avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... doresc consultanta pentru atacarea in instanta a ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

doresc consultanta pentru atacarea in instanta a impozitelor auto stabilite prin OUG59/2010

Buna ziua.
Situatia mea este urmatoarea: am domiciliul in Iasi si detin 2 autoturisme, primul marca BMW 316i, produs in 1989 si al doilea marca BMW 730d produs in 2001.
Conform datelor oficiale din catalogul asiguratorilor auto (nu stiu exact cum se numeste oficial acest catalog), valoarea primului autoturism este de 1500 eur iar a celui de al doilea de 16000eur.
Conform OUG 59/2010, datorez statului un impozit de 69 ron pentru primul autoturism si un impozit de 2200 ron pentru cel de-al doilea.
Am urmatoarele probleme:
1. In urma emiterii acestei ordonante (mai corect ar fi "emanarii", ca parca e un gaz toxic nu ordonanta a unui guvern format din fiinte umane), impozitul in noua formula s-a calculat cu incepere de la 1 iulie 2010. Asadar, desi am platit la inceputul anului toate taxele integral, acum figurez datornic la stat cu o diferenta de 540 ron. Mentionez raspicat ca aceasta OUG, desi contravine codului fiscal totusi este in vigoare si se aplica bine-mersi, de parca nimeni nu observa nimic. Problema este ca doresc sa vand un imobil care se afla in proprietatea mea si ca atare imi trebuie un certificat fiscal, certificat pe care evident figurez ca datornic deci este nefolositor.
Cum as putea realiza vanzarea fara sa platesc acesti bani care imi sunt ceruti in mod ilegal.

2. In anul 2011 ma asteapta un impozit de 69 ron pentru primul auto si 2200 pentru cel de-al doilea. Diferenta este monstruoasa si complet inacceptabila. Calculatia facandu-se numai dupa capacitatea cilindrica (primul auto are 1595cc iar cel de-al doilea 2997) apare o disproportie cu care nu sunt de acord. Aceasta disproportie vine pe fondul maririi tva la 24%, scaderii salariale cu 25% si refuzului guvernului de a se supune anumitor hotarari judecatoresti, de a respecta Constitutia si Codul Fiscal. Practic in momentul de fata guvernul este un infractor.
Asadar ma simt puternic lezat in dreptul meu la proprietate si ma vad nevoit sa incerc reglementarea acestei probleme in instanta.
Pana acum am depus doar o cerere de recalculare a impozitului la Finantele Publice Locale in care explic situatia si atrag atentia asupa nerespectarii Codului Fiscal. La aceasta cerere am primit raspuns ca prezenta calculatie s-a realizat cf OUG de mai sus si ca atare cererea mea nu are temei.
Doresc sa aflu in ce masura disproportia impozitelor semnalata de mine isi poate gasi un temei legal indisputabil si cam care ar fi sansele castigarii unui astfel de proces.
Nu exclud nici ideea organizarii unei asociatii de cetateni care sa se constituie parte vatamata, intrucat in situatia mea sunt foarte multi romani, cu totii nedreptatiti. Ar ajuta cu ceva lucrul acesta?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dr.puiu , utilizator 10:37, 2 Aprilie 2011
laur_badescu a scris:

Aveti dreptate aproape in totalitate, cu o singurta exceptie, unde gresiti profund: este discriminatorie impozitatea pe capacitate cilindrica. Eu nu cunosc NICI O TARA in afara de Romania in care impozitarea sa se faca asa. Doar in Italia stiu ca era asa in urma cu ani insa nu cred ca mai este acum (insa nu sunt 100% sigur). In schimb va pot da peste 10 exemple de tari in care impozitarea se face pe valoarea de catalog a masinii (de ex din catalogul asigurarilor auto, ce cuprinde valoarea initiala, dotarile, devalorizarea dupa vechime, rulaj, etc.). Sunt multe lucruri de luat in considerare in evaluarea unei masini, nu numai motorul. Si in plus motorul NU este nici pe departe caracteristica cea mai importanta a unei masini. Este doar o piesa de schimb. In multe tari motorul nici macar nu are o serie inscriptionata in certificatul de inmatriculare, asa cum e la noi. Deci din punct de vedere, motorul este echivalentul unei capote de masina, a unei planetare, sau de ce nu, a culorii. (si asta nu spun eu, spune legislatia din tari mult mai mature politic decat a noastra).

Ca atare cum va place o impozitare dupa culoarea masinii? (nu va suparati pe mine, nu incerc sa va iau in balon, e doar un rationament)

Sau mai bine va pun alta intrebare: cum va place impozitul unui Audi TT (1800cmc turbo) care este putin mai mic decat al unei Dacii papuc (1900cmc)? Aici as vrea un raspuns argumentat...


.....dacia papuc face parte din cls ..autoutilitara ......deci , calculat la alt pret....
eu sunt de acord cu dv , deoarece parinti mei au un aro cu 2 locuri ...nu il folosesc decat in agricultura .....si platesc tot 2200 lei impozit .....cu siguranta o s-o radiez ..nu se merita . Oricum romanul nu este UNIT , este un LAS . trebuia dat tot guvernul jos ......drept dovada acum toata tara este indreptata spre afacerea VAMA , iar ei isi fac treburile lor linistiti.....pacat ca m-am nascut in romania ,
matahachiro a scris:

Nu este firesc dar trebuie sa intelegeti ca asta este legea si trebuie respectata. Aceasta tine de contractul social dintre stat si cetatean. Data viitoare votati pe cineva care promite schimbarea legii - si asta face parte tot din contractul social al lui Rousseau.
Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2011
oanacalotescu25, utilizator
D-le matahachiro, aveti dreptate din nou. Inteleg ca asa e legea si ma supun (deocamdata) dar nu pot sa fiu si de acord cu aceasta lege absurda.
Prin urmare, daca varianta atacarii in justitie nu are sorti de izbanda, atunci ce mai ramane de facut?
Sa recapitulam:
- radierea si schimbarea auto (nu e o optiune pentru mine),
- schimbarea motorului (niciodata nu voi mutila o masina ce functioneaza impecabil pt ca asa doreste un stupid),
- inmatricularea in BG prin vanzare si re-cumparare (pentru multi este ceva "nedemn" dar totusi o optiune perfect legala si mai ales rentabila financiar)
- rezidenta in alta tara si mutarea completa (din p.d.v. fiscal sau chiar total-total) in tara respectiva (am cercetat si nu am "nishi un buniel moldovian" din pacate... :D
- inca 2 variante pe care nu le pot aminti aici


@Lucia B. si leontina: Doamnelor, ma bucur ca ati postat si Dvs si mai ales ca existati! Pe mine m-au demoralizat complet discutiile cu Dl matahachiro (si cu un alt avocat cu care am discutat in particular si care a avut aceleasi opinii). Am crezut ca toata tara asta este formata numai din cetateni model, care isi platesc taxele constiinciosi si nu cracnesc, oricat ar fi de impovaratoare si nedrepte (D-le matahachiro, nu incerc sa va jignesc, este doar o constatare facuta asupra unei largi categorii de cetateni care va include si pe Dvs). Nu aveti idee cat de multi romani impartasesc aceasta obedienta (nu i-as numi chiar "lasi", e prea mult).
E un fel de exemplificare moderna a Mioritei. Imi amintesc si acum ca aceasta poezie a avut un impact profund negativ asupra mea, atunci cand am studiat-o la liceu, prin prisma ilustrarii unor trasaturi de caracter absolut ingrijoratoare ale acestui popor si care vad ca se regasesc in realitate dureros de mult. Eu am avut aceasta discutie cu multe persoane (prieteni, amici, cunoscuti si necunoscuti) si in 99% din cazuri s-a soldat cu celebra concluzie "capul ce se pleaca sabia nu-l taie" - mai bine stau cuminte si-mi platesc taxele.
Repet, e dureros pt mine sa constat ca atat de multi din conationalii mei isi traiesc viata sub guvernarea dictonului de mai sus (multi chiar fara sa-si dea seama, doar pt ca asa au vazut in vechiul regim sau pt ca asa au fost educati).
Asa ca singura mea speranta de a mai schimba ceva se aprinde atunci cand constat ca mai exista si oameni asemanatori Dvs, Doamelor, oameni care inca mai au un "eu" interior, oameni care cunosc si a doua parte a dictonului, parte pe care majoritatea au uitat-o: "dar cu umilinta lantul incovoaie".
Din pacate insa sunt atat de putini!!!
d-le laur, nu va faceti probleme, argumentele contrare opiniei mele nu ma poti jigni deci putem continua discutia, de altfel interesanta.

parerea mea este ca atit eu cit si celalalt avocat cu care ati discutat facem diferenta intre opinia personala (care poate fi identica cu a dvs) si cea profesionala. indiferent cit de nedrepata este o lege, eu nu imi pot sfatui clientul sa o incalce doar ptr ca si eu - ca persoana - nu imi place legea. profesional eu pot doar sa ii gasesc modalitati legale de ocolire a legii respective sau de diminuare a efectelor sale (cum este cazul inmatricularii in Bulgaria, de exemplu).

deci nu confundati opinia profesionala cu cea personala. aici pe forum ofer sfaturi juridice - atit cit imi permite competenta profesionala - si nu opinii personale. de altfel, chiar dvs ati solicitat opinii profesionale si nu pareri personale.

daca aveti energie, bani si chef sa va razboiti cu statul este mult mai eficient sa alegeti spete in care sa beneficiati de suport din partea legilor nationale sau europene, in lipsa unui asemenea suport este imposibil sa cistigati vreo lupta juridica in Romania sau la CEDO, ori in orice alta instanta din lume.
Si eu ma numar printre cei care se considere "furati" de catre stat cu acest impozit,
masina mea are 4993 cmc si taxa este pe masura 7240 lei!
Masina are 21 ani ,o am de 11 ani si nu vreau sa renunt la ea,am platit deja impozitul pe acest an ...(nu se pune problema ca nu-mi permit ,dar ma simt nedreptatit )
Si mie mi-a trecut prin cap sa caut dreptate in instanta ,dar eu as pune problema altfel- statul imi cere un impozit aberant pt. ca am o "masina de lux " dar eu stau la sat si drumul pe care trec sa ajung la drumul principal e de pamant ....
daca statul cere un impozit de lux atunci sa ofere un drum pe masura,
deci facand o analogie daca cer cuiva niste bani pt. un serviciu si nu ofer acest serviciu - se numeste inselaciune .
Statul nu ma inseala pe mine cerind niste bani pt. si oferindu-mi un drum de ra***t ?
scuzati expresia.
In alta ordine de idei ,masina este decapotabila,nu o folosesc decat 4 luni pe an ,in rest sta in garaj,am vrut sa o radiez provizoriu (in sfarsit legea permite acest lucru) si dupa logica bunului simt am crezutt ca nu voi plati impozit atata timp cat masina este radiata,(nici unde in Europa nu platesti impozit pe o masina radiata,sa nu mai vorbim de facilitatile din Germania ...pt.o masina decapotabila unde platesti impozit si asigurare pe cate luni vrei...) la finante in Timisoara raspunsul a fost ca nu se poate !!! Numai daca aduci hartie ca ai predat masina la fier vechi,degeaba am explicat ca radierea este temporara ,am vorbit singur..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit auto - proces discriminare? octaviancu octaviancu Buna ziua, Se poate intenta un proces de discriminare avand in vedere faptul ca impozitul auto nu se calculeaza dupa aceeasi formula pentru toti cetatenii ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit auto rdpopa rdpopa Buna ziua, Am o intrebare legata de impozitul anual pentru autovehicule. Momentan impozitul pentru o masina se calculeaza in functie de capacitatea ... (vezi toată discuția)
Taxe cumparare auto anonim anonim Buna. Doresc sa imi cumpar un automobil second-hand pentru folosinta personala din Germania. Nu imi este insa clar cum se procedeaza cu TVA. Am inteles ca TVA ... (vezi toată discuția)