avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 10 atacata de vechea lege 112 se poate? la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 10 atacata de vechea lege 112 se poate? la curtea de apel

Buna ziua !
In 1999 pe legea 112 am deschis actiune pt revendicarea imobil restituire in integru la curtea de apel . Mi s-a respins actiunea cu irevocabil
In 2001 a aparut legea 10 la care am depus din nou dosarul notificat prin tribunal
In 2009 am depus actiune in instanta cu primaria Bucuresti , am castigat fondul , apoi apelul pentru punere in deplina si linistita posesie a imobilului.
Primaria Bucuresti face recurs la curtea de apel in care pe langa motivele invocate de primaria Bucuresti face referire la actiunea din 1999 pe legea 112

In acest caz : Ce se poate intampla si ce argumente pot aduce in continuare?
Cel mai recent răspuns: pynu , utilizator 17:03, 16 Septembrie 2011
Primaria invoca cumva exceptia autoritatii de lucru judecat?
la motive de recurs scrie cam asa:
Motivul de casare prevazut de art.304 pct.9 Cod procedura civila:hotararea pronuntata este lipsita de temei legal , ori a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a legii"

Prin cererea ce a format obiectul civil nr*** pe rolul tribunalului Bucuresti sectia a V a reclamant **** a chemat in judecata Municipiul Bucuresti , ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna obligarea paratului sa cnstate ca este proprietar al acestui imobil .
In mod gresit curtea de apel Buc a respins apelul instantei noastre , avand in vedere urmatoarele :

Va rugam sa observati ca reclamantul are posibilitatea sa revendice acest imobil potrivit art480 din codul civil

Pe de alta parte , instanta isi motiveaza solutia pronuntata omitand a se analiza si rpevederile obligatorii ale deciziei nr ** .... pronuntata de Curtea constitutionala , prin care s-a admis excepria de neconstitutionalitate a prevederilor art.47 din legea nr 10 / 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 dec 1989

potrivit art 47 : Personalee indreptatite ... ce scrie la art 47 .

Curtea retine ca art.47 din legea nr 10 /2001 nu poate contitui temei juridic nou pentru introducerea unei alte actiuni de restituire a aceluiasi imobil, intrucat leguitorul nu poate sa dispuna nici chiar prin lege asupra unui drept castigat printr-o hotararea judecatoareasca definitiva si irevocabila decat daca ar avea loc o exproproere pentru o cauza de utilitate publica

Din datele PMB rezulta ca pe rolul judecatoriei sector 1 a figurat dosarul din 1999 pentru imobilul situat in str. *** ..... avand ca obiect de revendicare iar reclamantul figureaza ***

cam asta e esentialul daca mai e nevoie de ceva lasa-mi mesaj aici ..

Multumesc anticipat
mai exact ce inseamna "exceptia autoritatii de lucru judecat?
adica fondul actiunii de judecata , nu este legal ,deoarece aceleasi pretentii invocate a fi primite de reclamant au fost judecate in alt proces care ARE HOTARARE DEFINITIVA SI IREVOCABILA .cu alte cuvinte nu mai ai dreptul sa te mai judeci pe aceiasi speta.
deci nu este in exceptie , deoarece nu este aceasi speta , pentru ca in 1999 ne judecam pt legea 112 iar in 2009 pana incoa ma judec pe baza legii 10 corect?

Alte discuții în legătură

Actiune în revendicare drept comun/ legea 10/2001 Oana  Tudor Oana Tudor Buna! Am nevoie de niste sfaturi in legatura cu o speta de altfel foarte interesanta: Pe scurt: 1. Pe 15.03.2000 la Judecatoria H. este inregistrată o ... (vezi toată discuția)
Art47/legea10/2001 karmena karmena Tatal meu a depus cerere de cumparare in baza Legii 112/1995 a imobilului in care locuia din 1978, in septembrie 1999.La acea data nu exista nici o notificare ... (vezi toată discuția)
Recurs impotriva incheierii miruna.c miruna.c speta e asa: odata cu recursul am ridicat o exceptie de neconstitutionalitate. recursul s-a solutionat pe 30 nov. asa : respinge recursul ca nefondat. despre ... (vezi toată discuția)