avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Ce cotizatii se mai platesc la PFA?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Ce cotizatii se mai platesc la PFA?

Buna ziua:
As avea cateva intrebari:
1. se mai plateste cota la CASS din PFA? (Activitati de servici)
2. La CAS?
3 Somaj?
4.Pensi?
5. se pot face ceva declaratii online?

merci
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 08:16, 9 Decembrie 2010
Contributiile datorate de PFA pentru veniturile realizate dupa data de 10 septembrie 2010 :

a) contributia la asigurarile sociale

Potrivit art. 5 alin. (1) pct. IV. Lit. d) din Legea nr. 19/2000, persoane autorizate sa desfasoare activitati independente sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii in sistemul public de asigurari sociale, avand prin urmare obligativitatea contribuirii la acest sistem.
Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente care au cel putin varsta de 18 ani sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare. Declaratia de asigurare se depune in termen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia respectiva la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta, venitul lunar asigurat fiind cel stabilit prin declaratia de asigurare.
Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor de munca in care isi desfasoara activitatea, dar
se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare si de la plata CAS persoanele fizice autorizare sa desfasoare activitati independente, daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de Legea nr. 19/2000, sau daca desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca.

b) contributia la asigurarile sociale de sanatate

In temeiul art. 257 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 95/2006, persoanele care realizeaza venituri impozabile din activitati independente care se supun impozitului pe venit au obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate. Daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
Legea introduce o limita minima pentru contributia la asigurarile sociale de sanatate in situatia in care venitul din activitati independente este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia. Aceasta limita de venit este la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara, lunar si obliga persoanele care realizeaza pierdere din activitatea independenta sa contribuie totusi la sistemul asigurarilor sociale de sanatate la nivelul minim.
Persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea potrivit prevederilor prezentei legi, sunt obligate sa comunice direct casei de asigurari alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii contributiei de 5,5%. Asadar, pentru veniturile realizate din activitati independente, contributia se plateste de persoana care le realizeaza.
c) contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj

Art. 20 din Legea nr. 76/2002 introduce un sistem facultativ de contribuire la bugetul asigurarilor pentru somaj pentru persoane autorizate sa desfasoare activitati independente.

Persoanele care opteaza pentru aceasta asigurare facultativa pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

d) contributia pentru concedii si indemnizatii

Persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente (art. 1 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005) datoreaza si achita in nume propriu cota de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85%. Baza lunara de calcul a contributiei pentru concedii si indemnizatii nu poate depasi plafonul a 12 salarii minime brute pe tara (garantate in plata). Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, persoanele mentionate mai sus sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la casa de asigurari de sanatate la care acestia sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.

Asigurarea acestei categorii de persoane se constituie drept o asigurare facultativa, atat timp cat prevederile legale permit retragerea declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii prin depunerea unui formular tip de solicitare de retragere a declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii (model prevazut de anexa 6 la OMS si PCNAS nr. 60/32/2006).

Pentru persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente, in mod individual sau in asociere (art. 1 alin. (2) lit. c) si d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005), cota de contributia pentru concedii si indemnizatii de 0,85% se aplica asupra veniturilor din deciziile de impunere estimative cu regularizare dupa obtinerea deciziilor anuale eliberate de unitatile fiscale teritoriale. In functie de venitul anual din decizia de impunere anuala, casele de asigurari de sanatate vor proceda la regularizarea diferentelor.

e) contributia de risc si accident

Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente se pot asigura in conditiile Legii nr. 346/2002, pe baza de contract individual de asigurare, asigurarea fiind una facultative. Persoana asigurata va incheia un contract individual de asigurare, si va avea obligatia de a depune o declara-tie de venituri si de a comunica, in termen de 15 zile, asiguratorului orice modificare intervenita cu privire la situatia si statutul ei.
soarebv a scris:

Buna ziua:
As avea cateva intrebari:
1. se mai plateste cota la CASS din PFA? (Activitati de servici)
2. La CAS?
3 Somaj?
4.Pensi?
5. se pot face ceva declaratii online?

merci


Daca activitatea este independenta se declara si se plateste obligatoriu CASS (conform Legii 95/2006) si CAS (conform Legii 19/2000).

Daca activitatea este dependenta se declara si se plateste obligatoriu CASS, CAS si somaj. Aceste obligatii revin platitorului de venit. Platitorul si beneficiarul de venit, raspund solidar (O.U.G. 58/2010 modificata).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa obligatii fiscale georgianamoroi georgianamoroi Ce obligatii fiscale are un PFA , (somaj, pensii, sanatate) si ce cote? Stiu ca trebuie sa plateasca 16% impozitul, dar nu stiu exact celelalte obligatii pe ... (vezi toată discuția)
Obligatii contract de mandat Badger Badger Buna ziua, Pentru venituri obtinute in urma unui contract de mandat pe langa impozitul de 16% ce alte obligatii de plata mai sunt? va multumesc (vezi toată discuția)
Pfa-pfi contributii la stat doar pt nov-dec 2011 geenabradea geenabradea Buna ziua, Am un Pfa caruia i-am intrerupt activitatea pe 3 ani, anul acesta nu am avut activitate deloc . Daca acum, in noiembrie incep activitatea,in ... (vezi toată discuția)