avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Sunt divortat din 1995 si am un apartament cumparat impreuna cu fosta sotie. Am o fetita de 20 ani si locuieste cu mama. Ex sotia sa recasatorit si actualul sot sta in apartamentul meu.
Doresc sa stiu daca partajul se va realiza in procent de 1/2, adica 50%-50%.
De asemenea doresc sa stiu daca actualul sot poate sta fara acordul meu in apartament sau mai bine zis care sunt prevederile legale in acest sens.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 11:27, 3 Ianuarie 2011
in urma partajului cota care ar reveni fiecaruia dintre d/voastra este de 1/2. actualul sot locuieste acolo avand acceptul sotiei care are dreptul la jumatate din imobil. D/voastra puteti fi despagubit pt. jumatatea care va revine.
In conditiile in care pe CF apat doar eu si ex sotia mea, poate exista o piedica in obtinerea 1/2 din pretul apartamentului???
Bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt bunuri comune, insa avand in vedere ca au trecut 15 ani de la data divortului, iar imobilul s-a aflat in posesia si folosinta exclusiva a sotiei, exista posibilitatea ca in tot acest timp, aceasta sa fi adus imbunatatiri imobilului prin care valoarea acestuia sa fi sporit .
Prin urmare exista posibilitatea ca sotia dvs. sa solicite si sa si obtina o cota majorata ( mai mare decat 1/2) din contravaloarea imobilului bun comun.
De aceea va recomand in situatia in care va decideti sa promovati actiunea de partaj sa va angajati avocat care sa va consilieze pe parcursul procesului, pentru ca partajele de bunuri comune sunt procese in care daca partile nu se apara corespunzator se pot alege cu insemnate pierderi materiale.
De asemenea va recomand sa va alegeti si un expert consilier constructor, pe langa cel care va fi desemnat de catre instanta.
Pe de alta parte , procesul de partaj este un proces costisitor pentru ca taxa de timbru a fost modificata anul trecut de la 19.00 lei la 3 % din valoarea masei partajabile, astfel ca este imperios necesar sa va aparati de maniera in care sa obtineti 1/2 din valoarea acestuia si evident sa obtineti o evaluare corecta a imobilului.
Angajati avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț fără partaj. ce drepturi are actuala soție a tatălui asupra apartamentului nostru? raulmihai01@yahoo.ro raulmihai01@yahoo.ro Buna ziua părinții mei sunt divorțați de 23 de ani și între timp tatăl sa căsătorit cu acte, după 20 de ani soția la gonit de acasă și sa mutat la ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune.... floryflori33 floryflori33 se poate sa ma ajutati cu un raspuns:fratele meu a divortat in 2010,nefacind si partajul ...mentionez ca din aceasta casatorie au rezultat 2copii.in urma ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament eu1983 eu1983 Buna ziua , Acum 3 ani am achizitionat un apartament prin prima casa . Avansul si alte cheltuieli cu luarea creditului , si lucrurile din casa au fost ... (vezi toată discuția)