avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cerere pensie copil major in actiune divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cerere pensie copil major in actiune divort

unul dintre capetele de cerere din actiunea de divort este cererea de pensie de intretinere unui copil ajuns de cateva luni la varsta majoratului, dar care este in cls. a 12-a, care doreste sa continuie studiile universitare si care doreste sa ramana in ingrijirea mamei reclamanta. ma gandesc, la pr term de judecata sa renunt la acel capat de cerere...totusi mama nu mai are calitate procesuala intru cat copilul este major... exista vreun castig al pensiei de intretinere pt copil in aceasta situatie??? se poate face si o act separata, insa in numele majorului, dar nu trebuia sa existe initial o hot def de pensie inainte de majorat? adica o hot de divort inainte de majorat? multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 19:15, 3 Martie 2011
Dupa divort copilul major depune cerere se stabilirea pensiei de intretinere impotrva tatalui ,aratand ca locuieste cu mama si va depune adeverinta de la liceu.Se vor solicita veniturile tatalui .Pensia se va stabili de la data introducerii actiunii .In continuare copilul poate face cerere de majorare de pensie ,daca se maresc veniturile tatalui. daca va fi student are dreptul la pensie pana la 26 ani .
multumesc! sa renunt atunci,ziceti, la capatul acesta de cerere de la divort? dar in actiunea separata nu era obligatoriu sa existe o hot de pensie inaintea majoratului?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cele doua cereri accesorii divortului incredintarea si pensia de intretinere, pot fi alaturate cererii principale de divort , numai cand vorbim de un copil minor.
Avand in vedere ca in situatia data copilul este deja major si se afla in continuarea studiilor, este necesar ca acesta in nume personal ( si nu dvs. in numele majorului ) sa formuleze o actiune de stabilire a pensiei de intretinere, actiune in cadrul careia acesta va depune adeverinta de elev eliberata de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmeaza.
Nu este obligatoriu sa existe o hotarare de stabilire a pensiei pana la majorat, mai ales ca in acest caz, parintii majorului divorteaza dupa ce acesta a implinit varsta de 18 ani.
Copilul major are calitate procesuala activa (daca parintii vor exercita aceasta actiune , va fi respinsa ca inadmisibila ).
Pana la implinirea varstei de 26 de ani , daca studieaza , indiferent de forma de invatamant aleasa , in functie de nevoile sale, va fi stabilita pensie de intretinere , care poate atinge plafonul maximal de 25 % din venitul obtinut .
( art 86 si 94 din Codul familiei ).

Plata este datorata de la data introducerii actiunii , fie de la data pronuntarii .
Sentinta este executorie de drept.

( daca nu a existat nicio sustinere din partea tatalui pana la momentul sesizarii instantei de judecata pensia de intretinere trebuie platita retroactiv ).
Va multumesc de raspunsuri! Asa este,numai ca eu vazusem ceva de genul undeva si am incercat...desi asa este...majorul are cap deplina de exercitiu si numai el poate avea calitate procesuala in acest caz in instanta...e cam aiurea acum...la primul termen sa cer renuntarea la capatul de cerere ce priveste pensia alimentara ce i-ar reveni copilului rezultat din casatorie...sper sa nu dau de o judecatoare osterizata sa ma intrebe da' atunci cand am formulat actiunea ce-am avut in cap... :D o sa spun ca din eroare nu mi-am dat seama ca este ajuns la varsta majoratului :D

Alte discuții în legătură

Posibilitate obtinere pensie alimentara pentru copil dupa divort capsunica1967 capsunica1967 am divortat acum un an si la data divortului desi aveam un copil de 19 ani care era student, nu am convenit cu fostul sot asupra pensiei alimentare a ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere danielabadulescu danielabadulescu Buna ziua! Fiul meu implineste 18 ani in luna august. A beneficiat de pensie de intretinere in urma divortului. In anul scolar 2017-2018 este elev in clasa a ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere minor dandascalu44 dandascalu44 buna ziua, am o hotarare de divort, definitiva, conform caruia mi s-a stabilit plata pensiei de intretinere pentru copil, pana la implinirea varstei de 18 ... (vezi toată discuția)