avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... onorariu mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

onorariu mediator

buna ziua
Care este rolul mediatorului?cand este platit ?,inainte sau dupa ce termina actiunea si care este valoarea de plata ?are o suma fixa sau negociabila ?si daca acesta nu isi face treaba ptr care este angajat ? asta in cazul in care el nu a putut media partajarea si este obligat sa trimita partajarea inapoi
la instanta si platesti si acolo 3%,mai poate fi platit?
Doresc un raspuns detaliat. Cu multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: bucuresco , utilizator 21:40, 16 August 2011
onorariul mediatorului se stabileste in momentul incheierii contractului de mediere, in functie de numarul de ore necesare medierii, de complexitatea cauzei sau de cheltuielile pe care le necesita procedura. Onorariul poate fi platit inainte, concomitent, esalonat sau ulterior declansarii procedurii medierii.
Daca medierea intervine in cazul unui litigiu pe rolul instantelor judecatoresti, instanta va suspenda procesul pe o durata de maxim 3 luni perioada in care partile trebuie sa ajunga la o intelegere. Daca partile incheie un acord de mediere, chiar privind o intelegere partiala, la cererea lor, instanta le va restitui taxele de timbru judiciar achitate in avans. Daca partile nu ajung la un acord de mediere nu beneficiaza de nicio facilitate fiscala.
1. Cu privire la rolul mediatorului Legea nr.192/2006 prevede ca :

Art. 29. - (1) Mediatorul are obligatia sa dea orice explicatii partilor cu privire la activitatea de mediere, pentru ca acestea sa inteleaga scopul, limitele si efectele medierii, in special asupra raporturilor ce constituie obiectul conflictului.
(2) Mediatorul trebuie sa asigure ca medierea sa se realizeze cu respectarea libertatii, demnitatii si a vieţii private a partilor.
Art. 30. - (1) Mediatorul are îndatorirea sa depuna toate diligentele pentru ca partile să ajunga la un acord reciproc convenabil, intr-un termen rezonabil.
(2) Mediatorul trebuie sa conducă procesul de mediere in mod nepartinitor si sa asigure un permanent echilibru intre parti.
Art. 31. - Mediatorul are obligatia să refuze preluarea unui caz, dacă are cunostinta despre orice imprejurare ce l-ar împiedica sa fie neutru si impartial, precum si in cazul in care constata ca drepturile in discutie nu pot face obiectul medierii, potrivit art. 2.
Art. 32. - Mediatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea informatiilor de care ia cunoştinţă in cursul activitatii sale de mediere, precum si cu privire la documentele intocmite sau care i-au fost predate de catre parti pe parcursul medierii, chiar şi după încetarea funcţiei sale.
Art. 33. - (1) Mediatorul este obligat să respecte normele de deontologie si sa raspunda, cu respectarea dispoziţiilor art. 32, cererilor formulate de autoritatile judiciare.
Art. 35. - Mediatorul este obligat să restituie înscrisurile ce i-au fost încredinţate de părţi pe parcursul procedurii de mediere.
Art. 36. - Mediatorul nu poate reprezenta sau asista vreuna dintre părţi într-o procedură judiciară ori arbitrală având ca obiect conflictul supus medierii.
......................................................................................................................

2. Cu privire la plata mediatorului Legea nr.192/2006 prevede că :

Art. 26. - (1) Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu părţile, precum şi la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.
(2) Onorariul trebuie să fie rezonabil şi să ţină cont de natura şi de obiectul conflictului.
Art. 46. - ... (3) Dacă, pe parcursul procedurii de mediere, apar cheltuieli neprevăzute, efectuate în interesul părţilor şi cu acordul acestora, se va încheia o anexă la contractul de mediere.
Art. 48. - Contractul de mediere constituie titlu executoriu cu privire la obligaţia părţilor de a achita onorariul scadent cuvenit mediatorului.
..................................................................................

3. Cu privire la încetarea contractului de negociere din culpa mediatorului (?in cazul in care el nu a putut media partajarea si este obligat sa trimita partajarea inapoi la instanta?) Legea nr.192/2006 prevede că :
Art. 42. - Răspunderea civilă a mediatorului poate fi angajată, în condiţiile legii civile, pentru cauzarea de prejudicii, prin încălcarea obligaţiilor sale profesionale.
Din practica :
1. De obicei in contractul de mediere se prevede o penalitate procentuala (20-30%) pe care mediatorul este obligat sa o returneze partilor in acest caz, dar care nu este prevazuta de lege.
2. Este imposibil in 90% din cazuri sa nu se ajunga la un acord de mediere cu privire la un partaj de bunuri din vina mediatorului.
Ultima modificare: Marți, 16 August 2011
Daniela Ciurel, Consilier juridic
Va multumesc foarte mult d_na avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj preventiv flo8200 flo8200 Detin o casa impreuna cu sotia. Casa a fost construita pe un teren primit de mine prin donatie de la parinti. Casa apare ca bun comun, desi a fost construita ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari ralus12 ralus12 ce este acela un mediator autorizat? cum se poate obtine hotararea judecatoreasca prin care se dispune predare de catre fostul presedinte a stampilei ... (vezi toată discuția)
Onorariu contract premediere DanyD DanyD Dupa modificarea Legii nr. 192/2006 privind medierea (modificari din anul 2013), este legal ca mediatorul sa perceapa onorariu pentru pentru premediere? Daca ... (vezi toată discuția)