avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua

Buna ziua,

Lucrez din luna iulie la o firma, iar dupa 2 saptamani mi s-a facut contract de munca pe o perioada de 3 luni de zile(totul legal , inregistrat si la itm), care inceta pe data de 28 sept. Vreau sa va spun ca nici pana acum nu am primit vre-un ban de la ei. Intrebarea mea este cum as putea sa imi recuperez banii pentru care am lucrat , mai ales ca contractul era pentru 8 ore dar eu mai stateam si cate 14 ore la serviciu.
Colegii au facut o sesizare la itm , pe motivul ca nu au primit banii(pe la sfarsitul lunii septembrie, toti , in afara de 8 angajati toti nu au primit nici macar 1 ron de la firma) si nici macar nu au fost achitate impozitele la stat, absolut nimic. Itm-ul le-a dat termen pana in oct sa achite salariile , dar ei tot nu au achitat nimic.
Cum as putea sa procedez ???am inteles ca o solutie ar fi la tribunalul muncii pe motivul litigiu de munca referitor la drepturile banesti , credeti ca avem sanse de reusita?
Daca cineva ma poate ajuta cu niste raspunsuri ii multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:37, 6 Decembrie 2010
singura solutie este sa ii dati in judecata.
aveti sanse mari de castig.
1. Depuneti din nou sesizare la ITM si explicati-la ca nu v-au achitat drepturile salariale restante, cu toate ca au avut termen pana in octombrie.

2. Introduceti o actiune in instanta impotriva angajatorului prin care solicitati plata drepturilor salariale restante.
De asemenea, modalitatea corecta si eficienta prin care poate actiona salariatul este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.
De asemenea, aveti deschisa calea sesizarii ANAF in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce poate declansa un control de specialitate.

3. Litigiul de munca este scutit de plata taxelor judiciare. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cui trebuie sa ma adresez? chitoiu chitoiu Servus tuturor ! Sunt sofer de tir , iar firma la care lucrez nu mi-a platit salariul pe 2 luni, in plus nici diurna legala in deplasarea externa in toata ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului de 3 luni kram kram poate sa-mi spuna cineva cum trebuie sa procedez pentru recuperarea banilor? nu mi-au fost platite darile la sanatate si casa pensiilor timp de 8 luni. carei ... (vezi toată discuția)
Nu ne-a fost plătit salariul de trei luni. cum putem să ne obținem drepturile? wizzard68 wizzard68 Buna ziua ! In cadrul societatii unde imi desfasor activitatea nici un salariat nu si-a primit drepturile salariale din luna noiembrie 2017. Patronul firmei ... (vezi toată discuția)