avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cum scapam de taximetria ilegala?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cum scapam de taximetria ilegala?

De curand un grup de taximetristi indepenenti am facut o sesizare la politaia orasului tg.neamt si la primarie in care ceream sa se ia masuri impotriva taximetriei ilegale de pe raza orasului dar nu s-a rezolvat nimic!Se pare ca autoritatile inchid ochii pt ca sunt interese mari in joc!cand se face un control in trafic cei ilegali dispar de pe strada!se pare ca sunt anuntati inainte de cineva!politia trece pe langa ei si nu le zice nimic!se pare ca ne luptam cu morile de vant!Ce putem face!Cui sa ne adresam pt rezolvarea situatiei!daca facem o sesizare anonima am inteles ca nu este luata in considerare!nu vrem sa se stie cine face reclamatia pt ca vom avea probleme!astept niste sfaturi!va multumesc
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 21:58, 3 August 2008
Asociati-va in demersul dvs. cu societatile de taximetrie din localitate, pagubite si ele de "rechini".Ei vor face sesizarea in numele firmei, nu in nume propriu, deci nu risca prea mult. Sesizati Consiliul Local despre incalcarea Regulamentuui privind transportul in regim de taxi aprobat de acesta. Controlul, constatarea contraventiilor si sanctionarea acestora e de competenta imputernicitilor primarului - Politia comunitara.
problema e ca societatile au cele mai mari nereguli!iar cei care conduc unele societati sunt in consiliul local!deci degeaba facem sesizare la ei!cei de la politia comunitara spun ca nu au atributii in domeniul taximetriei! deci se pare ca intr-o tara europeana ti se inchid toate caile de a face dreptate! cine ne apara drepturile noastre?platim taxe si impozite iar noi nu avem nici un drept?cine ar putea face dreptate intr-un astfel de caz ?:-/:-/
Invocati in sesizarea dvs. catre Consiliul Local, Primar, Inspectoratul de Politie, exact prevederile din Legea nr 38/2003, privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere modificata si completata prin legea 265/2007 :

"Art. 37. - (1) Pe toata durata activitatii taxiurile pot fi supuse controlului in ceea ce priveste respectarea prevederilor prezentei legi de catre reprezentantii organelor de control autorizate, respectiv:
a) administratia publica locala;
b) organele fiscale locale si judetene;
c) organele de specialitate din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, precum si din unitatile sale teritoriale;
d) Autoritatea Rutiera Romana - ARR, prin reprezentantele teritoriale;
e) Biroul Roman de Metrologie Legala, prin reprezentantele teritoriale;
f) structurile politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane;
g) Regia Autonoma �Registrul Auto Roman�, prin reprezentantele teritoriale;
h) Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin oficiile teritoriale;
i) inspectoratele teritoriale de munca.
(2) In traficul rutier, controlul autovehiculelor se va efectua de catre reprezentantii autoritatilor mentionate la alin. (1) lit. a)-c), e), g) si h), numai impreuna cu politia rutiera.
(3) Principalele obiective ale controlului efectuat asupra taxiurilor sunt cele stabilite de reglementarile specifice, emise de organismele prevazute la alin. (1), precum si urmatoarele:
a) controlul existentei valabilitatii si utilizarii autorizatiei taxi sau a copiei conforme, dupa caz, precum si a ecusoanelor si a celorlalte documente stabilite de prezenta lege;
b) controlul functionarii aparatului de taxat si al integritatii sigiliilor;
c) controlul corespondentei dintre indicatiile furnizate in exterior de lampa taxi si indicatiile si inregistrarile aparatului de taxat;
d) controlul respectarii prevederilor privind aplicarea tarifelor si a nivelului acestora;
e) momentul cand a fost descarcat in memorie ultimul raport fiscal de inchidere zilnica sau ultimul bon client;
f) daca clientii primesc bonul client si daca continutul acestuia este conform cu prevederile legii;
g) preluarea spre analiza si control a datelor din memoria fiscala.
(4) Controlul efectuat in conditiile alin. (1), in timpul deplasarii taxiului in pozitia “Ocupat”, se efectueaza, de regula, in caz de flagrant."

Iar mai departe citati :
“Art. 58
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac, dupa caz, de reprezentantii imputerniciti ai autoritatilor prevazute la art. 37 alin. (1).”

In temeiul aceleiasi legi, autoritatile administratiei publice si ale municipiului Bucuresti isi elaboreaza propriile regulamente privind activitatea de transport in regim de taxi si activitatea de transport in regim de inchiriere. Asadar Consiliul Local din localitatea dvs. a aprobat un astfel de regulament pe care trebuie sa il si aplice.

Chiar daca organele sesizate nu iau masuri, insemna ca ati facut o petitie si trebuie sa vi se raspunda in termen de 30 de zile de la inregistrarea cererii, in caz contrar avand posibilitatea sa uzati de prevederile legi 554/2004 privind contenciosul administrativ si sa va adresati instantei de contencios admnistrativ pentru nesolutionarea in termenul legal a cererii, recunoasterea dreptului pretins si repararea pabubei cauzate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Politia locala din arad controleaza documentele taximetristilor parlucian parlucian Prestez serviciul de transport de persoane in regim de taximetrie si de cateva luni Politia Locala - Serviciul Rutier din municipiu a primit dreptul de a ... (vezi toată discuția)
Transport ocazional de persoane, probleme cu autorizarea microbuzului nihai195 nihai195 am achizitionat un bus Opel Vivaro de 8+1 locuri din 2006 si doresc sa efectuez transporturi de persoane ocazionale.ce forma legala, am in aceasta tara ca sa ... (vezi toată discuția)
Vreau sa-mi fac o firma de taximetrie PacuraruMihai PacuraruMihai Buna ziua. As vrea sa-mi fac o firma de taximetrie. Este vreun inconvenient faptul ca nu am masina personala si carnet de sofer? Ce acte trebuie sa'mi fac si ... (vezi toată discuția)