avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... restituire imobil nationalizat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

restituire imobil nationalizat

Buna,

familia noastra ar fi avut dreptul de a cere restituirea unui imobil nationalizat in 1948, care actualmente se mai afla in posesia statului roman, dar nu a facut acest lucru la timp. Acum am auzit ca termenul pentru aceste cereri ar fi fost sau va fi prelungit? Este adevarat, chiar s-a facut sau este probabila o astfel de schimbare a legii?

Va multumesc,

lilli
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 17:47, 24 Iunie 2008
Din pacate, legea nu s-a modificat in favoarea dvs. cel putin pana in prezent, at fi trebuit sa urmati procedura legii 10/2001 si acum e tarziu.
Asa stiam si eu pana astazi. Dar avocatul nostru sustine ca ar exista o decizie a curtii supreme ce contravine legii actuale si ca ar fi in decurs schimbarea ei.
decizia cu pricina este foarte controversata, in prima faza spune ca legea speciala se aplica, apoi ca e posibila si o alta varianta; e greu sa pleci la drum cu un asemenea text de lege. Dar daca avocatul va sfatuieste sa faceti o asemenea incercare, alegerea va apartine.

In sedinta din 9 iunie 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie constituita in Sectii Unite, in dosarul nr. 60/2007 a pronuntat urmatoarea solutie:

“Cu privire la actiunile intemeiate pe dispozitiile dreptului comun, avand ca obiect revendicarea imobilelor preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, formulate dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 10/2001 si solutionate neunitar de instantele judecatoresti, Sectiile Unite decid:

Concursul dintre legea speciala si legea generala se rezolva in favoarea legii speciale, conform principiului specialia generalibus derogant, chiar daca acesta nu este prevazut expres in legea speciala.

In cazul in care sunt sesizate neconcordante intre legea speciala (Legea nr. 10/2001) si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, conventia are prioritate. Aceasta prioritate poate fi data in cadrul unei actiuni in revendicare, intemeiata pe dreptul comun, in masura in care, astfel, nu s-ar aduce atingere unui alt drept de proprietate ori securitatii raporturilor juridice.”
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iccj s-a pronuntat in sfarsit CARMEN MARIANA AGACHE CARMEN MARIANA AGACHE Dragii mei am aflat azi ca ICCJ s-a pronuntat pe recursul in interesul legii declarat de procurorul general in sensul ca actiunea in revendicare este ... (vezi toată discuția)
L.10/2001 sca baloisibaloi sca baloisibaloi Unic mostenitor cu certificat de mostenitor din anul 1982, plecat in strainatate din anul 2000. Nu formuleaza niciun fel de cerere de retrocedare a imobilelor ... (vezi toată discuția)
Retrocedari FrunzaGabriel FrunzaGabriel Buna ziua.Mai multe imobile si terenuri au fost confiscate strabunicului meu de catre regimul comunist.Nu am depus inca nici o cerere de retrocedare sau ... (vezi toată discuția)