avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cate gigacalorii se consuma intr-un bloc fara ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cate gigacalorii se consuma intr-un bloc fara repartitoare?

Am constatat in blocul in care locuiesc o "ceata" destul de deasa in ceea ce priveste intelegerea aspectelor legate calculul cotelor de caldura cu ajutorul repartitoarelor (desi la noi sunt montate din sezonul de incalzire 2004/2005) mai ales acum dupa aprobarea noului ordin 343/2010 si m-am hotarat sa incerc sa fac o informare pe care s-o afisez la avizier.

Un prim exemplu ar fi un vecin care era zilele trecute extrem de nemultumit cu privire la acest consum comun, pentru luna decembrie si isi exprima indignarea. Stiind ca nu are montata centrala termica (pe cei cu centrala ii pot intelege ca sunt nemultumiti ca au de plata cu aproximativ 20-25 de lei mai mult decat in anii trecuti, pana se va face acea inventariere, pentru ca ei nu au consum individual din incalzirea centralizata si nu platesc decat acel procent din consumul comun), am avut curiozitatea sa vad cat a consumat si cat a platit si ce sa vezi...omul consumase peste 1000 de unitati, iar dintr-un calcul matematic simplu, se putea demonstra ca la la un consum de 650 de unitati, pretul total platit pentru incalzire se egala cu situatia in care procentele ar fi fost 10% cu 90%, la fel ca anul trecut, iar peste acest consum, pretul total platit era mai mic.
Deci omul era indignat total nejustificat (probabil gandea, asa cum sunt sigur ca gandesc foarte multi, ca acest procent pentru partile comune este ceva ce se pune in plus si avem de platit mai mult) deoarece crescand suma din factura pentru partile comune, automat se reducea aceea pentru consumul individual si pretul unei unitati era mai mic.

Un alt exemplu il reprezinta "comitetul din umbra, interministerial", compus din locatari de la mai multe blocuri din zona cu suficient de mult timp liber, care-si desfasoara sedintele sprijinind gardul sau pe bancile din cel mai apropiat parc si care inteleg ca a luat in discutie ideea renuntarii la repartitoare "ca nu sunt bune, ca asa am auzit noi la tv sau am citit in nu stiu ce ziare, ca am auzit ca la nu stiu ce bloc au platit mai putin, etc).
La noi in bloc, unde toate apartamentele au repartitoare, s-au consumat 32,3 Gcal, care au dus la o medie de consum de 0,95 Gcal, pentru un apartament cu 3 camere, de 65 mp (sigur, unii au platit 300,250 lei, cei mai multi s-au incadrat in media de 100, 120, iar altii au platit numai partea comuna si foarte putin consum individual dar si-au scos parleala cu 43lei/persoana la gaze).
Ce ma surprinde pe mine este ca nu-si pun problema renuntarii la repartitoare cei care platesc mult si carora poate le-ar fi mai bine fara repartitoare, ci cei care platesc 80-100 de lei pentru 4 camere si care cu siguranta ar plati mult mai mult.

Nu vreau sa mai provoc o polemica in ceea ce priveste faptul ca daca sunt bune sau nu aceste repartitoare, ca au fost destule pana acum pe acest forum, iar rezultatele sunt subiective.
De exemplu, daca in Bucuresti, o gigacalorie a fost suficienta pentru incalzirea decenta (22-24 de grade, nu de stat in tricou si pantaloni scurti) a unui apartament cu calorifere schimbate, care se incalzesc pe toata suprafata, cu termopane si balcoane inchise si izolate, este foarte posibil ca in Brasov, Sf. Gheorghe sau Miercurea Ciuc, unde a fost mult mai frig, aceeasi gigacalorie sa nu fi permis incalzirea unui apartament similar decat la o temperatura de 18 grade. Daca in Bucuresti inca mai costa gigacaloria 124 lei (probabil maxim pana dupa alegerile din 2012), in alte orase pretul ei este de 300,350 lei sau chiar mai mult si atunci un astfel de locatar ar putea spune foarte corect ca a platit 300-400 de lei pentru caldura si totusi a tremurat de frig.

Ceea ce doresc eu sa va rog pe cei care aveti informatii din blocuri in care NU SUNT montate repartitoare, sa-mi spuneti cate gigacalorii s-au consumat in blocul dumneavoastra in luna decembrie 2010 si care este suprafata totala (pentru a putea, cu ajutorul regulii de trei simple sa determin pentru blocul meu) si din ce oras imi dati aceasta informatie (pentru ca asa cum am spus mai sus, sigur un bloc din Miercurea Ciuc a consumat mai mult decat unul din Bucuresti)
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 17:07, 19 Martie 2012
Nici eu nu vreau sa mai intru intr-o polemica despre repartitoare. Ce vreau sa va spun este ca aceasta informatie pe care o cereti nu va poate lamuri decat intr-o masura foarte mica. Variabilele sunt multe. Chiar daca cineva va va furniza nr.de Gcal si suprafata totala a apartamentelor incalzite...
......se pierde
- temperatura agentului termic care ajunge la bloc - atat de diferita de la punct termic la altul, de la zi la zi, de la oras la oras.....
- suprafata comuna incalzita sau nu,
- cate apartamente si in ce masura sunt izolate sub diferite forme: izolarea peretilor, termopane, balcoane inchise, cata suprafata de perete au in exterior.
- de cate ori deschid geamul pentru aerisire - se pierde caldura care determina alti pui de Gcal sa le ia locul celor aruncati pe geam afara.
- temperatura din fiecare zi in localitati diferite
- calitatea caloriferelor - unii le au pe cele vechi ineficiente unele, colmatate sau cu robinete defecte, altii si le-au inlocuit cu calorifere din otel sau aluminiu sau cele "uscator de prosoape";
- calitatea tevilor verticale - prin unele circula prin altele nu circula agent termic (nu degeaba se plang multi oameni ca aceste tevi nu sunt bune de nimic la incalzirea unei incaperi!)
- calitatea izolarii coloanelor din subsol
- etc.
Vor mai fi fiind si alte situatii care nu-mi vin in minte acum. Fiecare situatie din enumerarea mea poate produce diferenta consistenta in consumul global al unui bloc, indiferent ca el este contorizat cu repartitoare sau nu.
Eu sunt de parere ca nu se poate face comparatie nici macar aproximativa asupra consumurilor din doua blocuri, fie ele si apropiate.
Diferentele unele din ele destul de subtile si nevizibile pot crea aceste diferente de consum.

Si nici in acelasi bloc (cu repartitoare) daca stai sa faci un scenariu ca n-ar mai fi aceste repartitoare e posibil sa nu nimeresti o valoare cat de cat apropiata de realitate.

Singura cale de a afla adevarul (pe banii locatarilor) este sa le propuneti in adunarea generala sa renuntati la calculul cu repartitoarele. Ce se poate intampla?
- sa nu fie de acord :)
- sa fie de acord intr-o proportie confortabila. Dar cu rugamintea catre ei sa nu-si scoata repartitoarele de pe calorifere...ca poate...nu se stie, la caz de revenire sa nu-i coste nimic! (remontarea aparatelor pe calorifer costa 30 lei /buc)
- in prima luna vor avea o strangere de inima sa dea drumul la calorifere la maxim. Va veni factura o veti imparti la pausal. Vor capata incredere ca nu sunt pacaliti iar cu repartitoarele..... A doua luna vor da drumul la calorifere din ce in ce mai mult la maxim si toata ziua.
- Unii isi vor controla repartitoarele sa vada diferenta, altii vor uita de ele.
- Si tot asa luna de luna..... veti putea sa vedeti prin comparatie la nivel scara, bloc, apartament cum e mai bine.

In acest timp pastrati relatia si contractul cu firma de repartitoare. Ei nu va vor deranja daca nu dati la calcul caldura...si chiar daca va vor intreba veti spune ca vreti sa faceti un experiment. Nu aveti costuri suplimentare cu ei daca nu va calculeaza caldura, ei nu incaseaza decat comisionul de calcul.

De-abia cand va veti edifica total asupra avantajelor si dezavantajelor unei metode sau a alteia de calcul a caldurii, de-abia atunci veti putea lua o hotarare corecta si in cunostinta de cauza
Parerea mea!
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2011
elga50, moderator
Buna ziua , sper sa ajunga la dumneavoastra mesajul meu . As dori sa stiu cum se calculeaza cate gigacalorii se consuma , in medie , pentru un apartament de 51mp neizolat dar pe mijloc cu termopane , am o curiozitate sa vad de unde se ajunge la acea factura de intretinere , ma puteti ajuta ? Deci concret cam cate unitati se consuma , multumesc anticipat .
Intr-un bloc fara repartitoare ar trebui sa se se consume conform contractului incheiat cu CET.
Contractul de furnizare a energiei termice incheiat de Asociatia de proprietari are o Anexa:
Suprafata echivalenta termic TOTALA IN FUNCTIUNE la incheierea contractului.
Pentru a asigura incalzirea blocului, CET -ul trebuie sa asigure necesarul de caldura conform contractului, tinind cont de capacitatea instalatiei de incalzire a blocului, cu respectarea parametrilor de debit, presiune si temperatura a agentului termic.

O comparatie e mai greu de facut. Mai sunt si alti factori care influenteaza consumul.
Cautati in oras un bloc de acelasi tip cu al dvs, verificati si daca are modificari la instalatia de incalzire, sau reabilitare.
Chiar daca gasiti un asemenea bloc, trebuie tinut cont si de raportul confort termic/cost.
La un bloc cu repartitoare, la un apartament cu caloriferele deschise cat de cat, confortul termic este mai redus, costul incalzirii nu reflecta confortul termic, din cauza dezechilibruluimhidraulic al instalatieie. Unele calorifere sunt partial inchise anumite perioade de timp.
La un bloc fara repartitoare proprietarul beneficiaza nonstop de incalzire.
Cat platesti pentru caldura, cate calorifere si cat timp sunt deschise. Simpla comparatie dintre costurile nominale nu reflecta neaparat realitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Renuntare la repartitoare A241 A241 Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)