avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Stimati domni,

Am cateva intrebari legate de urmatoarea situatie:

Eu si fostul sot am avut un litigiu pe un imobil (luat prin credit ipotecar si inca neachitat), eu urmand sa ii achit lui o sulta iar mie ramanandu-mi casa; in caz contrar urmand sa fiu executata silit. Mentionez ca eu sunt titularul de contract si el codebitor.

1) In situatia in care am cadea de acord sa vindem imobilul unei terte persoane (cu acordul bancii) si dand bancii suma cuvenita ei, ce ramane se imparte la 2 sau suma tb sa acopere apoi sulta si in cazul in care ar mai ramane ceva, imi revine si mie o parte?

2) Nu s-a achitat impozitul la casa pe anul 2010- cine tb sa plateasca? Si eu si fostul sot, sau doar celui caruia i-a fost temporar atribuita casa pana la executarea silita? Mentionez ca si fostul sot figureaza in contractul de credit ipotecar.

3) De ce banca in cazul neplatii ratei ma atentioneaza doar pe mine ca figurez cu restante? Doar apare si fostul sot pe contract in calitate de codebitor.

4) Am inteles ca ar fi o posibilitate de prescriere a deciziei judecatoresti pt acordarea sultei si daca da, dupa cat timp se prescrie?

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
roxxanna, utilizator
Cel mai recent răspuns: roxxanna , utilizator 14:37, 30 Noiembrie 2010
daca nu s-a decis asupra creditului in cadrul procesul de partaj, amandoi raspundeti pt acel credit. astfel, dupa vanzare se achita banca si apoi sulta sotului.
impozitul il plateste cel caruia i-a fost atribuit ap
daca nu intreprinde nimic in vederea obtinerii sultei, sotul pierde dreptul la actiune in termen de 3 ani
Stimata doamna,

Va multumesc pentru lamuriri!

Mai am cateva intrebari:

Asa cum mentionati si dvs, amandoi raspundem de acel credit.

1) Atunci de ce banca m-a atentionat doar pe mine de neplata unei rate si mi-a extras automat dintr-un cont rata intreaga, de moment ce si fostul sot figureaza in calitate de codebitor si plateam rata jumate jumate?

2) Fostul sot initial a insistat cu executarea silita dar a trecut mai bine de 1 luna si jumatate si nu s-a intamplat nimic. Intre timp el nu si-a mai achitat partea lui de rata (probabil ca nu mai plateste ca sa ma execute banca automat dupa 3 luni).
Nu ar trebui sa plateasca si el rata in continuare- cf contractului sau sa ma execute silit?

3) Eu sunt in concediu de crestere copil iar raporturile mele de munca au incetat cu firma la care lucram. Ma pot duce la banca si sa ii informez ca nu mai am posibilitatea de a plati ratele si sa renunt la imobil? ma poate obliga banca sa platesc? Din moment ce nu mai am decat indemnizatia copil, fostul sot ma poate obliga in continuare la plata sultei?

Va multumesc inca o data!
inteleg ca nu ati preluat dvs ratele la partaj, doar ati impartit apartamentul. sulta pt sot s-a stabilit funtie de cat s-a platit la ap, sau raportata la valoarea ap?

banca suna si recupereaza de unde vrea si de unde poate, ambii raspundeti in solidar pt acest credit.
cam dupa 3 luni se reziliaza contractul( timp in care se aduna ceva penalizari) si toata suma devine scadenta. atunci se poate vb de o executare silita, iar suma datorata se va mari cu cheltuieli de judecata si de executare. puteti incerca sa gasiti un cumparator, chiar daca suma oferita e sub pretul pietei, oricum luati mai mult decat prin vanzare la licitatie.

sotul va poate obliga la plata sultei prin executare silita. puteti depune atunci o contestatie, aratand ca nu si-a platit contributia la credit si astfel si sulta ce i se cuvenea a fost executata de catre banca

indemnizatia pt copil nu poate fi poprita de niciun creditor
Stimata doamna,

Multumesc inca o data pentru lamuririle date!

Da, sulta pt fostul sot s-a stabilit raportata la valoarea apt!


Revin cu cateva intrebari:

1) Daca ma duc la banca si le cer sa ma execute silit mentionand ca nu mai am servici si singurul venit este indemnizatia pt.copil (eu nu mai locuiesc in imobilul respectiv, m-am mutat la parinti,insa am inteles ca tot tb sa platesc contributia la caldura-care pe timpul iernii e destul de mare!) pot grabi procesul de executare silita? Banca poate trece la executare mai repede de cele 90 zile in aceasta situatie?

2) In cazul in care ma voi reangaja in urmatorii ani, fostul sot poate sa descopere ca lucrez si sa imi ceara achitarea sultei (in cazul in care nu isi obtine toti banii din sulta dupa vanzarea imobilului de catre banca)?

Va multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita roxxanna roxxanna Stimati domni, Am cateva intrebari legate de urmatoarea situatie: Eu si fostul sot am avut un litigiu pe un imobil (luat prin credit ipotecar si inca ... (vezi toată discuția)
Subiect: partaj apartament cumparat cu credit ipotecar d-r d-r Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea ... (vezi toată discuția)