avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Proces echitabil - CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Proces echitabil - CEDO

buna ziua,

as avea va rog urmatoarele nelamuriri:

1. In cazul unui proces pierdut in Romania, cum poate fi cazul meu acceptat la CEDO pe baza nerespectarii conditiei de "Proces echitabil"?
2. In ce calitate pot deschide un proces la CEDO? (parat, reclamant)
3. Se va plati un alt avocat care sa se deplaseze la CEDO? Care ar fi procedura?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 15:09, 6 Septembrie 2011
Deocamdata mai aveti o judecata in recurs si trebuie sa va aparati cat mai bine posibil.
Incercati sa va pregatiti apararea in recurs pe jurisprudenta CEDO in ipoteza ca exista cauze similare cu cel al dvs.
Aveti la dispozitie nu numai hotararile pronuntate de CEDO impotriva Romaniei,ci si in cauze cu alte state ( Franta, Germania, etc.)
De asemenea, apararea dvs. se poate face si fara existenta unei hotarari CEDO daca aveti aptitudini, intelegeti si stapaniti foarte bine notiuni ale Conventiei Europene.
Ultima modificare: Marți, 30 August 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Intr-adevar, jurisprudenta CEDO constitie izvor de drept in fata Curti Europene a Drepturilor Omului ... daca ne dati ceva detalii despre litigiul dvs din tara , atunci cred ca va avom pune la dispozitie si jurisprudenta CEDO referitoare la cazurile asemmanatoare cu al dvs...
"Am adus prejudicii de imagine unei persoane publice"-libertatea de exprimare este consacrata in art.30 al C0NSTITUTIEI, CENZURA DE ORICE FEL ESTE INTERZISA.
Opinia publica are dreptul de a fi informata cu privire la problemele de interes public-art.10 CEDO aratand ca in acest sens sunt afirmatii privind activitatea unor institutii publice sau cele referitoare la activitatea unor persoane aflate in functii de decizie ., persoane ce pot influenta scena politica si economica.
Daca se constata buna credinta a celui care ,a facut afirmatii cu privire la activitatea acestor persoane, afirmatii care pot corespunde cu realitatea, autorul afirmatiilor este aparat de art.10 al CEDO.
Libertatea de exprimare este fundamentul unei societati democratice, libertatea de exprimare acopera si informatiile care socheaza, care deranjeaza, V-ati legat de viata privata a unor persoane publice?Si acest lucru este posibil avand in vedere ca o persoana publica trebuie sa aiba o conduita ireprosabila, morala
Sa-mi fie iertata interventia , poate n-am inteles corect motivul actionarii d-voastra in instanta , ca parat si l-am tratat asa cum ati spus , din punct de vedere al libertatii de exprimare, exprimare care a adus prejudicii unei persoane publice.Motivarea instantei va trebui sa cuprinda, printre altele prejudiciul cert pe care l-ati adus, fapta iliciata, raportul de cauzalitate dintre prejudiciu si fapta ilicita si in sfarsit, culpa.Toate acestea sunt elemente ale raspunderii civile delictuale, care trebuiesc demonstrate(si combatute de d-voastra)>
Vedeti ca a zis ca este vorba de o persoana juridica si nu de o persoana publica.Deci, este o diferenta.
Daca afirmatia este calomnioasa si facuta cu rea-credinta poate avea probleme...
In materie de calomnie jurisprudenta CEDO este destul de neclara si fiecare caz trebuie analizat in concret desi la CEDO se analizeaza foarte mult in abstracto...anumite aspecte...
Aveti dreptate d-le avocat, mea culpa, dar libertatea de exprimare ramane.Persoana juridica , cu atat mai mult, trebuie sa cuantifice prejudiciul (care sa fie cert, nu?)pe care i l-a adus respectivul faptuitor.Iar calomnia a fost dezincriminata-decizia 62/2007 ccr.
Si in privinta daunelor, stim ca la ora actuala s-a pornit toata lumea sa ceara daune la toata lumea dar si acestea trebuiesc dovedite, mai ales daca este vorba de daune morale, care nu se pot masura si acordarea lor fara masura ar insemna imbogatire fara justa cauza.

Alte discuții în legătură

Introducerea prin legea 202/2010 a pct.1^1 la art.1 din c.proc. civ, este "constitutional"? Manole Dumitru Manole Dumitru Daca ne raportam la disp. art.20 respectiv art.21 din Constitutie, deasemeni si la prevederile aer.6 din CEDO, \"DREPTUL LA UN RECURS EFECTIV\", ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare sorin007 sorin007 Buna ziua, este vorba de un proces intre o asociatie de proprietari in calitate de reclamant cu un presedinte ales in lipsa in fara a fi membru al asoc. la ... (vezi toată discuția)
Cedo luiza2008 luiza2008 Buna ziua, Este posibil ca un stat sa castige o cauza la CEDO? Si daca da,Romania a castigat vreun proces??? Multumesc! (vezi toată discuția)