avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie copil

Ma numesc mitran silviu si am o fetita in varsta de 2 ani si 8 luni.Fetita este diagnosticata cu paralizie cerebrala , tetrapareza spastica avand certificat de handicap cu grad GRAV. In prezent primesc de la stat indemnizie de crestere copil in cuantum de 600 ron ,91 ron ajutor pt handicap .As dori sa aflu ce drepturi ar trebuii sa mai primesc deoarece alti parinti , (din alte orase) ca si mine ,mai primesc un ajutor social in valoare de 500 ron?In baza carei legi primesc acesti bani?
Cel mai recent răspuns: br_nicku , utilizator 23:47, 19 Noiembrie 2011
Nu prea sunteti clar in ceea ce spuneti, termenii folositi nu sunt tocmai exacti . Nu exista"ajutor pt handicap" probabil cei 91 de lei reprezinta buget personal complementar lunar. Deasemenea indemnizatia de crestere a copilului este cea uzuala de care beneficiaza toata lumea sau este cea pentru cresterea si ingrijirea copilului cu handicap pina la 3 ani (sau 3-7 ani).
Lamuriti intii in ce grad de handicap este copilul , daca are dreptul la asistent personal. Cel mai probabil dv. va referiti la aceasta indemnizatie pe care o primesc cei care au dreptul la asistent social si opteaza sa nu angajeze pe nimeni si sa incaseze acesti bani.
Oricum situatia drepturilor banesti ce vi se cuvin trebuia sa o clarifice dgaspc locala. Este mai greu de raspuns pe site pentru ca acestea se acorda dupa mai multe criterii. Incercati sa va lamuriti accesind linkul de mai jos care va duce pe siteul anph, in capitolul legislatie accesati Legea 448/2006 republicata.
[ link extern ]
"
   Art. 12. - (1) Persoana care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere un copil cu handicap beneficiază, după caz, de următoarele drepturi:
   a) concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap sau, după caz, stimulent lunar, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, în condiţiile de acordare prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007;
   b) concediu şi o indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap în cuantum de 450 lei, pentru copilul cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani;
   c) program de lucru redus la 4 ore pentru părintele care are în îngrijire copilul cu handicap grav sau accentuat, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 18 ani, la solicitarea părintelui;
   d) concedii medicale, acordate în condiţiile legii, pentru îngrijirea copilului cu handicap care necesită internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afecţiuni intercurente, precum şi pentru recuperare/reabilitare, până la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani;
   e) indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului cu handicap, în cuantum de 450 lei, acordată persoanei cu handicap care nu realizează alte venituri în afara celor prevăzute la art. 58 alin. (4) lit. a), până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
   f) indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului cu handicap, în cuantum de 300 lei, acordată persoanei cu handicap care nu realizează alte venituri în afara celor prevăzute la art. 58 alin. (4) lit. a), pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani;
   g) indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului cu handicap, în cuantum de 300 lei, acordată persoanei care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, iar pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani un ajutor lunar în cuantum de 150 lei;
   h) alocaţie lunară de plasament, acordată în condiţiile legii, în cuantum majorat cu 50%.
   (2) Persoana cu handicap care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere un copil şi care nu realizează alte venituri în afara celor prevăzute la art. 58 alin. (4) lit. a) beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului în cuantum de 450 lei până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani şi de un ajutor lunar pentru creşterea copilului în cuantum de 150 lei pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 2 şi 7 ani.
   (3) De drepturile prevăzute la alin. (1) şi (2) beneficiază, la cerere, unul dintre părinţi, persoana căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei, persoana care a adoptat copilul sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, precum şi persoana care a fost numită tutore, cu excepţia asistentului maternal profesionist.
   (4) De drepturile prevăzute la alin. (1) lit. a)-g) şi la alin. (2) nu pot beneficia persoanele care au în acelaşi timp şi calitatea de asistent personal pentru acelaşi copil sau care primesc indemnizaţia prevăzută la art. 42 alin. (4).
   (5) Pe perioada acordării dreptului prevăzut la alin. (1) lit. b), pentru ceilalţi copii aflaţi în îngrijire spre creştere şi educare, persoana îndreptăţită beneficiază şi de drepturile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007.
   (6) Plata drepturilor prevăzute la alin. (1) şi (2) se asigură, după caz, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de ªanse, sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii.
   (7) Cuantumul indemnizaţiilor şi ajutoarelor prevăzute la alin. (1) lit. b), e)-g) şi la alin. (2) se actualizează anual cu indicele creşterii preţurilor de consum prin hotărâre a Guvernului."

   
Ultima modificare: Duminică, 20 Noiembrie 2011
br_nicku, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 448 + indemnizatie crestere de 600 sau 85% mirela 20 mirela 20 buna ziua am 2 gemeni de 2ani si o luna . mar interesa daca iau indemnizatie pe legea 448 pot lua si indemnizatia de 600 sau 85%? mentionez ca ambii copii au ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii acordate copiilor cu dizabilitati valeria-aurelia valeria-aurelia Buna ziua.Am o fetita cu un hadicap grav in varsta de 4 ani,eu beneficiez de indemnizatia de la 3 la 7 ani.Intrebarea mea este daca se mai poate beneficia si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil cu handicap grav, de la 3 la 7 ani radASCUTA radASCUTA am o rugaminte doresc sa stiu si eu daca sotia mea a beneficiat de indemnizatie de crestere a copilului pana la 3 ani mai poate beneficia si pana la 7 ani ... (vezi toată discuția)