avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Antecontract - Insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Antecontract - Insolventa

O societatea X a incheiat cu o banca in 21.12.2004 un contract de credit garantat pe suma de 450.000 euro pe 7 ani printr-o ipoteca de un imobil (cladire + teren). In ianuarie 2010 societatea trebuia sa plateasca inca 120.000 Euro la banca. In februarie 2010 societatea X a stipulat cu societatea Y un ante-contract de vanzare-cumparare pentru imobil ipotecat pe suma de 170.000 de euro cu obligatia de a incheia contractul de vanzare-cumparare in februarie 2012 si in cazul in care nu se va incheia contractul de vanzare – cumparare din partea promitentul vanzator si in caz de insolventa vor plati de 3 ori suma data in avans de catre promitentul cumparator.
In Decembrie 2010 promitentul cumparator a dat deja un avans de 130.000 de euro si in ianuarie 2011 societatea X (promitentul vanzator) a declarat stare de insolventa si a fost numit un lichidator.
In acest caz lichidatorul este obligat sa incheie contractul de vanzare-cumparare in februarie 2012 cu societatea Y si sa incaseze restanta de 40.000 de euro?
Banca isi va pierde garantia si va incasa numai 40.000 euro, singura incasare de la societatea X in insolventa?
Cel mai recent răspuns: MIXAM , utilizator 19:52, 7 Februarie 2011
Banca nu va pierde garantia.
Se face tabelul creantelor unde banca va avea o creanta garantata si societatea y o creanta chirografara. Distribuirea sumelor se va face in ordine.
Incheierea contractului cu Y nu putea fi facut decat cu acordul bancii, in caz contrar el fiind lipsit de efecte juridice in ceea ce priveste transferul dreptului de proprietate.
Probabil ca va fi desfiintat de lichidator pentru ca reprezinta un contract facut in dauna creditorilor.
De acord cu ceea ce a mentionat antevorbitorul meu cu precizarea ca in cazul in care nu ati avut acordul bancii pentru antecontractul de vanzare cumparare acesta se va desfiinta si suma de 130.000 euro achitata nu o veti recupera in mod cert din procedura
Lichidatorul nu are nici o treaba cu antecontractul de vanzare cumparare incheiat cu promitentul cumparator. Totodata el nu-l va denunta in instanat asa cum au zis cei de mai sus, intrucat acest contract nu a fost facut in dauna creditorilor, din contra este in avantajul creditorilor acest contract(se prezuma totodata ca banca a fost de acord la momentul incheierii antecontractului). In schimb lichidatorul il va notifica pe promitentul cumparator sa se inscrie la masa credala cu suma platita drept avans si-l va inscrie la masa credala cu o creanta chirografara la nivelul avansului platit(in limbaj de lemn se zice ca promitentul cumparator a luat teapa, creanta lui fiind negarantata, are sanse mari sa nu mai incaseze nici un ban).
Din ce unghi ar trebui sa privim ca sa vedem avantajul pt creditori in cazul instrainarii bunurilor debitoarei inainte de declansarea procedurii insolventei?
Si cum prezumam ca banca si-a dat acordul pe un contract prin care poate primi 10% din valoarea creditului?
Ca sa nu mai vorbim de lichidatorul care nu are nici o treaba cu contractele incheiate de debitoare.....
Daca bunul era proprietatea falitei cum sa nu aiba lichidatorul treaba cu contractele incheiate de aceasta??? Daca acest antecontract este facut in defavoarea creditorilor, adica daca valoarea bunului este mai mare decat valoarea din atecontract si asta in mod sigur avand in vedere ca s-a acordat un credit de 450.000 euro.
Banca va prefera ca in loc sa devina creditor garantat in procedura insolventei mai bine muta garantia si bunul imobil pe o societate care nu este sub securea legii 85/2006.
Se stie f bine ca pana se valorifica bunurile in procedura trece apa pe Dambovita si creditorii nu prea isi acopera creantele e cazul chiar si a celor garantati.
Problema care se pune e daca lich va ca reprezentant legal al societatii falite va semna actele de vanzare cumparare in 2012, daca are interes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare- cumparare imobil nerespectat rala rala Buna ziua. Am nevoie de cateva lamuriri in legatura cu un antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil. In februarie 2009 am incheiat un astfel de ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta firma insoventa/ faliment cristiana11 cristiana11 am incheiat un antecontract de vanz-cump in ianuarie pt o casa cu un srl, proprietar al terenului si imobilului. contractul tb incheiat in 18 febr dar ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare teren, pret achitat integral, tranzactie esuata iacobcristian iacobcristian Buna ziua am si eu o speta destul de rara cred.... Am cumparat un teren cu 30.000 Euro dar am facut doar un act de promisiune de vanzare cumparare cu plata ... (vezi toată discuția)