avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... URGENTA MAXIMA!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

URGENTA MAXIMA!!!

Am mare nevoie de ajutor!! Am de realizat o lucrare de licenta cu titlul "DREPTURILE SUCCESORALE ALE SOTULUI SUPRAVIETUITOR" pe baza noilor reglementari.(2011) Sincera sa fiu, nu stiu de unde sa incep, fiind in mare "criza" de material didactic. Ceea ce am citit in NCC nu-mi este de ajuns, decat eventual pentru cateva aspecte comparative intre vechea si noua legislatie. As fi etern recunoscatoare daca as avea un punct de reper cel putin, sau ceva sugestii. VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: cristina__stoica , utilizator 23:22, 18 Noiembrie 2011
avand in vedere "prospetimea" noilor reglementari eruditii nu au apucat sa se puna de acord in foarte multe puncte de vedere, astfel jurisprudenta este destul de saraca la acest moment. exista totusi diverse coduri adnotate si diverse lucrari de specialitate la care puteti apela.
incercati sa introduceti si elemente de drept comparat.
Voi tine cont de sfaturile dvs. Va multumesc! :)
Meritul Noului cod civil în acest domeniu este acela de fi scăpat cumva de obsesia originalităţii şi a inovaţiei, de simptomele pretenţiei de a fi altfel. E aproape la fel.

In aceasta materie NCC este vechiul C. civ corelat cu dispoziţiile Legii 319/1944 pentru dreptul de moştenire al soţului supravieţuitor (de natură să înlăture multe controverse)

Sotul supravietuitor are: (ca si pana acum)
- un drept de mostenire in concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori - vezi art 972
- un drept de mostenire special asupra mobilierului si obiectelor de uz casnic - art 974 (au disparut darurile de nunta ;)
- un drept temporar de abitate - art 973

Tratatele vechi va pot fi de mare ajutor in realizarea lucrarii de licenta.
Si daca veti gasi prin ele discutii de genul: "Problema concursului sotului supravietuitor cu doua clase" (Deak) ... veti avea ce sa "povestiti", dar si sa aratati ca a disparut problema = a fost rezolvata de art 972 alin 2

A! Sa nu uit! Cred ca ar merita discutat pe undeva si despre clauza de preciput (au aparut deja controverse cu privire la natura ei juridica - google le stie ;)
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2011
romascanu, moderator
Mai mult decat perfect! Va multumesc mult!:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesorala. drepturile sotului supravietuitor titoidaniela titoidaniela buna ziua. spuneti-mi va rog daca sotul a decedat iar cumnata mea cu care sant in pragul dezbaterii succesiunii va pune in masa succesorala , mobilierul si ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire lucian1973 lucian1973 Buna ziua, va rog sa-mi comunicati care este dreptul la proprietate pentru sotia supravietuitoare, in situatia in care imobilul in care a locuit alaturi de ... (vezi toată discuția)
Succesiune ametist ametist Soti fara copii. Unul dintre ei decedeaza. Cum se face succesiunea? Cine participa de drept la succesiune? Cui revine averea defunctului? (vezi toată discuția)