avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Autoturism dat , dar neachitat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Autoturism dat , dar neachitat

Va salut. In data de 22.09.2009, un vecin cu care am copilarit, m-a rugat sa-i vind in doua transe, o autoutilitara Peugeot Expert an 2005,(deci nu o rabla), inmatriculata pe numele sotiei. Chiar el a completat o hirtie de mina, in care el scrie cu mina lui caci el cumpara, iar in partea de jos scrie tot el, ca ne va da ca garantie un teren intravilan de 2500mp... in zona lui.
La numai o saptamina a venit cu un asociat (prieten, asa l-a prezentat) si m-a rugat sa-i fac un contract de inchiriere pt un an, a autoutilitarei pe firma prietenului. S-a semnat, stampilat si acest act,dar nimic...Au disparut cu masinuta noastra si n-am mai vazut nimic de atunci.

In primele luni, cit de cit, tot a mai venit pe la noi pentru a-l mai pasui cu plata, dar, de mai bine de un an, nu mai stim nimic de el si de autoutilitara...Logic ca a fost o escrocherie, dar nu am crezut ca un fost vecin cu care am copilarit poate sa ne traga o "teapa" de 7500 euro.
Asa ca de un an si ceva, primim cite un sms cu "sarbatori fericite" contra unui Peugeot , a carui carte RAR si dublura cheii, este totusi inca la noi in casa....Am discutat problema cu Politia, dar ne-au zis ca ei nu pot face mai nimic. Atunci oare cine si cum ?

Va rog pe aceasta cale de a ma sfatui dvs. ce sa fac. Individul apare cu adresa Calvin judet Buzau si noi sintem din judet Prahova. Masina nu a mai fost vazuta pe nicaieri. O fi amanetata, o fi dezmembrata, o fi in Bulgaria... esential e ca nu mai este si noi continuam sa fluieram a paguba...
Asta e cind esti bun si credul (prost) Adio in zilele noastre de expresia "buna credinta"...#-o

PS: Rog un moderator , sa mute postul unde trebuie, in caz ca m-am incadrat gresit aici.
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
FamiliaRusu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 09:22, 16 Februarie 2011
Cititi f. bine contractul facut cu firma prietenului si actionati in consecinta. In functie de clauzele stipulate, pretindeti plata sumei convenite sau solicitati rezilierea contractului.
In conditiile in care administratorul firmei nu raspunde, va trebui sa-l actionati in judecata, caz in care aveti nevoie de un avocat.
Politia nu va face nimic daca nu denuntati un eventual furt al masinii dar nu puteti face acest lucru pentru ca ati consimtit la instrainarea temporara in baza unui contract.
L.C.
Stimata doamna va multumesc. Am uitat sa precizez ca acel contract s-a incheiat din data de 31.09.2010. In curind sint 5 luni de cind a expirat.
Inafara de faptul ca nu a fost incasat nimic de pe urma acelui contract, ce facem cu " promisiunea de cumparare " neonorata a prietenului meu asa zis " cumparator " ?
Ce facem cu aceasta situatie, pe care eu o vad , ceva de genul, inselaciune combinata cu furt ? Oare nu vi se pare ca suna toata aceasta situatie a " un pic " de escrocherie ?
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
FamiliaRusu, utilizator
Sigur ca este o escrocherie, tocmai de aceea v-am recomandat actionarea firmei in judecata. Faptul ca durata contractului a expirat este un motiv in plus sa solicitati returnarea masinii (macar masina daca nu si suma pt. care ati inchiriat-o).
Promisiunea de "cumparare" este nula din moment ce nu s-a materializat si nu ar trebui sa va mai preocupe. Atentia dvs. trebuie sa se indrepte spre ce este de facut pentru a recupera autoturismul.
Nefiind de specialitate cred ca este vorba de abuz de incredere (fapta unei persoane de a-si insusi un bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui), infractiune care se pedepseste conform codului penal.
Reprezentantii firmei ce spun?
L.C.
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
Laura Ciobeica, moderator
Reprezentantul firmei, prietenului "prietenului", se pare ca nici o secunda nu a avut masina in folosinta. Se pare ca tot al meu vecin ce-mi si completase hirtia sub semnatura ca o va achita ( acolo apare ca a si lut-o in acea zi) a folosit-o si cam stiu si pe unde. Chestia cu contractul, au facut-o ori sa ma incurce, ori pur si simplu sa se mai scada la diverse cheltuieli. Contractul e ceva de 3 rinduri pe 2/3 pagina A4, adica ceva ca de gradinita, dar este....e stampilat, e contract. Contractul a fost "o masca" a lor...Acolo a fost o combinatie realizata de mine tirziu.
Este clar ca la telefon, cel cu contractul ne zicea ca nu-l mai vazuse pe vecin si pe masina de nu stiu cite luni...Acum daca stau sa ma gindesc, ar fi bine sa-l hartuiesc si pe acest "complice" , ca poate ei dau mult mai usor unul de altul ...Pentru mine este clar ca-s intrunite mai multe combinate ca : abuz de incredere, inselaciune si clar furt. Spun furt, pt ca nu stiu daca acea masina va mai putea fi recuperata vreo-data.... dar vom vedea...
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
FamiliaRusu, utilizator
Consider ca aveti nevoie de sfatul unui avocat. O somatie intocmita ca la carte de catre un avocat ii va pune pe ganduri pe "prieteni" si poate nu vor sa ajunga in tribunal cu asemenea acuzatii.
Succes.
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog frumos,un raspuns! soriyn soriyn Am si eu o mica,mare problema si in acelasi timp nelamurire: Cam ce s-a intamplat... o sa incerc o mica speta: X(samsar de masini),avand o masina( peugeot) ... (vezi toată discuția)
Inselat si lasat fara masina piticu13 piticu13 Buna ziua ,dupa cum spune si titlul am fost lasat fara masina prin inselaciune si anume,in august 2008 am vorbit cu un prieten sa iau o m asina in leasing pe o ... (vezi toată discuția)
Țeapă cu mașina second-hand: am cumpărat-o fără să o verific, deși vânzătorul era dispus să mergem în service. pot să îmi recuperez banii dacă îl acționez în instanță? Am cumpărat o mașină fără să o verific. Mergea bine, arata bine, văzătorul a refuzat avans in cont și era dispus să mergem la service. Am făcut ... (vezi toată discuția)