avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cate luni trebuie sa ai lucrate la ultimul loc de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cate luni trebuie sa ai lucrate la ultimul loc de munca pentru a beneficia de concediu de maternitate?

Bun ziua,
Doresc sa fac un copil .In ultimi 2 ani mi-am schimat locul de munca de trei ori si am o intrerupere pe cartea de munca de 2 luni. Mentionez ca ultimul am am continuitate chiar daca mi-am schimbat locul de munca. Doresc sa stiu cate luni trebuie sa ai lucrate, la ultimul loc de munca ,pentru a beneficia de concediu de maternitate?
Cel mai recent răspuns: daniela09021968 , utilizator 13:59, 18 Iulie 2008
De la data nasterii copilului calculand in urma 12 luni trebuie sa aveti stagiu de cotizare, adica sa fi lucrat legal 12 anterior nasterii copilului indiferent de cate locuri de munca ati fi avut. Important este sa nu aveti intrerupere nici o zi in aceste 12 luni.
Multumesc.
Stiam ceva ,dar nu eram foarte sigura
nikol.ilea a scris:
De la data nasterii copilului calculand in urma 12 luni trebuie sa aveti stagiu de cotizare, adica sa fi lucrat legal 12 anterior nasterii copilului indiferent de cate locuri de munca ati fi avut. Important este sa nu aveti intrerupere nici o zi in aceste 12 luni.

Din pacate e o informatie falsa.
Pentru concediul de maternitate (126 de zile) e suficienta o luna de cotizare la fondul de concedii si indemnizatii (0,85% din salariu).

Pentru concediul de ingrijire copil (2 ani), cele 12 luni anterioare nasterii nu sunt constituite din contributii la vreun sistem de asigurari, ci din perioada de plata a impozitului pe venit profesional. Prin urmare, nu e vorba numai de contract de munca, ci de colaborari, drepturi de autor, etc. Puteti avea intrerupere mai multe zile, numai impozitul sa fie datorat in fiecare luna. In cele 12 luni intra si concediul prenatal.

OUG 148/2005:
Art. 1 - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).

(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

a) şi-au însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;

b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;

c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;

d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;

e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;

f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;

g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;

h) au beneficiat de pensii de invaliditate;

i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;

j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;

k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;

l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.

Art. 2 - Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (1) este de 600 lei (RON).
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat timp trebuie sa ai pe contractul de munca,ca sa poti beneficia de prenatal? nicol_sexxy20 nicol_sexxy20 am 4 luni de munca si sunt insarcinata in 3 luni. pot beneficia de concediu prenatal,indemnizatie de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil!!!!!!!!!rog raspuns urgent! dana enaceanu dana enaceanu Am lucrat in invatamant 6 ani fara intrerupere,acum sunt PFI .Din ce m-am documentat pana acum se precizeaza sa existe 12 luni cotizate anterior datei de ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate pt pfi RamonaMV RamonaMV Buna-ziua! Sunt PFI (persoana fizica independenta) - Medic Independent din iunie 2014, inainte am fost salariata. Lucrez 8 ore pe zi la o clinica si am un ... (vezi toată discuția)