avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale lichidarea unei societati comerciale cu 2 asociati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

lichidarea unei societati comerciale cu 2 asociati

Cine poate sa ma ajunte in legatura cu lichidarea unei societati comerciale ?
Revin cu amanunte!
Am inteles ca bilantul de lichidare se intocmeste pe formularul din anul precedent se taie cu pixul si se scrie BILANT DE LICHIDARE!
Cel mai recent răspuns: eMihai , utilizator 18:36, 26 Noiembrie 2010
vorbesti de lichidare voluntara presupun, dupa legea 31..... se face o hotarare a asociatilor prin care se decide lichidarea voluntara, se poate alege si lichidatorul exista un tablou la ORC, se depune la ORC se publica si de acolo mai departe e treaba lichidatorului.....anul trecut am avut asa ceva....si asa am facut....in max 6 luni, in functie de debite, active, etyc....se radiaza....
Daca imi poti da niste informatii in plus lukacs iti multumesc!

Primul pas a fost facut este vorba despre o hotarare AGA a fost publicata in monitorul oficial s-a stabilit
art 1 Dizolvarea societatii
art 2 Lichidarea in baza art 235 din legea 31/1990
art 3 Radierea

Urmeaza intocmirea situatilor financiare. Societatea prezinta urmatoarea situatie :
capitatl social detinut de 2 asociati in proportie de 50% fiecare
pierderi ani precedenti 10851 lei
pierdere curenta 684 lei
furnizori neachitati datorat unuia dintre asociati in calitate de persoane fizica( unul din asociati a vandut societatii 2 obiecte de inventar in valoare de 2000 lei , bani pe care nu i-a incasat de la societate)
funrzori imobilizari 20000 lei reprez mij fix neachitat aceluiasi asociat in conditiile de mai sus
precizez ca mijlocul fix a fost amortizat partial 1333 lei
aport asociati 4202 si 4178 lei
tva de recuperat in val de 377 lei care nu se pot recupera fiind in val.mai mica de 500 lei
mentionez ca societatea a avut activitatea suspendata din noiembrie 2004
precizez ca AGA a hotarat ca activul si pasivul societatii sa fie repartizat prin acord( deci asociatii s-au pus de acord)

Intrebarea este daca cei doi se pot descurca fara lichidator , in conditiile in care cei doi s-au hotarat
se face si bilant de partaj
se inregistreaza la Adm finaciara si bilantul de partaj?
Buna ziua!
Cel care se va ocupa de lichidarea societatii dvs. va fi lichidatorul judiciar pe care il veti alege in prealabil.
Va recomand sa-l alegeti in prealabil intrucat la data redactarii si inregistrarii la registrul comertului a horatarii AGA de dizolvare, daca stiti si lichidatorul, il puteti si numi, astfel sariti peste o etapa.
De obicei se ia si se publica hotararea AGA de dizolvare (pasul 1) si apoi se numeste lichidatorul (pasul 2).
Daca veti sti numele lichidatorului la data adoptarii horatarii de dozolvare, puteti face doi pasi odata.
Ulterior se va intocmi bilantul contabil de lichidare, iar lichidatorul va cuprinde rezultatele bilantului si restul activitatilor intr-un raport de lichidare care trebuie inregistrat la registrul comertului.
Daca nu sunt debite neplatite si nu aveti nicio opozitie la lichidare, societatea se va radia.
Lichidatorul il puteti alege dintr-o lista de la registrul comertului in cazul in care nu aveti deja unul.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Daca faceti lichidare cu dizolvare simultana atunci nu e nevoie de niciun lichidator. Asta presupune insa ca asociatii sa fie de acord si sa stabileasca modul de realizare a activului si de stingere a pasivului:

Art. 235 - (1) În societăţile în nume colectiv, în comandită simplă şi în cele cu răspundere limitată, asociaţii pot hotărî, o dată cu dizolvarea, cu cvorumul şi majoritatea prevăzute pentru modificarea actului constitutiv, şi modul de lichidare a societăţii, atunci când sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului societăţii şi când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii.

(2) Prin votul unanim al asociaţilor se poate hotărî şi asupra modului în care activele rămase după plata creditorilor vor fi împărţite între asociaţi. În lipsa acordului unanim privind împărţirea bunurilor, va fi urmată procedura lichidării prevăzută de prezenta lege.

(3) Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor rămase după plata creditorilor are loc la data radierii societăţii din registrul comerţului.

(4) Registrul va elibera fiecărui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, în baza căruia asociatul poate proceda la înscrierea bunurilor imobile în cartea funciară.


Actele si procedura sunt descrise de ghidul ONRC: [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2008
ContSters20980, utilizator
Mutumesc si foarte mult Andreea asa cred si eu sa fie rezolvata problema!
Articolul 235 l-am studiat. Cei doi au ajuns la un acord iar societatea nu are daotrii fata de terti doar fata de unul din asociati sume care in vor fi restituite prin cedarea activelor.
As fi vrut raspus daca se poate mai pe larg la un caz practic. O mica societatea isita cu pierdere nu-si mai permite un lichidator daca se poate si fara dupa cum mi-ai mentionat Andrea o sa postez pe larg toti pasii urmati in cazul care pot ajuta aceasta firma. Unul dintre asociati anre nevoie de acel pretios cetificat constatator asupra utilajului.

Multumesc Andreea!

Alte discuții în legătură

Inchidere societate nelunelu68 nelunelu68 am o societate comerciala infiintata in ianuarie 2011 si nu am avut nici o activitate daca as dori sa o inchid ce demersuri trebuie sa fac (vezi toată discuția)
Dizolvarea srl cu asociat unic elina24 elina24 buna, am si eu de inchis o firma si nu stiu cum se procedeaza, a mai trecut cineva prin inchiderea unei firme,poate ma ajuta si pe mine?multumesc anticipat;) (vezi toată discuția)
Procedura de dizolvare - lichidare societate cu asociat unic marian_p marian_p Salutare tururor, Va rog, daca se poate sa lamuriti pe cat este posibil urmatoarele aspecte ivite intr-o societate SRL cu asociat unic. Societatea a fost ... (vezi toată discuția)