avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Rata inflatiei in contracte de achizitii
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Rata inflatiei in contracte de achizitii

In cazul unui contract de lucrarii cu termen de executie 36 luni, s-a calculat rata inflatiei pe valoarea care a ramas de executat, conform contractului rata inflatiei se calculeaza anual, diferenta de valoare rezultata din aplicarea ratei inflatiei, ce reprezinta?? o suplimentare?
Cel mai recent răspuns: ContSters15910 , utilizator 11:46, 31 Octombrie 2010
:sorry:Diferenta rezultata reprezinta pur si simplu ajustarea a valorii contractului, care trebuia cuprinsa in in mod obligatoriu in contract ( inclusiv formula de calcul). Citez prevederile art. 97 din HG. nr. 925/2006, cu modificarile si completarile ulterioare:
"Art. 97. - (1) Preţul contractului de achiziţie publică se poate exprima în lei sau, după caz, în valută.
(2) Pe parcursul îndeplinirii contractului, preţul poate fi ajustat în următoarele situaţii:
a) au avut loc modificări legislative, modificări ale normelor tehnice sau au fost emise de către autorităţile locale acte administrative care au ca obiect instituirea, modificarea sau renunţarea la anumite taxe/impozite locale, al căror efect se reflectă în creşterea/diminuarea costurilor pe baza cărora s-a fundamentat preţul contractului;
b) pe piaţă au apărut anumite condiţii, în urma cărora s-a constatat creşterea/diminuarea indicilor de preţ pentru elemente constitutive ale ofertei, al căror efect se reflectă în creşterea/diminuarea costurilor pe baza cărora s-a fundamentat preţul contractului.
(3) Pentru a se respecta principiul transparenţei, posibilitatea de ajustare a preţului trebuie să fie precizată atât în documentaţia de atribuire, cât şi în contractul care urmează să fie încheiat, prin clauze speciale în acest sens. În cazul prevăzut la alin. (2) lit. b), autoritatea contractantă are obligaţia de a preciza totodată şi modul concret de ajustare a preţului, indicii care vor fi utilizaţi, precum şi sursa informaţiilor cu privire la evoluţia acestora, cum ar fi buletine statistice sau cotaţii ale burselor de mărfuri. Lipsa, modificarea sau completarea respectivelor informaţii/clauze determină inaplicabilitatea prevederilor referitoare la posibilitatea de ajustare a preţului contractului de achiziţie publică.
(4) Ajustarea preţului fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (3) este posibilă numai în următoarele cazuri:
a) atunci când survin circumstanţe imprevizibile şi independente de voinţa părţilor, altele decât cele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b); sau
b) atunci când durata de aplicare a procedurii de atribuire se prelungeşte, în mod neprevăzut, peste perioada preconizată iniţial şi din motive care exclud orice culpă a ofertantului/contractantului.
(5) În orice situaţie, preţul contractului nu poate fi majorat decât în măsura strict necesară pentru acoperirea creşterii costurilor pe baza cărora s-a fundamentat preţul contractului. Modul de ajustare a preţului contractului de achiziţie publică nu trebuie să conducă în niciun caz la alterarea rezultatului procedurii de atribuire, prin anularea sau diminuarea avantajului competitiv pe baza căruia contractantul respectiv a fost declarat câştigător în urma finalizării respectivei proceduri.
(6) În cazul în care durata de îndeplinire a contractului se prelungeşte peste termenele stabilite iniţial în respectivul contract, din motive care se datorează culpei autorităţii contractante, nu este posibilă invocarea prevederilor alin. (4), operatorul economic fiind însă îndreptăţit să solicite penalităţi şi/sau daune-interese."


Suplimentarea este cuprinsa in OUG nr. 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare ( art. 122 lit i si j) cu indeplinirea cumulativa a unor conditii.
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
ContSters15910, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Micsorarea pretului unitar al unui acord-cadru Rayd Rayd Buna ziua, Care pot fi motivatiile pentru modificarea, in scadere, in favoarea autoritatii contractante, a pretului unitar al unui acord cadru, prin act ... (vezi toată discuția)
Efecte majorare tva vio103 vio103 Am incheiat mai multe contracte de furnizare produse respectand prevederile OUG 34 din 2006 in care am specificat clar ca furnizorul nu poate majora pretul ... (vezi toată discuția)
Contract de lucrari iarina_73 iarina_73 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o problema. In cazul in care s-a incheiat un contract de lucrari prin licitatie in baza O.U.G. nr.34 din 2006 cu doi ani in ... (vezi toată discuția)