avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de lucru in ture
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de lucru in ture

Daca am un program de lucru in ture de 12 / 72, platesc orele de noapte cu spor de 25%, cum abordez zilele de sambata si duminica?Daca vor fi lucrate, stiu ca trebuie acordate 2 zile libere consecutive, dar le voi plati diferit sau vor fi considerate zile lucratoare normale?multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:16, 15 Iunie 2011
1. Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru. - art.126 c.mun.

2. Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.
Am inteles. Zilele de sambata si duminica se ponteaza ca zile lucratoare si li se vor acorda alte 2 zile libere consecutive in timpul saptamanii. Despre ce spor este vorbe? unde este reglementat? Cum pontez zilele libere stabilite prin lege? ex: a2a zi de Rusalii? 1 Mai?
Sporul poate fi prevazut fie in c.i.m. sau intr-un act aditional la c.i.m., fie in c.c.m. aplicabil angajatorului , fie in R.I.
Am inteles! Si inca o intrebare legata de orele suplimentare: daca sunt platite, mai este obligatoriu sa le acord zile libere?
Daca orele suplimentare sunt platite, atunci nu mai este obligatoriu sa se dea si zile libere platite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respectarea duratei timpului de munca si de odihna az00t az00t Buna ziua. Lucrez intr-un domeniu unde activitatea se desfasoara 24 de ore din 24. Din aceasta cauza programul de munca nu poate fi considerat de luni pana ... (vezi toată discuția)
Munca in zilele de repaus saptamanal SLDTimisoara SLDTimisoara va rog sa ma lamuriti daca o persoana lucreaza simbata trebuie sa i se acorde timp liber platit,la 8 ore lucrateprimeste 16 ore libere platite in termen de 60 ... (vezi toată discuția)
Spor ore de noapte, repaus saptamanal lav1 lav1 1. Pentru salariatii de noapte, sporul de noapte de 25% se calculeaza ca si suma fixa din salariul de incadrare (670 RON x 25% = 168 RON) sau spor de 25% ... (vezi toată discuția)