avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesirea din indiviziune

Buna ziua!
As dori sa stiu daca si cum e posibil sa cer iesirea din indiviziune in urmatorul caz: am mostenit, eu si fratele meu, 1/2 fiecare, din casa detinuta de parintii nostri, ambii decedati si dupa care s-a facut succesiunea de cateva luni. In prezent si eu si fratele avem calitatea de mostenitor. Mentionez ca fratele meu locuieste impreuna cu familia sa in aceasta casa, inca din perioada in care traiau ambii parinti, fara insa a exista vreo clauza in acest sens, iar eu si familia mea locuim la alt domiciliu.
De asemenea trebuie sa spun ca proprietatea nu poate fi impartita in doua, deoarece casa a fost astfel construita incat sa poata fi locuita doar de o singura familie, desi are subsol, parter si etaj, iar curtea si intrarea de acces sunt mici. Totodata valoarea proprietatii e destul de mare si nici unul din noi nu poate practic sa plateasca celuilalt jumatate din valoare. Deoarece fratele locuieste acolo si nu vrea sa se mute si nici nu s-a ajuns la o intelegere privind impartirea mostenirii, care sunt pasii legali pe care ar trebui sa-i urmez pentru a beneficia si eu de mostenirea primita?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:54, 3 Iunie 2008
Puteti formula o actiune pentru iesirea din indiviziune si instanta va stabili cine sa ramina in casa si cine sa plateasca 1/2 din valoarea imobilului.
Daca dvs. veti primi dreptul de a incasa banii si fratele dreptul de a locui acolo, in cazul in care acesta nu are banii necesari, puteti solicita prin executor, vanzarea casei . Sunteti sigura ca doriti asa ceva??
Am de ales? Mi se pare injust ca numai unul din copii sa beneficieze de mostenire.
Multumesc pentru raspuns.
Ambii mostenitori beneficiaza de dreptul la mostenire.Faptul ca imobilul ar fi atribuit in natura unuia dintre ei nu inseamna ca nu aveti dreptul la mostenire.
Eu cred ca ar trebui sa va concentrati atentia pe impartirea in natura a bunului respectiv.Poate exista posibilitatea ca si dvs sa locuiti in acel imobil.
Acest lucru se poate constata cu ocazia unei expertize de specialitate in cadrul procesului de iesire din indiviziune.
Daca veti primi o sulta veti fi dezavantajata din punct de vedere financiar.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot evacua nepoata din casa mostenita de mine si tatal ei? mika^ mika^ Buna ziua! Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu modul legal prin care as putea sa o evacuez pe nepoata (fiica fratelui) din casa pe care eu si fratele meu am ... (vezi toată discuția)
Împărţirea casei părinţilor decedaţi Allisonnn Allisonnn Bună ziua! Vorbesc pentru o cunoştinţă. Părinţii acesteia au decedat şi nu au lăsat testament. În cazul acesta, casa se împarte moştenitorilor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! cand exista un apartament in curs de succesiune iar ... Mire96 Mire96 Buna ziua! Cand exista un apartament in curs de succesiune iar unul dintre mostenitori locuieste acolo desi in urma succesiune cei 3 frati au dreptul egal la ... (vezi toată discuția)