avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Martor la afisarea procesului verbal de contraventie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Martor la afisarea procesului verbal de contraventie

Poate figura ca martor la afisare , un angajat al institutiei publice care a intocmit procesul verbal de constatare ?
Am gresit, am fost sanctionati, iar procesul verbal cu amenda a fost afisat (teoretic) pe poarta unitatii, iar ca martor la afisare este un coleg de munca al inspectorului, in cazul de fata , spun ei , coleg ce nu are prevazute in fisa postului atributii de control, avand functia de referent de specialitate. Este corect ? Poate indeplini aceasta persoana calitatea de martor ?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:56, 30 Aprilie 2011
Da, poate fi martor asistent la intocmirea procesului verbal de contraventie, cu conditia sa nu faca parte din echipa de control, sa fie agent constatator.
Afisarea nu a respectat conditiile legale OG 2/2001 prevede ca daca contravenientul refuza sa semneze sau nu e de fata, afisarea se va face la domiciliul sau sediul acestuia unde sa incheie un proces verbal de afisare.. Nu poate fi martor un angajat al institutiei agent constatator.
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
Silvia Renate Mihai , Avocat
Este o vadita incalcare a dispozitiilor art.19 din OG nr.2/2002 si un motiv care poate atrage nulitatea procesului verbal , astfel cum rezulta din textul de mai jos:

Art. 19
(1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.

Contravenientul poate ataca cu plangere contraventionala procesul verbal in termenul de 15 zile de la comunicarea/semnarea acestuia , la instanta competenta teritorial locului constatarii contraventiei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicarea procesului verbal de contraventie prin afisare la domiciliu silion19 silion19 Buna ziua Va rog cateva informatii legate de urmatoarea chestiune. Jandarmii mi-au intocmit un proces verbal in lipsa semnat de un martor ... (vezi toată discuția)
Amenda politia comunitara liviu_d80 liviu_d80 Am o mica problema. Politia comunitara poate sa intocmeasca procesul verbal de amenda fara persoana de fata a fi prezenta sa semneze de primire? (vezi toată discuția)
Dubla calitate, martor si agent constatator koleus koleus As dori sa va supun atentiei, aceasta anomalie dupa parerea mea, agentul constatator sa fie citatat si ca martor. Exista vreo reglementare in acest sens? Nu ... (vezi toată discuția)