avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Factura
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Factura

Mai este obligatorie inscrierea CNP-ului persoanei care emite factura?
Daca DA ce act normativ o reglementeaza?
Cel mai recent răspuns: Roland Mindrila , Avocat 10:14, 4 Iulie 2011
Cei de la ANSP habar nu au daca trebuie solicitat CNP-ul si merg dupa ureche. Daca le spui ca e pentru facturi e OK. Daca le spui ca nu e necesar pentru facturi iei amenda.

Ei nu sunt capabili sa iti spuna daca este obligatoriu sau nu sa il colectezi. Nu sunt capabili sa interpreteze legea dar fac controale si acolo se ghideaza dupa cum bate vantul.

In loc sa-i informeze pe cei controlati ca fac bine sau rau ce fac ei aplica amenzi unde pot si merg mai departe.

Raportul ne lasa in suspans si nu mai spune ce raspuns au primit. Ne spune insa Bogdan, autorul articolului, care a avut curiozitatea sa ii intrebe:

” Din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată, conţinutul facturilor este reglementat de art. 155 alin. (5) din Titlul VI din Codul fiscal, care transpune art. 226 din Directiva 112/2006/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.
Printre informaţiile obligatorii menţionate la acest articol nu figurează înscrierea CNP ului persoanelor fizice.
De asemenea, în ceea ce priveşte celelalte impozite prevăzute de Codul fiscal, respectiv impozit pe profit, impozit pe venitul microinteprinderilor, impozitul pe venit, impozite şi taxe locale, impozit pe veniturile nerezidenţilor, impozit pe reprezentanţe şi accize, vă comunicăm că nu sunt prevederi prin care să se stipuleze colectarea CNP ului clienţilor în scopul întocmirii facturilor fiscale”

Un alt exemplu de raspuns inutil si chiar daunator pentru cine face greseala sa creada ca asta inseamna ca nu trebuie trecut CNP-ul pe factura.

Ce spune de fapt acest raspuns? Ca nu scrie in lege ad literam ‘CNP’ (cod numeric personal).

Ce nu spune acest raspuns? Ca legea cere un cod unic de identificare pe factura. Nu-l nominalizeaza ca CNP. Ii spune generic cod unic pentru a se referi si la persoane fizice si la persoane juridice. Dar il cere.

Si ce alt cod unic de identificare mai exista pentru persoanele fizice in afara de CNP? Niciunul. Seria si numarul de buletin sunt o varianta, folosita ocazional. Insa ele se modifica periodic deci nu corespund cerintei de cod unic deoarece aceeasi persoana poate avea zi o serie de buletin si maine alta daca tocmai i-a expirat actul de identitate.
Concluzia

Trebuie sa treci CNP-ul pe factura. Chiar daca asta inseamna ca ANSP… o sa-ti ceara sa fii inregistrat ca operator de date personale (oricum trebuie sa te inregistrezi). Si chiar daca asta inseamna ca unii clienti nu vor comanda de la tine.

Alternativa e sa-ti asumi periodic o amenda in caz de control. Desigur ca poti sa faci un calcul la rece si sa constati ca daca nu ceri CNP-ul iti cresc vanzarile cu x% si asta acopera si amenda. Decizia iti apartine.

Personal am optat sa cerem CNP-ul ca sa nu stam la discutii si negocieri cu autoritatile. Cata vreme nu il folosim decat la emiterea facturii si nu ne deranjam clientii cu SMS-uri de ‘la multi ani si mai treci pe la noi’ mi se pare o solutie perfect acceptabila pentru ambele parti.
Nu mai este obligatorie inscrierea CNP-ului celui care a intocmit factura, incepand cu anul 2007.
Faţă de dispoziţiile Legii nr. 677/2001 şi având în vedere că nu s-au identificat prevederi în Codul Fiscal, care să se refere la obligativitatea colectării CNP-ului beneficiarilor unor produse sau servicii în legătură cu emiterea facturilor fiscale, Autoritatea de supraveghere a solicitat punctul de vedere al Ministerului Economiei şi Finanţelor cu privire la existenţa unor dispoziţii legale exprese privind colectarea CNP-ului în scopul întocmirii facturilor fiscale, în sensul asigurării respectării legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cnp solicitat de o firma, pe internet andrei_OR andrei_OR Salut ! Doresc sa ma inscriu la o firma prin intermediu internetului si imi cere CNP . Vreau sa stiu daca este in regula sa scriu CNP -ul personal sau pot ... (vezi toată discuția)
Cnp-ul public sau privat? e legal sa fie facut public de catre secretariatele facultatilor? ovidiu.tom ovidiu.tom O colega m-a rugat sa merg la decanatul Facultatii de Medicina si Farmacie din Galati sa vad daca s-au afisat listele cu studentii bursieri. Ce ma frapat este ... (vezi toată discuția)
Probleme cu cnpul gelu2 gelu2 Am un mic magazin pe Internet. Problema e ca dupa discutiile care au fost la recensamant, potentialii clienti nu prea vor sa isi dea CNPul, iar eu trebuie sa ... (vezi toată discuția)