avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita credit de nevoi personale cu ipoteca !
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita credit de nevoi personale cu ipoteca !

Buna ziua,

In anul 2008 am contractat un credit de nevoi persoanel cu ipoteca, pentru a ajuta o persoana. Aceasta persoana a ipotecat casa pt acest credit. Dupa 380 de zile de intarziere a ratelor aferente creditului , s-a declarat scadenta anticipata de catre banca. S-a inceput excutarea silita dupa cum urmeaza:
- popriri pe salarii
- scoaterea casei la licitatie publica
Intrebarile mele sunt:
- daca valoarea imobilului nu acopera valoarea creditului, ce se intampla?
- in cazul in care mai am un credit ipotecar, cu ratele platite la zi, pe apartamentul meu ( la alta banca), pe o perioada de 15 ani, se poate declara scadenta anticipata de catre banca la care am datorii?
- care este perioada de prescriere a debitelor neachitate catre banca?

Va multumesc anticipat!


Cel mai recent răspuns: MariaCN , utilizator 09:13, 30 Mai 2011
Daca valoarea imobilului nu acopera valoarea debitului, se poate continua executarea silita prin poprire.
Referitor la celalalt credit, atata timp cat va achitati ratele la termen nu exista riscul declararii scadentei anticipate, dar exista riscul ca prima banca sa solicite executarea imobilului, evident printr-o ipoteca executionala de rang II.
Perioada de prescriere este de 3 ani.
Va multumesc pentru raspuns.

Exista cumva posibilitatea de a invoca in instanta faptul ca dosarul de executare a imobilului ipotecat a fost intarziat cu intentie ( la 380 zile de intarziere), in asa fel incat valoarea acestuia a scazut considerabil ?


"dar exista riscul ca prima banca sa solicite executarea imobilului, evident printr-o ipoteca executionala de rang II."

In situatia mentionata mai sus, exista temei Legal sau este la alegerea bancii ?

Multumesc.
Durata si mofdalitatea executarii este la latitudinea creditorului, deci nu poti sa-i spui " de nu ai grabit executare?" .
Referitor la ipoteca de rang II exista temei legal in codul de procedura civila, doar ca bancii ( oricarui creditor in general) nu-i convine sa se aleaga cu ceea ce a ramas dupa prima executare, daca a mai ramas ceva...
Pentru apartament exista solutii legale sa-l transferati pe alta persoana in locul careia sa platiti rata, dar trebuie sa fie o persoana de incredere (novatie, subrogatie s.a.)
Va multumesc pentru raspuns.
Va rog sa-mi spuneti ce as putea sa fac sa pot scapa de suma datorata dupa vanzarea primului apartament ipotecat. Ar mai ramane o suma de 30 000 Euro de achitat bancii.

Apartamentul meu este ipotecat in favoarea altei banci, la care nu am rate restante.

Variata 1

Daca banca care vrea sa recupereze suma mai sus mentionata pune ipoteca de rang 2 si banca la care am credit nu declara scadenta anticipata, dupa 10 ani cand ar trebui sa termin de achitat imprumutul, se poate declansa ipoteca de rang 2 ?

Varianta 2

Daca vand apartamentul si nu mai am alte bunuri care pot fi urmarite, se face poprire pe salariu pana se stinge datoria ?
Urmarirea datoriei de 30 000 se stinge daca timp de 3 ani nu mai am venituri, sau bunuri de urmarit ? pate sa fie o perioada mai mare de timp avand in vedere suma datorata ?

Va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate creditorul ipotecar de rang ii sa ceara scoaterea la licitatie a imobilului si sa determine exigibilitatea unei creante garantate cu ipoteca de rangul i? G_A_F G_A_F Am consultat capitolul de executare silita din vechiul cod de procedura (aplicabil in cazul de fata) si nu m-am lamurit pe acest aspect. Sa spunem ca am ... (vezi toată discuția)
Se poate face executarea silita a unui apartament deja ipotecat de alta banca? TANASE SIMONA TANASE SIMONA Am luat acum cativa ani niste credite la anumite banci.unul dintre ele este ipotecar si sunt cu plata la zi .la celelalte sunt cu cateva luni ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi personale cu ipoteca ddaannbz ddaannbz Buna ziua! Am un credit de nevoi personale cu ipoteca obtinut in anul 2008.Am ajuns la un moment in care nu mai pot face fata ratelor si din acest motiv as ... (vezi toată discuția)