avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 328 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenirea nepotului de bunic, tatal fiind decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenirea nepotului de bunic, tatal fiind decedat

am rugamintea sa ma ajutati sa aflu cum se imparte averea bunicului sotului meu in situatia in care bunicul a avut 6 copii, unul dintre ei fiind socrul meu, care si acesta a decedat. Soacra mea este in viata si are 5 copii, printre care si sotul meu. Dintr-o alta casatorie, socrul meu mai are o fata, mama acesteia fiind decedata, iar fata fiind infiata dupa moartea mamei sale de catre bunicii materni. Dupa decesul mamei acelei fete, socrul meu s-a recasatorit cu soacra mea si au impreuna cei 5 copii. Ca mostenitoare a socrului meu vine numai soacra mea, iar abia dupa moartea ei vor mosteni copiii ei partea acesteia sau altfel se imparte partea socrului meu?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:19, 14 Martie 2011
precizati ordinea deceselor. Daca socrul a murit inainte de tatal sau, atunci la mostenire (partea lui de 1/6 din mostenirea dupa tatal sau bunicul) revine copiilor sai, fara a 0 mai amesteca pe soacra. Mostenirea socrului, este diferita de cea a bunicului. Pana la urma care mostenire va intereseaza?
Socrul meu a murit inaintea tatalui sau (tatal sau era bunicul sotului). Socrul meu ar fi trebuit sa mostenneasca de la tatal sau a 6-a parte din avere. Insa socrul meu a murit cu multi ani inaintea bunicului, iar partajul nici astazi nu s-a facut. Averea socrului meu este deci a 6-a parte din a bunicului. Dar urmatoarea persoana care apare la mostenirea acestei a 6-a parti cine va fi? Soacra mea sau ea impreuna cu copiii ei, ori ea, copiii ei plus fata socrului meu, respectiva fata e cea infiata de alti bunici? (bunicii mamei ei; dupa ce mama ei a decedat, bunicii mamei ei au infiat-o, iar socrul meu s-a recasatorit si a facut cei 5 copii) Cumva copiii soacrei mele vor fi mostenitori abia dupa moartea mamei lor sau intra la mostenirea tatalui lor (partii a 6-a de la bunic) impreuna cu mama lor? Cat obtine fiecare?

La mostenirea socrului dupa bunic vin prin reprezentare descendentii socrului. Sotia nu culege acea parte, nici fiica data spre adoptie. Bunurile respective se vor imparti in mod egal intre descendentii respectivi ( sotul dvs. si fratii/surorile lui).

De mentionat ca sotia culege din mostenirea socrului pe care a lasat-o la deces. Probabil acea succesiune s-a dezbatut. Dar nu mai ia nimic acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună dimineața! pe 27 aprilie 2021 a murit cumnata mea, pe ... Erika087 Erika087 Bună dimineața! Pe 27 aprilie 2021 a murit cumnata mea, pe 19 mai 2023 soacra mea a decedat, pe 12 februarie 2024 a decedat soțul meu, iar pe 28 februarie ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire mona-lupascu mona-lupascu buna ziua! vreau sa aflu cum poate dezbate mama mea o mostenire din partea parintilor ei daca: a fost infiata la 14 ani (legal) dar s-a produs o greseala la ... (vezi toată discuția)
Mostenire elena_1234 elena_1234 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunicul mamei mele a murit acum mai bine de 20 de ani. La momentul respectiv apartamentul s-a impartit jumatate intre ... (vezi toată discuția)