avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere minor

buna ziua,
am o hotarare de divort, definitiva, conform caruia mi s-a stabilit plata pensiei de intretinere pentru copil, pana la implinirea varstei de 18 ani...copilul face 18 ani la sfarsitul lunii acesteia, dar este inca la scoala, in clasa a XII a...de la serviciu m-au anuntat ca nu imi mai opresc banii de pensie pe statul de plata, conform hot. jud....ce se intampla in aceasta situatie si care este cadrul legal ?...stiam ca pensia catre minor se plateste inclusiv si daca acesta urmeaza cursurile invatamantului superior.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:51, 13 Octombrie 2014
Fiie achitati dvs din proprie initiativa pensia de intretinere pana la finalizara studiilor liceale si ulterior daca copilul urmeaza cursurile unei facultati de zi, fie este nevoie de o noua hotarare judecatoreasca in acest sens.
Copilul va putea sta singur într-o acțiune în instanță contra tatălui, prin care solicită continuarea plății pensiei de întreținere, până la împlinirea vârstei de 26 de ani.Va prezenta și adeverință de elev. Continuarea plății pensiei va depinde de continuarea sutdiilor.
Stiati bine, insa hotararea dvs prevede plata pana la majorat. Pt viitor, ori ii platiti cat s-a stabilit, plata facand-o benevol prin mandat postal sau prin banca, ori sfatuiti copilul sa va actioneze in judecata pt a se stabili pensie pana la sfarsitul studiilor, nu mai tarziu de 26 de ani, raportat la veniturile dvs actuale.
Ati fost obligat prin hotararea judecatoreasca la plata pensiei pana la majorat. Dupa majorat nu mai aveti vreo obligatie rezultata din aceasta sentinta judecatoreasca. Intradevar legea prevede posibilitatea achitarii in continuare a pensiei alimentare pana la finalizarea studiilor. Insa dupa majorat , copilul a capatat capacitate deplina de exercitiu deci el este singurul care poate cere continuarea pensiei alimentare. Va trebui sa va dea in judecata daca doreste o sentinta judecatoreasca in acest sens. Bineinteles, d-voastra puteti sa ii platiti, fara sa fiti obligat de instanta, orice suma considerati ca i-ar fi de folos copilului dv.
Cadrul legal este ca parintii sunt obligati sa acorde intretinere minorilor si majorilor pana la varsta de 26 de ani daca sunt incadrati intr-o forma de invatamant si nu se pot intretine singuri.
Deci, normal ar fi sa-i asigurati in continuare intretinere - dvs, ca firma angajatoare nu mai are nici o obligatie, pe cand dvs aveti.
Daca nu va indepliniti obligatiile copilul are dreptul sa se adreseze instantei pentru a va obliga.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)
Copil in liceu, implinit 18 ani refuz plata alocatie din p.firmei ContSters56278 ContSters56278 O ruda se gaseste in urm.situatie:copilul care a implinit 18 ani dar este inca in liceu nu mai primeste de la societatea unde lucreaza parintele alocatia ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dupa 18 ani se plateste catre mama sau copil? geologicon geologicon Conform unei hotarari judecatoresti pensia alimentara se plateste intr-un cont. Pana la 18 ani contul este aferent mamei copilului. Dupa 18 ani se poate plati ... (vezi toată discuția)