avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata ascensor pentru parter si et.1.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata ascensor pentru parter si et.1.

Buna. Am navigat mult pe forum dar nu am gasit ce contributie are parterul si et.1 la ascensor si daca au de platit cum se calculeaza; CPI .SU. Nr: de persoane . La noi se plateste numai reparatiile daca s-e strica. Curentul si firma de service 400 r0n platesc cei de la Et: 2 in sus. Va multumesc anticipat.
Prin hotararea asociatiei de proprietari, in urma unei cereri pe care le-o adresati, se poate scoate de la plata lunara a cheltuielilor cu ascensorul, a persoanelor de la parter si etaj 1.(deci prin adunare generala sau mai bine faceti d-voastra, ca direct interesat o lista si treceti pe la fiecare apartament pt.semnare-scoatere de la cheltuieli lift, lunar.Aceasta lista o depuneti la comitetul de bloc-ca pe baza respectivului tabel, sa va scada cheltuielile cu liftul, lunar).
Mi se pare corect sa nu plateasca cei de la parter si chiar et.1.Altfel cred ca ar trebui sa punem toti musafirii care circula cu liftul:">:">:">:">
pai atunci sa nu plateasca nici cand se repara acoperisul.
si sa nu plateasca cei de la etajele superioare atunci cand se sparg tevi la subsol si miroase ingrozitor.
fiind condominiu platesc toti locatarii.
da,se poate sa fiti scosi in conditiile sus aratate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cota lunara la ascensor este plata pentru service ascensor si care se plateste firmei de intretinere ascensor.
Acest abonament se plateste conform HG 1588/2007 de catre toti proprietarii, fara exceptie, pe cota-parte indiviza (SU).
Ascensorul face parte din proprietatea comuna si service-ul pentru el se plateste in solidar de catre toti proprietarii asa cum se plateste reparatia terasei, desi daca aceasta se deterioreaza numai cei de la ultimul etaj au necazuri, asa cum se platesc reparatiile la o coloana de apa verticala de apa sparta in dreptul unui apartament tot de catre toti proprietarii.

Scutirea de plata se poate face numai referitor la consumul unei utilitati specifice liftului care urca si coboara, adica electricitatea. Acesta cheltuiala vine pe factura de energie electrica.
In Norme scrie ca persoanele de la P si et 1 pot beneficia de scutirea cotei de energie electrica aferenta liftului daca exista un contor separat pentru lift, daca acestia dau o declaratie scrisa ca nu folosesc liftul pentru a ajunge la uscatoria de la ultimul etaj (in cazul in care aceasta exista si este utilizabila ca atare) si daca aceasta scutire este aprobata in adunarea generala.

consider ca liftul trebuie platit la numarul de persoane si nu la suprafata utila a apartamentului asa cum e prevazut in lege poate vor invata si cei ce aproba legi ca uzura unui lift este data de nr de utilizari nu de suprafata apartamentului dar probabil ca cei ce au aprobat aceasta lege nu stiu ca liftul este pentru deplasarea persoanelor nu a apartamentului

Cu ce se greseste daca plata liftului se face la numarul de persoane si nu la suprafata apartamentului; poate fi sanctionat administratorul, astept raspuns
Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2012
Adriantot, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se pune problema sanctionarii, ci a impunerii respectarii normelor de repartizare a cheltuielilor.

Cheltuiala cu ascensorul inseamna service al acestuia, deci o lucrare de intretinere a proprietatii comune care se repartizeaza proportional cu cota-parte detinuta de fiecare proprietar asupra fiecarui element de proprietate comuna.

Faptul ca cei de la parter si et. 1 nu folosesc ascensorul se poate distinge la plata curentului electric unde cota lor de contributie numai pentru functionarea acestuia poate fi 0 (zero) daca AG hotaraste astfel.

Alte discuții în legătură

Plata ascensor roxana2702 roxana2702 Buna ziua! Ieri am facut o cerere pt a nu mai plati liftul. Nu il folosim iar in bloc este o \"moda\" mai veche sa nu platesti daca nu il folosesti. Noi suntem ... (vezi toată discuția)
Intrebari legate de lift ibis ibis Buna ziua Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari 1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de ... (vezi toată discuția)
Reparatie lift castelanul castelanul la reparatie lift cheltuiala se imparte pe apartament sau pe nr.de persoane?cum e mai corect ?si daca se poate ,de ce? Ar mai fi ceva-se imparte de la et.2 ... (vezi toată discuția)