avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Doresc consiliere, indrumari cu privire la cazul expus ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Doresc consiliere, indrumari cu privire la cazul expus mai jos:

In cazul CEC BANK S.A .....se pot solicita informatii in baza Legii nr. 544/2001 (modificată şi completată prin Legea nr. 371/2006 ) privind liberul acces la informaţiile de interes public ???

Din cate cunosc eu, CEC BANK S.A. este persoana juridica romana, subiect de drept privat, fiind organizata si functionand potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale (legea comuna) si OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului (legea speciala).

Argument - In legea nr. 371/2006 se precizeaza:

Articol unic. - Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 663 din 23 octombrie 2001, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) prin autoritate sau institutie publica se intelege orice autoritate ori institutie publica ce utilizeaza sau administreaza resurse financiare publice, orice regie autonoma, companie nationala, precum si orice societate comerciala aflata sub autoritatea unei autoritati publice centrale ori locale si la care statul roman sau, dupa caz, o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic ori majoritar;".
In concluzie, CEC BANK S.A este o societate comerciala aflata sub autoritatea unei autoritati publice centrale (Ministerul Finanțelor Publice), la care statul român este actionar unic. Pe cale de consecinta consider ca raspunsul la intrebarea mea este DA .

D-voastra ce opinati ?

Eu am folosit acest mijloc pt. a solicita informatii/relatii despre un interviu de angajare (Ofiter cont), la care am participat (demers realizat la o zi dupa sustinerea interviului), in cadrul CEC BANK S.A,.... si anume am solicitat copii dupa urmatoarele documente:
1. Decizia de înfiinţare a comisiei privind evaluarea candidaţilor înscrişi, in vederea ocupării postului vacant de Ofiţer cont.
2. Procesul verbal întocmit în urma evaluarii. In acelasi context am solicitat date referitoare la : componenţa comisiei de evaluare, numele şi prenumele candidaţilor care au participat la susţinerea interviului, notele/punctajele obţinute de fiecare candidat în urma interviului, şi respectiv perioada de timp în care se pot depune eventualele contestaţii. .......si asa cum am prevazut, in termenul legal de 30 zile stipulat in legea mai sus amintita, nu am primit niciun raspuns de la CEC BANK S.A.

Credeti ca pot formula o actiune in instanta ca urmare a faptului ca nu a fost respectata aceasta lege, si astfel sa fie obligati sa-mi raspunda la solicitarea mea.....respectiv sa pretind daune, intrucat intre timp a fost angajata o persoana pe acel post ???
In alta ordine de idei, pe parcursul acelui interviu, m-am izbit de o multitudine de aspecte care m-au dezamagit/mahnit profund, prilej cu care mi s-a conturat o impresie/imagine foarte proasta cu privire la procesul de recrutare, selectare, angajare de personal ce se deruleaza la anivelul acestei institutii, in sensul ca angajarile sunt trucate, aranjate......in acest fel fiind angajate numai persoanele agreate de catre directorul de Sucursala.....pe criterii discretionare (pile, cunostinte, relatii, influente)......nimic legat de competenta.
In legatura cu derularea interviului m-am confruntat cu urmatoarele inconveniente:
-lipsa totala de transparenta din partea personalului insarcinat cu ducerea la bun sfarsit a procedurilor de organizare (publicitate, recrutare si selectie de personal) de la nivelul Sucursalei. Am obtinut informatii foarte greu, si numai la insistentele mele telefonice. Anuntul a fost postat doar pe site-ul bancii, la nivelul agentiei cu pricina NIMIC.
-Concurentii, 4 la numar, au fost evaluati de catre o comisie formata ad-hoc (5 persoane)........ nu a fost afisata niciunde o lista cu membrii comisiei, sau vreo decizie de infiinatre a acestei comisii, respectiv cu numele si prenumele candidatilor pentru acel post, niciunul din membrii comisiei nu s-a recomandat inainte de inceperea interviului, iar pe de alta parte niciuna dintre persoanele din comisie nu dispunea de ecuson, in aceste circumstante putea fi oricine de pe strada.
-Pe parcursul interviului (in medie cam 10-15 min. pt. fiecare candidat ), in cazul meu, a vorbit doar unul dintre membrii comisiei (presedintele-director de Sucursala). Membrii comisiei nu aveau pe masa niciun suport pentru adnotari, nicio copie dupa CV-ul meu, respectiv niciun instrument de scris. De aici deduc, ca de-a lungul intregului interviu de angajare, cu cei 4 candidati, niciunul din membrii comisiei nu si-a notat nimic. Pe parcursul interviului acel domn nu mi-a adresat nici macar o intrebare legata de domeniul bancar, absolut nimic despre compania CEC BANK S.A (produsele/serviciile si operatiunile din cadrul companiei, postul vacant in cauza, etc.), respectiv nicio intrebare legata de: competentele, abilitatile, capacitatile mele. ........probabail nu a dorit sa-mi dea nicio speranta, stiind ca are un favorit prestabilit, desi CV-ul meau era cel mai complet, consistent. Nu mi s-a solicitat sa semnez niciun document, prin care sa confirm prezenta mea la evenimentul respectiv.

Considerati ca in urma celor precizate mai sus, interviul s-a desfasurat intr-un mod defectuos/vicios ??? Eu sunt de parere ca nu au fost respectate nici macar conditiile elementare cu privire la organizarea, si respectiv examinarea concurentilor.

Pe cale de consecinta, credeti ca se poate formula o actiune in instanta in vederea anularii acelui interviu......respectiv plangere penala impotriva directorului de Sucursala pt. abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, intrucat in mod constient a „organizat” o mascarada de interviu, iar fata de mine a adoptat un comportament tendentios (aspecte cu care m-am confruntat in cadrul interviului, fara sa le mai precizez aici) ??? As putea avea castig de cauza ???

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Oana Mitran-costache , Avocat 06:43, 2 Noiembrie 2010
In spiritul accesului liber la justitie puteti incerca, insa nici un avocat nu va poate garanta un succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurs functionar public - inspector asistent cryss15 cryss15 Vreau sa particip la un concurs scos de primarie pentru functia publica de executie 'inspector asistent' . Bibliografia este impresionanta :stunned: . As ... (vezi toată discuția)
Informatii de interes public posta romana tuderp tuderp Buna ziua Aveti atasat un raspuns dat de posta romana ca raspuns la solicitarea mea, cum e posibil asa ceva ? Solicitarea mea: C.N. Poşta ... (vezi toată discuția)
Unde pot face o sesizare cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului de ocupare a postului administrator financiar la o scoala gimnaziala ? vero2014 vero2014 - Bună seară , m-am înscris la concursul de ocupare a postului de Administrator Financiar la o şcoală gimnazială ; îmi doresc foarte mult concursul să ... (vezi toată discuția)