avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

divort

daca sotul are casa mostenita dobandita in timpul casatoriei, in urma divortului eu si copilul ,(pentru ca nu avem unde ne duce) putem solicita sa ramanem intr-o camera acola in casa?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 14:32, 31 Octombrie 2011
Daca sotul dvs.accepta,da.Daca nu.....nu se poate,pentru ca acest imobil provine din mostenire,deci reprezinta bun propriu al sotului dvs.,si nu bun comun supus partajului,in cazul divortului.
Stimată doamnă,

Conform noului Cod Civil,

respectiv Art. 390 - Condiţiile prestaţiei compensatorii
(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.
(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.
(3) Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere, în condiţiile art. 389.

Art. 391 -Stabilirea prestaţiei compensatorii
(1) Prestaţia compensatorie nu se poate solicita decât odată cu desfacerea căsătoriei.
(2) La stabilirea prestaţiei compensatorii se ţine seama atât de resursele soţului care o solicită, cât şi de mijloacele celuilalt soţ din momentul divorţului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum şi de orice alte împrejurări previzibile de natură să le modifice, cum ar fi vârsta şi starea de sănătate a soţilor, contribuţia la creşterea copiilor minori pe care a avut-o şi urmează să o aibă fiecare soţ, pregătirea profesională, posibilitatea de a desfăşura o activitate producătoare de venituri şi altele asemenea.

și mai ales Art. 392 - Forma prestaţiei compensatorii
(1) Prestaţia compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care aparţin debitorului.
(2) Renta poate fi stabilită într-o cotă procentuală din venitul debitorului sau într-o sumă de bani determinată.
(3) Renta şi uzufructul se pot constitui pe toată durata vieţii celui care solicită prestaţia compensatorie sau pentru o perioadă mai scurtă, care se stabileşte prin hotărârea de divorţ,

dacă vă încadrați în situațiile descrise, puteți obține uzufructul camerei.

Este, deci, necesar:
1. să vă aflați în situația arătată;
2. să cereți explicit în instanță compensația în natură, argumentând-o cu articolele sus-menționate.

Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2011
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort in noul cod civil mlaap mlaap buna ziua, Am citit in nou cod civil ca prestatia compensatorie se poate acorda de catre instanta doar dupa o casatorie de 20 ani. Eu am o casnicie care a ... (vezi toată discuția)
Divort-infidelitate Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, este adevarat ca s-a dat o lege prin care sotul/sotia infidel/infidela prierde dreptul asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei? daca da ... (vezi toată discuția)
Despagubiri sot infidel Maria Popp Maria Popp Suntem casatoriti de 25 de ani. Acum 5 ani am avut o perioada de neintelegeri urate, ne-am separat 2 ani fara sa divortam. In acest timp eu am avut un prieten ... (vezi toată discuția)