avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul mediu pe unitate pentru fiecare nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul mediu pe unitate pentru fiecare nastere

Buna ziua,

As dori sa stiu daca mai sunt valabile urmatoarele prevederi si in ce conditii se pot obtine daca angajatorul este firma privata:

ART.17. - (1) Salariaţii care renunţă la concediul legal pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani beneficiază de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fără să le fie afectate salariul de baza şi vechimea în muncă. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de începere a programului de lucru, dacă activitatea unităţii permite.

ART.51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecarui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;

(conform CONTRACT COLECTIV DE MUNCÃ UNIC LA NIVEL NAŢIONAL PE ANII 2011-2014
Încheiat conform art. 10 şi 11 din Legea nr. 130/1996, republicată, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei cu nr.)

Acest salariu mediu pe unitate in cat timp poti sa-l ceri, deoarece eu nu am stiut de acest drept iar acum copilul are 1 1/2 ani.

In speranta unui raspuns va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:26, 6 Octombrie 2011
Acest CCMN nici nu este valabil , intrucat a ramas in stadiu de proiect , el nefiind inregistrat la Ministerul Muncii.
Multumesc pt lamuriri. Insa, as dori sa stiu daca urmatorul art.este trecut si in contractul colectiv de munca a firmei la care lucrez, pot beneficia de el dupa un an jum de la nastere ? Sau trebuia sa-l cer imediat dupa nastere? mentionez ca nu se specifica data pana la care poate fi folicitat acest drept in CCM a firmei.

În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecarui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate


trebuia sa-l solicitati imediat dupa ce ati nascut ... insa dreptul la actiune in instanta se prescrie in termen de 6 luni de la data nasterii copilului ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor pentru nastere copil Daliborka Daliborka Buna ziua as avea o nelamurire in cazul in care prin CCM este stabilit ca la nasterea copilului mama sa primeascaun ajutor financiar, care este suma minima ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca ghermanalberto ghermanalberto va rog sa ma ajutati intr-o problema. lucrez in ministerul de interne, politia de frontiera si as vrea sa stiu daca mai este in vigoare contractul colectiv de ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la servici dupa concediul ingrijire copil.... MAGALINAPUS MAGALINAPUS Ma puteti ajuta cu cateva informatii in acest sens sa pot avea baza pentru o discutie pe aceasta tema? Multumesc, o zi buna (vezi toată discuția)