avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA sunt in pierdere din cauza tva?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

sunt in pierdere din cauza tva?

Am facturat niste materiale cu adaos 10% unui tert care le-a inscriptionat si acum mi le-a facturat inapoi adaugand manopera respectiva. Pana aici e bine.
Eu le folosesc ca materiale auxiliare la un produs pe care il vand la export si cum la export nu facturez cu tva, sunt acum in pierdere: eu am cumparat materialele inscriptionate cu tva, cand am calculat adaos 10% nu am tinut cont ca eu nu facturez mai departe cu tva. In aceste conditii ce mai pot sa fac? Sunt in pierdere din cauza tva-ului pe care il platesc dar nu-l mai pot da mai departe?:stunned:

Si inca ceva: chelt financiara (665, 668) se repartizeaza in calculul pretului de cost al produsului? #-o
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 23:20, 3 Noiembrie 2010
Buna seara
Ca sa intelegeti mecanismul tva , voi da un exemplu
- achizitie materiale 100 lei pret cumparare , tva 24% , total platit = 124 lei
- dat materiale la un tert in vederea prelucrarii , cu 10% adaos = 110 lei x 24% tva = 136,40 lei, total factura catre tert
- cumparare materiale prelucrate, cu manopera adaugata = 120 lei x 24% tva = 148, 80 lei
Inglobare materiale in produsul finit si vanzarea lui la export = 200 lei , scutit de tva ( ati spus export, adica ies din UE respectivele produse , da ?)

In contabilitate la dvs :
- tva deductibil din cumparari
--- 24 lei +
---28, 80 lei
---total deductibil = 52, 40 lei

- tva calculat aplicat la vanzarea la intern
--- 26, 40 lei

Decontare tva : 52, 40 - 26, 40 = 26 lei, tva de recuperat de la statul roman, pentru ca faceti export .
Nu aveti pierdere,; unde va apare o "fractura " ? In cash flow, in lichiditatea firmei, pentru ca dvs va trebui sa platiti furnizorii cu tva cu tot, iar banii de tva de la statul roman vin dupa un control fiscal ( cca 45 zile de la depunerea decontului cu optiune de rambursare, pentru un tva > de 5000 lei - atentie ) si dupa alte .... zile in care se face rambursarea .

Pierdere, in sensul notiunii de paguba, de cheltuiala mai mare decat venitul nu este, tva fiind un impozit indirect .

Da, in costul produsului se includ si influentele de curs .

O intrebare as avea, totusi : de ce ati facturat cu 10% adaos tertului care a facut inscriptia, daca tot dvs ati cumparat inapoi de la el ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog lamuriti-ma raoul23 raoul23 am 2 intrebari care cantaresc enorm de mult in activitatea mea.detin o societate in romania platitoare de tva.activitatea societatii mele este comert cu ... (vezi toată discuția)
Companie neplatitoare de tva userSRL userSRL Buna ziua. Doresc sa deschid o firma de comert electronic si sunt cam nelamurit in ceea ce priveste TVA-ul. Daca am sa declar compania neplatitoare de TVA ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc la vama tva-ul si taxele pentru revanzare produse cumparate din afara ue ? iulian05 iulian05 Buna ziua, Vreau sa cumpar produse pentru revanzare de la o firma din afara UE, factura vine fara TVA mentionat. Trebuie sa platesc la vama TVA-ul si taxele ... (vezi toată discuția)