avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO decizie pilot
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO decizie pilot

Decizia pilot face referinta la incalcarea art. 1 din Protocolul la Conventie

In situatia in care un imobil a fost nationalizat in 1950 apoi vindut in 1997 si o decizie ulterioara respinge cererea de revendicare

Intrebari:
intrucit nu inteleg care este momentul in care s-ar fi incalcat drepturile propietarului si in ce consta incalcarea art1 din Protocol
va rog sa indicati care dintre momente s-ar fi incalcat si anume
la
1. nationalizare
2. vanzare imobil de catre primarie
3. respingerea cererii de revendicare si fara despagubire
multumesc

Ultima modificare: Marți, 28 Decembrie 2010
juridic2011, utilizator
Cel mai recent răspuns: juridic2011 , utilizator 14:59, 4 Ianuarie 2011
Pe ce motiv vi s-a respins cererea de revendicare? Daca instanta romana a hotarat ca nu indepliniti exigentele legilor de restituire, nu puteti merge la CEDO. Nationalizarea nu este problema, aceasta petrecandu-se mult inainte de ratificarea de catre Romania a Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Romania putea alege in 1990 sa nu restituie proprietatile nationalizate.

Problema este ca in ultimii 20 de ani, statul roman a creat drepturi patrimoniale prin legi de restituire, drepturi pe care titularii nu le pot valorifica. Pe de o parte, legile romane au inapoiat fostilor proprietari proprietatile nationalizate si acestia trebuie sa le primeasca pe acestea sau o despagubire echivalenta. De cealalta parte, legile din Romania au acordat si chiriasilor ICRAL proprietatea (in anumite conditii) asupra imobilelor, astfel incat si acestia trebuie sa-si realizeze dreptul.

Prin urmare, incalcarea Conventiei consta in faptul ca persoana nu se poate bucura de bunul sau recunoscut de instanta romana prin respectarea legilor statului roman. Aceasta contravine articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Conventie. Din Atanasiu c Romaniei:

Dacă constatarea judiciară a naţionalizării
abuzive a imobilului nu atrage după sine în mod automat un
drept de restituire a bunului, Curtea observă că ea dă dreptul la
o despăgubire din moment ce din hotărârile instanţelor interne
ce au dobândit autoritate de lucru judecat reiese că condiţiile
legale impuse pentru a beneficia de măsurile de reparaţie, şi
anume naţionalizarea ilegală a bunului şi dovada calităţii de
moştenitor a fostului proprietar, erau întrunite
Ultima modificare: Duminică, 2 Ianuarie 2011
eumarian, utilizator
motivatie respingere cerere revendicare:
-buna credinta a cumparatorilor desi titlul statului nu s-a constituit legal
Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2011
juridic2011, utilizator
Pai nu ati facut actiune pe Legea nr. 10/2001? Daca imobilul a fost nationalizat si sunteti mostenitor, orice aplicare a legii dupa 2001 v-ar fi recunoscut macar despagubirile. CEDO nu va poate da inapoi exact acel imobil...
-intrebarea mea a avut caracter didactic explicativ si am inteles sensul.
Ultima modificare: Marți, 4 Ianuarie 2011
juridic2011, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarea cedo in cazurile pilot impotriva romaniei - art. 1 protocol 1 conventie Av. NICULESCU-GORPIN Av. NICULESCU-GORPIN Anunt pe aceasta cale, in premiera, ca [b]pe 12 Octombrie, CEDO va publica hotararea in cazurile pilot impotriva Romaniei privind nerespectarea Art. 1 din ... (vezi toată discuția)
Admisibiltatea actiunii in caile de atac interne intemeiata pe dispozitiile si drepturile garantate de cedo ContSters240032 ContSters240032 Am si eu o intrebare, catre dvs...., este posibil sa imi intemeiezi o actiune si sa fie si admisa in caile de atac interne ale Romaniei,invocand doar articole ... (vezi toată discuția)
Cum se mai poate revendica o proprietate prin succesiune dupa 20 de ani ? belltinker belltinker Buna !as dorii si eu s ma documentez in legatura cu revendicarea unei proprietati din Bucuresti din Cartierul \"Colentina\" a fost al matusei mele care a ... (vezi toată discuția)