avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC dupa concediu fara plata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC dupa concediu fara plata

Pana in aprilie 2011 am fost in CIC iar apoi am intrat in concediu fara plata pentru ingrijirea copilului pentru un an.
Am ramas din nou insarcinata. :) As vrea sa stiu daca ma intorc acum la servici, o sa pot beneficia de indemnizatie pentru bebe 2?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:41, 13 Noiembrie 2011
Nu. Trebuie sa aveti venituri in ultimele 12 luni de dinaintea nasterii copilului.
Eu am gasit in OUG 111/2010 la Art. 2 pctul. 5:
Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
b) s-au aflat in evidenta agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti, in vederea acordarii indemnizatiei de somaj;
c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) au beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale, in baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata;
e) au beneficiat de pensie de invaliditate, in conditiile legii;
f) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
h) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului cu handicap;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru cresterea copilului;
j) ...........
Inteleg doar ce imi convine? ;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011
Rikidone79, utilizator
Nu, nu intelegeti ceea ce va convine, ci intelegeti corect. Aveti dreptul la indemnizatie pentru CIC si pentru al doilea copil. Practic, o perioada din ultimele 12 luni anterioare nasterii celui de-al doila copil va fi constituita din primul CIC, o perioada va intoarceti la lucru, si apoi intrati in concediu medical-sarcina si lauzie. Daca toate cele trei perioade cumuleaza 12 luni inainte de nasterea celui de-al doilea copil, aveti dreptul la indemnizatie fara probleme.
Posibil sa nu fie asa ... lit.i din art.2 alin.5 se poate referi la concediul fara plata acordat in baza prevederilor OUG nr.111/2010 si nu a altor acte normative .
Art. 10. — (1) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 2 au dreptul la concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri sau, dupa caz, dupa primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).
(2) Durata concediului prevazut la alin. (1) este de 4 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, persoanelor prevazute la art. 8 alin. (2), in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
(3) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal gabryella23 gabryella23 Daca am 4 ore pe cartea de munca ? cate luni trebuie sa lucrez pentru a putea beneficia de prenatal ?:sorry: (vezi toată discuția)
Concediu prenatal sau medical?? monalisaalina monalisaalina Buna ziua,va rog sa imi spune ti daca am 3 luni de la angajare,si sunt insarcinata in 5 luni jumatate,fiind o sarcina cu probleme,de ce anume pot ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! momentan sunt in cic, fetița împlinește 2 ani ... Ildi10 Ildi10 Bună ziua! Momentan sunt in CIC, fetița împlinește 2 ani in septembrie 2022. Sunt gravidă în 10 săptămâni, bebe urmând să se nască la sfârșitul ... (vezi toată discuția)