avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune în revendicare drept comun/ Legea 10/2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune în revendicare drept comun/ Legea 10/2001

Buna!
Am nevoie de niste sfaturi in legatura cu o speta de altfel foarte interesanta:
Pe scurt:
1. Pe 15.03.2000 la Judecatoria H. este inregistrată o cerere de revendicare. Prin sentinţa din 11.10.2000 se dispune suspendarea judecării în baza lui 244 indice 1 CPC până la soluţionarea unui capat de cerere, capat de cerere a cărui judecată a fost declinata în favoarea Curtii de Apel I., prin recurs la ICCJ a fost declinată în favoarea Curţii de Apel S., rămasă definitivă în data de 7.03.2003 (recurs la ICCJ).
2. Pe 26.11.2003, aceeaşi reclamantă înregistrază la Judecătoria H. o nouă cerere de revendicare pe drept comun (art.480 cc) având aceiaşi pârâţi şi acelaşi teren. Sentinţa Judecătoriei H. prin care s-a admis excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâte, este atacată cu apel la Curtea de Apel I. care declara necompetentă instanta ce a soluţionat cauza in prima instantă şi trimite spre rejudecare la Tribunalul V. Acţiunea ajunge la Tribunalul V. la data de 10.08.2005 şi prin hotărârea dată acesta admite acţiunea formulată de reclamantă. Împotriva deciziei dată de Tribunal toate părţile declară apel, dosarul ajungand astfel la Curtea de Apel I.
3. Între timp, mai exact pe 30.05.2006, reclamanta actiunilor in revendicare formulează cerere de repunere pe rol a dosarului suspendat în 11.10.2000. La termene nu se prezintă nici unul dintre pârâţi, instanţa din oficiu nu pune în discuţie perimarea dosarului şi astfel dosarul este repus pe rol, iar reclamanta invocă excepţia litispendenţei datorita dosarului aflat acum în apel. Instanţa de la Judecătoria H. admite excepţia şi trimite dosarul în vederea conexării la Curtea de Apel I. După un recurs la acea hotărâre şi o contestaţie în anulare, dosarul perimat este conexat în data de 16.01.2008 la dosarul aflat pe rolul Curtii de apel I. Curtea de Apel se pronunţă şi constată perimat dosarul conexat şi admite apelurile pârâţilor pe excepţia inadmisibilităţii. Reclamanta declara recurs, dosarul aflându-se acum pe rolul ICCJ.
Întrebările mele, (căci sunt mai multe:sorry:) sunt următoarele:
- În cazul în care s-a admis litispendenta având aceleaşi părţi, obiect revendicat dar temeiuljuridic diferit care are prioritate cel vechi sau cel nou? ca punct de referintă am aparitia Legii nr.10/2001. Avem acţiune pe drept comun înainte de apariţia Legea 10 şi acţiune pe drept comun după apariţia Legii 10.
- Codul de procedura zice ca perimarea nu poate fi invocata in apel In cazul de faţa a admis exceptia perimarii o instanta de apel dar referitor la un dosar ce practic nu a fost solutionat in prima instanta. Imi poate spune cineva mai multe desprea asta? Am cautat teorie si nu am gasit referitor la acest aspect.
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 23:59, 23 Mai 2009
teoria nu va ajuta prea mult, avand in vedere ca de multe ori, practica instantelor este departe de partea teoretica.
cert este ca o actiune in revendicare formulata pe drept comun, este inadmisibila in zilele noastre.
se invoca legea1/2009 si legislatia U.E - eu asa am reusit.


av.m.vasilescu
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs claniros7 claniros7 Problema mea e instanta competenta a solutiona in contencios cauza.... Reclamantul a introdus actiune la tribunalul de la domiciliul lui, tribunal care si-a ... (vezi toată discuția)
Cerere de completare sentinta civila nitmar nitmar intr-o actiune am formulat o contestatie la un act administrativ fiscal si o obligatie de a face, respectiv sa fie obligata Adm financiara sa faca modificari ... (vezi toată discuția)
Solutie proces! haller haller Buna ziua! As dori sa mi se explice si mie solutia din [b]apel[/b]. La prima instanta pe fond s-a dat urmatoarea solutie: \\"Solutie: HOT.-Respinge ... (vezi toată discuția)