avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi in concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi in concubinaj

M-am impacat cu fostul sot dupa ce am divortat si avem deja 4 ani de impacare, timp in care am mai facut inca un copil. Ce drepturi am eu avand in vedere ca locuim in concubinaj dupa o casnicie de 8 ani (ma refer la bunuri achizitionate in acest timp)?Tin sa mentionez faptul ca nu am facut partajul dupa divort.
aveti bunuri comune din perioada casniciei, pt care puteti face oricand partaj si bunuri proprii ale celui ce le-a cumparat, in perioada concubinajului.
Bunurile dobandite in timpul concubinajului devenind proprietatea fiecaruia dintre concubini potrivit contributiei aduse la achizitionarea lor. Bunurile acumulate de acestia devin proprietate comuna pe cote-parti pentru fiecare, in functie de gradul de contributie la achizitionarea lor indiferent pe numele caruia dintre ei s-a facut actul de cumparare. Asadar, in cazul unei eventuale despartiri, va trebui ca persoana interesata sa dovedeasca cu acte si martori tot ceea ce pretinde.

bunurile comune sunt cele pe care le-ati avut pana la pronuntarea sentintei de divort.cele din perioada concubinajului sunt bunuri proprii.
Bunurile dobandite in timpul concubinajului sunt fie bunuri proprii, fie bunuri proprietate comuna pe cote-parti . ( in atare situatie, sunteti copartasi, titulari ai dreptului de proprietate ).

In cazul in care sporiti valoarea unui bun propriu al concubinului dumneavoastra, investind sume de bani in acest sens ,exista doar un drept de creanta al dumneavoastra, supus , si acesta , scurgerii timpului . ( termenul de prescriptie de trei ani curge de la data efectuarii de imbunatatiri ).

Regimul matrimonial de bunuri e diferit . De regula, bunurile dobandite de la data casatoriei sunt comune (art. 30 din Codul familiei , alineatul intai ).
Alineatul al doilea ne aminteste ca orice conventie contrara este nula , prin urmare, normele ce caracterizeaza casatoria sunt imperative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj parinti necasatoriti catalin_ovidiu catalin_ovidiu As dori sa stiu care sunt drepturile si obligatile parintilor in cazul unei despartiri a doi concubini care au un copil. Am locuit impreuna in strainatate o ... (vezi toată discuția)
Concubinajul a4-3 a4-3 Buna seara. Am o nelamurire si desi am vorbit cu un avocat si cu un notar nelamurirea a ramas..In urma divortului meu (am fost casatorita) la partaj am ... (vezi toată discuția)
Partaj in concubinaj Ilenuta123 Ilenuta123 Buna ziua,doresc daca se poate cateva lamuriri.Dupa o convietuire in concubinaj de 8 ani ,la despartire pot primi ceva din ce am investit in locuinta ... (vezi toată discuția)