avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenintare cu concedierea pt. existenta cv-ului online
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenintare cu concedierea pt. existenta cv-ului online

Buna ziua

Situatia este urmatoarea: in cadrul unei firme, toti angajatii au primit un email in care li se aduce la cunostinta faptul ca daca au cv-uri online activate (publice) pe site-urile de specialitate (cum ar fi ejobs sau bestjobs) inseamna ca nu isi doresc o colaborare pe termen lung cu compania. Iar daca in urmatoarea perioada angajatii nu isi vor dezactiva cv-urile online, compania va incepe procedura de recrutare pentru pozitiile respectivilor.
Bineinteles, mi se pare o incalcare grava a dreptului muncii,

"Art. 3. -
(1) Libertatea muncii este garantată prin Constitutie. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.
(2) Orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă si a profesiei, meseriei sau activitătii pe care urmează să o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea. "

Va rog sa-mi spuneti daca se poate pe baza acestei dovezi (e-mail-ul respectiv) sa se faca o plangere la ITM sau la oricare organism abilitat. Daca da, v-as ruga sa-mi spuneti ce sanctiuni poate primi firma in acest sens.

De asemenea, v-as ruga sa-mi spuneti ce drepturi din constitutie sau dreptul muncii incalca acest e-mail.

Va multumesc anticipat

Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2008
vorbaretu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:00, 15 Aprilie 2008
Stimate domn,
este important sa analizati cu atentie clauzele contractuale cuprinse in contractul de munca pe care l-ati semnat.
Daca acesta cuprinde si o astfel de clauza(interdictie),da sunteti pasibil de sanctionare,daca nu,amenintarea este si ea o dovada de teama,de frustrare.In cazul dumneavoastra, credem ca angajatorul se teme sa nu plecati.
El nu se intreaba de ce va postati CV-ul pe internet?
Pentru detalii accesati [ link extern ] /
[ link extern ] .
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2008
Eu.Ro.Lex & Av. Martin Vasile Emil , Avocat
Nu este trecut in contractul de munca asa ceva. Chiar daca ar fi fost trecut, ar fi fost o clauza ilegala, neconstitutionala. Orice contract trebuie sa respecte in primul rand constitutia si legile respective.
Bineinteles ca este o teama a angajatorului :) Asta poate observa oricine. Aceste temeri pot fi reduse prin cu totul alte modalitati de a-l determina pe angajat sa ramana in cadrul firmei: bonusuri, avansari, mariri de salariu, alte facilitati etc. In nici un caz amenintarea cu concedierea folosind o modalitatea ilegala. Acest mail mi se pare o impertinenta grosolana si o incalcare a legii, drept pentru care as dori sa stiu ce demersuri se pot face pentru a sanctiona aceasta fapta, mai ales ca acest mail este trimis de departamentul de Resurse Umane, care ar trebui sa cunoasca legislatia in domeniu.

eu.ro.lex a scris:

El nu se intreaba de ce va postati CV-ul pe internet?

Poate sa-si puna ce intrebari doreste :)). Este vreo lege care sa interzica cuiva sa-si caute un alt loc de munca?! O gluma buna aceasta intrebare :))
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2008
vorbaretu, utilizator
cred ca cel mai corect este sa discutati cu seful ierarhic superior, aceasta problema. Atata timp cat v-ati postat cv-urile pe site-uri, inseamna ca nu sunteti motivati de angajator. Angajatorul dvs. isi doreste sa va tina in cadrul societatii...dvs. de ce vreti sa plecati ?
claudia baltatescu a scris:

cred ca cel mai corect este sa discutati cu seful ierarhic superior, aceasta problema. Atata timp cat v-ati postat cv-urile pe site-uri, inseamna ca nu sunteti motivati de angajator. Angajatorul dvs. isi doreste sa va tina in cadrul societatii...dvs. de ce vreti sa plecati ?


Nu-mi vine sa cred cand un consilier juridic raspunde asa! Doamne fereste si pazeste! Cum adica daca mi-am postat cv-ul on-line inseamna ca nu sunt motivat de angajator. Doamna draga, am postat un cv online in eventualitatea in care un posibil angajator ar da peste cv-ul meu si l-ar considera interesant, urmand sa-mi faca o propunere de colaborare. Sau poate chiar vreau sa imi gasesc alt job! Cum puteti intreba de ce vreau sa plec daca angajatorul doreste sa nu plec?! Strigator la cer! Nu intereseaza pe nimeni motivele pt. care vreau sa plec! Conform legii, nici nu trebuie sa motivezi demisia.
As face o comparatie... e ca si cum angajatorul iti interzice sa raspunzi la telefonul personal, pentru ca s-ar putea sa fii sunat de alta firma pentru o propunere de job. Iar daca continui sa raspunzi la telefon, urmeaza sa fii dat afara. :))
:)) Frumos subiect. Imi amintesc ca a mai fost ceva asemanator pe forum...

Vorbaretule (scuze, dar asta e nick-ul tau), in mod normal, n-ar trebui sa te temi de eventualele masuri punitive ale angajatorului: a fi interesat de un loc de munca mai bun este un drept al tau, dupa cum si angajatorul are dreptul de a fi mereu in cautarea unor noi potentiali salariati. Parca asta se numeste piata libera a fortei de munca, nu?

Articolul din Codul muncii pe care l-ai mentionat e raspunsul la problema ta. Cu permisiunea domnului avocat eu.ro.lex, as aduga si alineatul (4) al aceluiasi articol:

"(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept."

si as mai adauga si:

"Articolul 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate."

Cu alte cuvinte, este irelevant faptul ca sta scrisa prin vreo clauza din contract sau prin vreun obscur act aditional o interdictie de a avea un profil online in cautarea unui alt loc de munca.: a avea cont pe ejobs sau pe bestjobs este un drept al tau intocmai ca si cel de a avea, de pilda, cont pe Yahoo sau pe vreun forum al iubitorilor de pisici. NIMENI nu are dreptul sa-ti interzica accesul la astfel de servicii - relatia ta cu orice angajator poate fi redusa la: tu muncesti - el iti plateste munca, dincolo de atat sunteti liberi sa faceti ce vreti (cat timp legea nu impune explicit restrictii).

In cazul tau, lasa-l sa incerce sa te dea afara. Va fi foarte interesant temeiul legal cu care o va face (cel mai probabil ar incerca o sanctiune disciplinara, dar are nevoie de o acoperire prin regulamentul intern, iar tu ai mijlocul redutabil al contestarii in instanta a unei decizii ilegale).

In mod anormal (adica asa cum e "normal" la noi), angajatorul isi va inchipui ca daca te plateste (nu pentru nimic!) are dreptul sa controleze tot, iar "daca nu-ti convine, poti sa pleci". Poate vei reusi sa-i opui rezistenta si sa renunte la pretentiile sale, dar va avea grija sa te "convinga" prin alte mijloace... tocmai de-asta iti e util un cont pe ejobs/bestjobs pana la urma... ;)
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2008
klewos, utilizator

Alte discuții în legătură

Publicitatea locurilor de munca ContSters87904 ContSters87904 As dori sa stiu daca firmele private au obligativitatea publicitatii locurilor de munca sau doar statul, deoarece nu imi explic cum pe ejobs dau anunturi mii ... (vezi toată discuția)
Angajari avocati stagiari la societatile de avocatura? Iulian81 Iulian81 Buna ziua! As dori sa stiu daca se marile societati de avocatura din Bucuresti mai sunt interesate de avocati stagiari? Le-am dat niste telefoane, nu mi s-a ... (vezi toată discuția)
Redactarea unui cv D-ele-A D-ele-A Buna seara. Sunt proaspat absolvent de Drept, si imi doresc sa-mi incep o cariera in acest domeniu. Sunt in cautarea unui job, si vreau sa va adresez o ... (vezi toată discuția)