recunoastere care in Romania este eliberat de Ministerul Sanatatii si este valabil in orice stat UE.
Timpul standard de acordare a certificatului este de 30 de zile, dar in prezent a ajuns la 3 luni, intrucat sunt foarte multe cereri.
Inteleg ca sora Dvs. va obtine acum, dupa stagiu, un Certificat de Competente Profesionale de Asistent . Daca asa stau lucrurile, din pacate, sora Dvs. nu poate obtine de la Ministerul Sanatatii Certificatul de recunoastere valabil in UE decat daca poate dovedi cu acte ca a lucrat ca asistent medical generalist cel putin 5 ani consecutiv din ultimii 7 ani.
Actele acceptate sunt fie copia legalizata a cartii de munca, fie o adeverinta de la locul in care a lucrat sora Dvs. ca asistent medical. Modelul de adeverinta este urmatorul:

M O D E L
Antetul unităţii (Logo)
Nr.de înregistrare, data


A D E V E R I N Ţ Ã


Se adevereşte prin prezenta că doamna /domnul……. asistent medical generalist/asistent medical obstetrică-ginecologie este/a fost încadrat/ă în unitatea noastră în funcţia de…….. de la data de (zi, lună, an) până la data de…. (zi, lună, an), exercitând efectiv, legal şi neântrerupt* activităţile profesionale pe această durată.

Funcţia,
nume prenume persoană abilitată,
semnătură, ştampila unităţii.


___________ *) Acolo unde este cazul se vor menţiona perioadele privind Concediile medicale/creştere îngrijire copil ; Concediile fără plată ; Suspendare contract de muncă etc..

Daca au fost mai multe unitati in care a lucrat sora Dvs., fiecare unitate trebuie sa elibereze o astfel de adeverinta, astfel incat, in total, sa fie dovediti minim 5 ani consecutivi de munca.

Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
Av. NICULESCU-GORPIN, Avocat
Ar mai fi ceva de adaugat :
.
Certificat care atesta drepturi castigate specifice in profesia de asistent medical generalist
Se elibereaza in cazul asistentilor medicali generalisti care fac dovada exercitarii efective si legale a activitatilor de ingrijiri generale de sanatate in Romania pe o durata de minim 5 ani consecutiv din ultimii 7 care preced eliberarea acestui certificat, titulari ai:

Certificatului de Competente Profesionale de Asistent

Medical Generalist eliberat de scolile sanitare postliceale sanitare,

Documente necesare:

- cerere in care se vor preciza si datele de contact;
- copia actului de identitate;
- copia legalizata dupa diploma de bacalaureat;
- copie legalizata dupa Certificatul de Competente Profesionale;
- copie legalizata dupa foaia matricola;
- adeverinta eliberata de unitatea de invatamant absolvita prin care se atesta perioada in care au fost efectuate studiile postliceale;
- copie legalizata dupa cartea de munca sau adeverinta de la unitatea angajatoare din care sa rezulte conditia de experienta profesionala mentionata ;
- copie legalizata dupa documentele de schimbare a numelui.

In concluzie,Certificatul de Competente Profesionale de Asistent
Medical Generalist se elibereaza de scolile sanitare postliceale sanitare
, iar M.S. elibereaza un Certificat care atesta drepturi castigate specifice in profesia de asistent medical generalist.
Pentru simpla recunoastere calitatii de asistent medical in U.E., M.S. elibereaza :
Certificat de Conformitate care se elibereaza in cazul titularilor :
Diplomei de absolvire de studii superioare de scurta durata de asistent medical generalist incepand cu promotia 2006 de absolventi;
Diplomei de Licenta de asistent medical generalistincepand cu promotia 2007 de absolventi;
Documente necesare:
- cerere in care se vor preciza si datele de contact;
- copia actului de identitate;
- copia legalizata dupa diploma de bacalaureat ;
- copie legalizata dupa diploma de asistent medical generalist;
- copie legalizata dupa foaia matricola;
- adeverinta eliberata de unitatea de invatamant absolvita in care se precizeaza perioada in care au fost efectuate studiile universitare;
- copie legalizata dupa documentele de schimbare a numelui.

Sa recapitulam :
1.Certificatul de Competente Profesionale de Asistent atesta faptul ca ati facut o scoala.
2.Certificatul care atesta drepturi castigate specifice in profesia de asistent medical generalist (lacare se ref domnul de mai sus cu durata in munca), va ajuta sa vi se recunoasca diversele grade sau avansari.
3. Certificatul de Conformitate va echivaleaza scoala facuta in Romania cu cea din U.E.
Sfatul meu este sa luati legatura in primul rand cu Directia de resurse umane din MS, si cu un avocat din Italia(cum bine v-a sfatuit cineva mai sus), deoarece aceasta diploma poate fi oficial recunoscuta in cazul sistemul de stat, dar nu si in cel privat. Cel privat poate cere o experienta de lucru superioara si astfel va poate respinge.Ca sa nu mai pomenesc de faptul ca o simpla recunoastere a diplomei nu implica obligatoriu si o angajare pe baza ei.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
Maria - Amelia Ionescu, Mediator
NU mai inteleg absolut nimic...am adiploma de scoala postlicela sanitara din 2000 asistent medical generalist,vreausa fac actele pt Italia sa obtin recunoasterea..citesc pe unele site-uri ca cei cu Postliceala nu vor mai fi recunoscuti in Italia...in alta parte ca da...unii zic ca certicicatul de conformitate se obtine de la MS numai daca ai vechime in munca...altiii ca nu treb s aia vechime decat autorizatia de libera practica....deci sunt bulversat....nimci nu e clar pe forumurile astea...n am profesat din 2000,fac un curs de reatestare de 3 luni pt aobtine autorizatia de libera practica pt a procesa dosarul in vederea recunoasterii diplomei in Italia...dar din cate am citit cei cu Psotliceala nu mai au nicio sansa....iar acel certificat de conformitate nu il poti obtine daca nu ai lucrat nicioata...este cineva aici care chiar e in cauza...nu numai presupuneri si vesti si zvonuri???!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere diploma asistent medical generalist tudor1973 tudor1973 Buna ziua! In anul 1997 am absolvit Scoala Sanitara Postliceala CAROL DAVILA Suceava iar la absolvire am primit diploma pe care scrie : CERTIFICAT DE ABSOLVIRE ... (vezi toată discuția)
Acte necesare angajarii ca amg Popescu Sofia Popescu Sofia ce acte sunt necesare angajarii ca asistent medical la un cabinet individual daca nu am mai lucrat in domeniu si daca este valabila copia dupa cazier dat find ... (vezi toată discuția)
Exercitarea profesiei de asistent medical in italia georgeta24 georgeta24 Sunt interesata de a afla sau mai bine zis de a intelege pas cu pas procedura care trebuie urmata pentru a lucra ca asistent medical in Italia.Precizez ca am o ... (vezi toată discuția)