avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie comunitara de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie comunitara de urmas

buna ziua,as dori sa stiu daca o persoana poate beneficia de pensie si din partea altui stat acolo unde a muncit(legal) .spre exemplu,tatal meu a muncit 3 ani in italia(platindu si contributiile lunar primind in schimb documente unde erau trecute sumele platite statului italian nefiind trecut nimic in cartea de munca ''romaneasca'').acum un an s a intors in rom unde si a deschis o mica afacere adaugand inca un an de vechime la cartea de munca.din pacate el a decedat acum o luna.intrebarea mea este.cum procedez pt a beneficia de pensia de urmas fara sa pierd si anii acumulati de tatal meu in strainatate? trebuie sa adaug acele documente care reprezinta contributiile din italia in dosarul care urmeaza sa fie depus la casa jud de pensii?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:49, 3 Decembrie 2010
Romania a incheiat cu Italia conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale iar cei doi ani lucrati acolo de tatal dvs. constituie stagiu de cotizare si in Romania. Perioadele lucrate in alte tari nu se trec in carnetul de munca.

Pentru adaugarea stagiului de 2 ani lucrat de tatal dvs. in Italia urmeaza sa va adresati casei teritoriale de pensii si sa completati niste formulare. Schimbul de documente europene se va face intre state, prin Instituto Nazionale Previdenza Sociale si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale. Procedura este foarte greoaie si dureaza chiar si un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare marianacostantino marianacostantino sunt nascut an 1954 02 16 am lucrat an rulmentu bv 28 ani gr 2a si armata 1an jumate plus 2 ani am platit vechime an munca de 4 ani lucrez an italia am depus ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara - italia luciano39ok luciano39ok lucrez in italia ,am cotizat si in romania la sistemul de pensii,vreau sa stiu daca se cumuleaza perioada din tara cu ceea de aici ce trebuie sa fac ,daca ... (vezi toată discuția)
Se pot adauga anii lucrati in romania celor lucrati in strainatate? ContSters59529 ContSters59529 Am lucrat inRomania intre 1965 si 1971. In total 6 ani cu carnet munca. Am plecat din tara iar in strainatate, unde acum am domiciliul, am lucrat 18 ani apoi ... (vezi toată discuția)