avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ - divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ - divort

Am trei intrebari si va rog frumos sa ma sfatuiti si anume;1. Daca am avocat este necesar prezenta mea la proces? 2.Taxa de timbru platesc doar eu cea care solicit partajul/avind in vedere /ca am handicap accentuat si un venit de 59o ron ? 3. Ca martori pot veni parintii mei/deoarece ei ne-a ajutat f. mult in timpul casatorie . Va multumesc f. mult.
Cel mai recent răspuns: Alex Niculescu , Consilier juridic 10:34, 17 Iunie 2011
1) Daca aveti avocat, nu este necesara prezenta dvs,la instanta decat daca este solicitat acest lucru in mod expres de catre presedintele de complet, atunci cand se administreaza interogatoriul;

2)Regula este ca cine solicita ceva achita si taxa de timbru. Daca nu aveti venituri puteti solicita instantei ajutor public judiciar;

3)Conform codului de procedura civila, rudele si afinii pana la gradul IV nu pot fi audiati ca martori decat daca exista acordul partilor.
1). Este bine sa veniti la proces, ca sa aveti situatia sub control direct.
2). Taxa de timbru puteti fi scutita astfel; daca media din ultimile 2 luni pe cap de membru ce locuieste cu Dv. efectiv este sub 500 lei sunteti scutita 100%. Iar daca media pe cap de membru este sub 800 lei sunteti scutita de 50%.
3) Ca martori in cauzele de divort, incredintare minori si partaj bunuri comune sun acceptati ca martori si rudele, pentru ca ele cunosc cel mai bine situatia interna a familiei..succes.:((
puteti incerca si solutionarea pe cale amiabila, contactati un birou de mediator, printre alte avantaje ale procedurii de mediere se afla si inexistenta taxei judiciare de timbru
Atentie la prezenta reclamantului in procesul de divort:

Art. 614
In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.

Art. 616
Daca la termenul de judecata, in prima instanta, reclamantul lipseste nejustificat si se infatiseaza numai paratul, cererea va fi respinsa ca nesustinuta.

1)- daca sunteti reprezentat de av. oricum in prima zi de invatisare (care nu este considerat a fi si primul termen) in procesul de div. este necesara prezenta pentru a starui personal in mentinerea deciziei pt. dasfacerea casatoriei, in cazul in care aveti calitatea de reclamant. 2)- taxa judiciara de timbru + timbru judiciar pentru div. nu este mai mare de 43ron, iar taxa judiciara pt. partaj se achita la .... valoarea imobilului sau... supusepartajului. 3)- in procesul de divort sunt acceptati ca martori si parinti partilor 4) - in ceea ce priveste partajul daca exzista o buna comunicare intre parti se poate incheia o tranzactie cu privire la bunurile supuse partajului, iar partile se pot infatia in fata instantei cand au aceasta tranzactie redactata si semnata de catre parti conform art.271,273 C.proc.civ. dupa verificarea acestei tranzactii,instanta va da o hotarare definitiva si irevocabila . succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru partaj bunuri comune vertigoo vertigoo Taxa de timbru este acceasi in cazul partajarii bunurilor comune ale sotilor, indiferent ca partajul se face in cadrul procesului de divort sau ulterior? ... (vezi toată discuția)
Prezenta paratului la audierea martorului maneanicoleta2006 maneanicoleta2006 Buna ziua! Sunt in proces de divort din culpa comuna, cu minori. 1. Va rog sa-mi spuneti daca e necesara prezenta sotului meu in sala de judecata ... (vezi toată discuția)
In legatura cu divortul si partajul monica38 monica38 Cererea pentru partaj o depun cand este infatisarea pentru divort? De incheiat tranzactie nu cred ca poate fi vorba, abia am reusit sa intru in posesia ... (vezi toată discuția)