avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... apel transformat in recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

apel transformat in recurs

a aparut pe site-ul tribunalului "constata nul recursul".
care este urmatoarea ( daca mai este) mutare.
pls sint disperata.

Buna ziua
hotarirea primei instante de judecata in cazul unui proces de partaj a fost in favoarea ex sotului mentiune "cu apel in 15 zile de la comunicare".
Am asteptat comunicarea ,am facut apel,am depus la primul termen motivele apelului,am primit un al 2 lea termen si surpriza:
s-a ajuns la concluzia ca nu trebuia sa fac apel ci recurs,motiv pt. care am plecat de la tribunal mai debusolata de cum ma dusesem.
care sint variantele si la ce sa ma astept/
multumesc

Cel mai recent răspuns: vicar , utilizator 14:33, 27 Decembrie 2010
Hotararea este definitiva si irevocabila.
Recursul nemotivat in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii instantei de fond este nul.
in horarirea de la tribunal scrie "cu apel in 30 zile de la comunicare",lucru care sa si intimplat.
Calea de atac este recursul .Incercati o contestatie in anulare a sentintei judecatoresti ,prin prisma faptului ca instanta de fond in mod eronat a apreciat ca urmatoarea cale de atac este apelul.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis, prin Decizia nr. 32/2008, recursul in interesul legii inaintat de procurorul general, Laura Codruta Kovesi, privind evaluarea in bani a litigiilor civile si comerciale avand ca obiect constatarea existentei sau inexistentei unui drept patrimonial, constatarea nulitatii, anularea, rezolutiunea, rezilierea unor acte juridice privind drepturi patrimoniale.

Partajul judiciar nu este o actiune in constatare.

Art 2 alin 1 lit b zice ca: Tribunalele judeca in prima instanta procesele si cererile in materie civila al caror obiect are o valoare de peste 500.000 lei CU EXCEPTIA cererilor de imparteala...

Daca vreti, textul se poate "traduce" astfel: cererile de imparteala sunt evaluabile in bani, DAR, cu toate acestea, ele nu se judeca de catre tribunal fiind EXCEPTATE de la regula competentei materiale dupa valoare prevazuta in prima teza a art. 2 alin 1 lit b.
Daca nu se judeca de catre tribunal, atunci se judeca de catre judecatorie potrivit art 1 alin 1 care zice ca: Judecatoriile judeca in prima instanta TOATE procesele si cererile, IN AFARA de cele date prin lege in competenta altor instante.
Daca cererile de imparteala NU se judeca de catre tribunal potrivit art. 2 (nu sunt date in competenta tribunalului/sunt prevazute ca exceptie de la regula) atunci se judeca de catre judecatorie potrivit art. 1 c. p. c.
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2010
andymaurul, utilizator
si eu cu toata nestiinta mea in domeniu am zis ca daca nu se intimpla ceva bun in apel ,fac recurs,numai ca tribunalul a transformat apelul in recurs si mi-a dat in cap.
deci mai am sanse sa "repar" ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune tudorioan tudorioan O speta care s-a judecat pe fond, s-a declarat apel si in cele din urma recurs la Curtea de Apel Ploiesti! Valoarea bunurilor in disputa (teren si casa de ... (vezi toată discuția)
Actiune in pretentii comerciale cu 2 capete. Andrei Koszti Andrei Koszti Actiunea are ca si capat de cerere principal: obligarea la indeplinirea clauzei contractuale asumate si capat secundar: obligarea la plata unei sume de 1.000 ... (vezi toată discuția)
Apel sau recurs vicar vicar Buna ziua hotarirea primei instante de judecata in cazul unui proces de partaj a fost in favoarea ex sotului mentiune \"cu apel in 15 zile de la ... (vezi toată discuția)