avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj - avantaje in cazul angajarii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj - avantaje in cazul angajarii

am 44 ani si 2 luni, incepand cu data de 07.07.2011, imi inceteaza contractul de munca fiind restructurata de la calea ferata, intrebarea mea este urmatoarea
daca ma angajez in timpul somajului primesc ceva eu ca somer?
dar angajatorul?
daca ma angajez in luna aprilie anul viitor cand implinesc 45 ani si am 9 luni si 23 de zile de somaj am vreun beneficiu si pentru cat timp
multumesc
Cel mai recent răspuns: cristian corina , utilizator 09:38, 10 Iunie 2011
daca ma angajez in luna aprilie anul viitor cand implinesc 45 ani si am 9 luni si 23 de zile de somaj am vreun beneficiu si pentru cat timp

Chiar importante: un moral ridicat stiindu-va utila dv., familiei si societatii prin ocuparea unui loc de munca, salariu, asigurare de sanatate, vechime in vederea pensionarii, protectie sociala in caz de concediere, s.a, toate pana la incetarea contractului si a perioadei de somaj care, va doresc sa nu va mai atinga pana la pensionare.

1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã:
Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

Art. 84.3.
(1) Angajatorii care creeazã noi locuri de muncã şi care încadreazã în muncã, pe locurile de muncã nou - create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã pentru o perioadã de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrãrii în evidenţa acestor agenţii beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.
...
N.m. = indicatorul social de referinta in vigoare = 500 lei.

Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.

2. Ar mai fi si alte informatii dar cititi Legea 76/2002 (art.57-94).
va multumesc pentru suportul moral acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare somer BRANDY_B BRANDY_B Buna ziua.As dori sa va intreb cum se procedeaza in cazul in care o persoana care se afla in somaj de o luna sau doua este angajata.Angajatorul primeste o ... (vezi toată discuția)
Angajare PETRUPOMPILIU PETRUPOMPILIU Sunt somer. As dori sa ma angajez la o firma la care am mai lucrat in ultimi doi ani ,pot? ce facilitatii am? (vezi toată discuția)
Facilitati angajator - angajare someri andral andral Daca o persoana de 55 de ani care mai are 2 luni de somaj a gasit sa se angajeze vanzatoare la o firma de alimentatie publica : 1-ce ii ofera angajatei ... (vezi toată discuția)