avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Valoare Dauna Totala cu TVA sau Fara?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Valoare Dauna Totala cu TVA sau Fara?

Buna ziua,

Apelez la dumneavoastra pentru a afla un argument cu trimitere catre un articol de lege daca este posibil, care sa sustina luarea in calcul a TVA-ului atunci cand se stabileste pretul de pornire a calculatiei pentru valoarea daunei totale.

Datele problemei sunt in felul urmator:

1. Autoturism cumparat si inmatriculat in Franta in anul 2001.
2. In 2010, autoturismul se regaseste in posesia mea, inmatriculat in Romania, cumparat fiind de la o alta persoana fizica din Romania, persoana care l-a cumparat de la primul proprietar din Franta.
3. In 2011, am avut un nefericit accident in urma caruia masina a rezultat in dauna totala.
4. Asiguratorul, in baza politei RCA a celui ce se face vinovat de accident, se regaseste in situatia in care trebuie sa stabileasca valoarea maxima pe care trebuie sa o achite pagubitului, respectiv eu, valoare calculata in baza normelor CSA, si care pleaca de la valoarea initiala a autoturismului cf. cataloagelor de specialitate, respectiv 22.850 EUR cu TVA inclus.

Totul este in regula cu modul de calculatie, doar ca singura problema este ca vor sa plece de la valoarea fara TVA a autoturismului, ceea ce nu este ok.
Imi puteti spune va rog cum ar trebui sa fie purtata discutia cu asiguratorul pentru a lua in calcul valoarea cu tot cu TVA? Eventual o trimitere catre un articol de lege?
CSA-ul mi-a spus ca trebuie sa ia in calcul valoarea cu TVA, alt asigurator a spus acelasi lucru, totusi, datorita faptului ca nu este specificat in mod clar in normele CSA acest lucru, cei cu care discut continua sa interpreteze normele in favoarea lor, incercand sa negocieze eliminarea TVA-ului din valoarea initiala a autoturismului.

Este corect acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 00:21, 12 Februarie 2011
Art. 53. Prin valoarea de nou a vehiculelor se intelege:
a) pentru vehiculele de productie romaneasca, pretul de comercializare de nou,
conform listelor de preturi de la unitati de specialitate din Romania, valabile
la data producerii accidentului;
b) pentru vehiculele de productie straina, pretul de comercializare de nou:
- conform listelor de preturi de la unitati de specialitate din Romania,
valabile la data producerii accidentului; sau, in lipsa acestora,
- pe baza cataloagelor de specialitate, echivalat in lei la cursul de schimb al
pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data producerii
accidentului;
c) pentru tipurile de vehicule la care nu exista preturi stabilite sau pentru
tipuri ori modele care nu se mai fabrica, ultimul pret de comercializare (de
nou) al acelui tip/model de vehicul, comunicat de producator, sau valoarea
stabilita prin asimilare cu pretul de vanzare de nou al unor vehicule care au
aspect si caracteristici tehnice similare, din productia interna ori externa.

Dupa cum se observa, normele nu fac referire decat la pretul de vanzare/comercializare cu amanuntul care include obligatoriu toate taxele(inclusivTVA)
Intotdeauna se pleaca de la valoarea de vanzare din cataloage care cuprin fara discutie si TVA. De la acea valoare de nou se pleaca apoi la stabilirea valorii reale a masinii la data accidentului. Din suma rezultata se va scadea 25% cat se ia in calcul conform normelor CSA si aceea este suma pe care o primiti plus epava pe care o puteti valorifica sau chiar reparac cu bani mai putini chiar. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire pe dauna totala avand la baza valoarea din contractul de cumparare??? ContSters196490 ContSters196490 Buna ziua, Urmare a unui accident rutier s-a deschis dosar de dauna RCA pentru autoturismul pagubit. Evaluarea reparatiei depaseste valoarea autoturismului la ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna totala allexerf allexerf am o masina cumparata pe 29,06,2008, dauna totala, 35558km la bord, cei de la asigurari mi-au calculat un grad de uzura de 32% valoarea de nou a fost de ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca cornelpoprock cornelpoprock Buna ziua, Sunt posesorul unui autovehicul Skoda fabricat in 06.2006 si achizitionat de mine in 09.2008. In ian 2010 am fost implicat intr-un accident soldat ... (vezi toată discuția)