avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Taxa Radio-TV pe factura Enel
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Taxa Radio-TV pe factura Enel

Buna ziua,

In cazul in care sunt abonat al unei societati de CATV (RDS-RCS) si detin numai TV nu si Radio, mai sunt obligat sa platesc abonamentul Radio TV si la ENEL ?
Practic platesc de 2 ori abonamentul radio-tv: odata la RDS-RCS si alta data la ENEL...desi RDS-RCS plateste la randul ei ca sa retransmita programele TVR 1, 2 si 3.
Cum pot sa platesc numai TV-ul la RDS-RCS fara a mai plati si la ENEL ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ianuarie_201173 , utilizator 14:50, 24 Noiembrie 2011
Sunt exceptate de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune şi/sau pentru serviciul public de televiziune persoanele fizice care:

Nu deţin receptoare radio şi/sau TV. Acestea vor depune următoarele acte:
declaraţie tip pe proprie răspundere că nu deţin receptoare radio şi/sau TV la adresa de domiciliu (Anexa 1, radio Declaraţie pe propria răspundere – persoane fizice, Anexa 1 TV Declaratie pe propria răspundere – persoane fizice).
copii după actul de identitate al titularului de contract (2 exemplare).
Deţin receptoare radio şi/sau TV, dar:
Se încadrează în categoria persoanelor scutite, caz în care vor depune:
cererea tip de scutire ( Anexa 2 radio Cerere de scutire – persoane fizice, Anexa 2 TV Cerere de scutire - persoane fizice);
copii după factura de energie electrică (2 exemplare);
copii după actul de identitate al titularului de contract (2 exemplare);
copii după actul de identitate al beneficiarului scutirii (2 exemplare), în cazul în care este altă persoană decât titularul de contract.
acte doveditoare*) că sunt beneficiari ai uneia din legile care acordă dreptul de scutire (2 exemplare);
Observaţie: Scutirea de la plata taxelor se poate acorda doar la adresa de domiciliu.
Deţin două sau mai multe locuinţe în proprietate, caz în care vor prezenta următoarele acte:
declaraţie tip pe proprie răspundere că în aceste imobile nu locuiesc alte persoane (Anexa 3 radio Declaraţie pe propria răspundere- locuinţe, Anexa 3 TV Declaraţie pe propria răspundere locuinţe) ;
copii după factura de energie electrică de la domiciliu şi de la locuinţa pentru care se solicită scutirea (2 exemplare);
copii după actul de identitate al titularului de contract pentru imobilul în cauză (2 exemplare).
Deţin garaje, pompe, sisteme de irigaţii şi circuite electrice distincte (contorizare separată) care alimentează părţi sau anexe ale aceleaşi gospodării, caz în care nu vor plăti taxele pentru acestea.


Nota: Actele vor fi depuse la Centrele de Relaţii cu Clienţii Enel din zona unde este arondat locul de consum, iar exceptarea de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune şi televiziune se face începând cu luna următoare depunerii cererii/declaraţiei pe proprie răspundere. Documentele depuse de consumatori sunt transmise la Societatea Română de Radiodifuziune şi la Societatea Română de Televiziune.
Declaraţiile pe propria răspundere date de persoanele fizice pentru exceptarea de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune se vor reînnoi anual cu cel puţin 30 de zile înainte de împlinirea termenului de 12 luni de la ultima declaraţie depusă, pentru a putea beneficia in continuare de exceptare.

Taxele lunare pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune sunt stabilite în anexă la HG nr.1292/2007 şi HG nr. 978/2003, pentru fiecare categorie de plătitori.
Sunt scutite de la plata taxei pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune următoarele categorii de persoane fizice:

1.
Familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, care au dreptul la un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială, în baza legii 416/2001, cu modificările ulterioare;
Pensionarii Societăţii Române de Radiodifuziune şi ai Societăţii Române de Televiziune;
Pensionarii proveniti din sistemul pensiilor pentru agricultori, ale căror drepturi au fost stabilite în baza legislaţiei anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale. Dovada încadrării în această categorie este decizia de pensionare sau talonul de pensie;
Abonaţii reţelelor de radioamplificare - numai pentru taxa radio;
Persoanele diagnosticate cu surdomutitate- numai pentru taxa radio
2. Alte categorii prevăzute de legi speciale, respectiv:
Legea 341/2004 privind recunoştinţa faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la Victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989, cu modificările şi completările de rigoare, dacă au venituri lunare mai mici decât salariul mediu brut pe economie.
Legea 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
Legea 167/2002 privind văduvele de veterani de război (scutite 50%)
Decretul-Lege 118/1990 republicat, Legea 55/1998, OG 105/1999, Legea 189/2000, OUG 214/1999 cu modificările şi completările ulterioare privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1954 din motive etnice;
Legea 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, cu modificările şi completările ulterioare;

*) Documentele care fac dovada încadrării în una din categoriile de persoane care pot beneficia de scutire în baza legii sunt, după caz:

Legea 341/2004 ( revoluţionari)
copie CERTIFICAT eliberat în baza Legii 341/2004 sau certificatul emis în baza Legii 42/1990 şi dovada faptului că s-a depus cerere de preschimbare a acestuia;
dovadă de venit lunar mai mic decât salariul mediu brut pe economie
DL 118/1990, OG 105/1999, L 189 /2000, OUG 214/1999 cu completările ulterioare (persecutaţi)
copie Hotărâre / Decizie,
Legea 44/1994 (veterani de război, invalizi şi văduve de război)
copie Legitimaţie veteran, faţă şi verso.
Legea 167/2002 ( văduve de veterani de război ) _ scutire 50%
copie Legitimaţie văduvă de veteran, faţă şi verso.
Legea 309/2002 (stagiul militar la DGSM 1950-1961)
copie Hotărâre / Decizie,.
Legea 416/2001 (venitul minim garantat)
adeverinţă de la Primărie referitoare la încadrarea în prevederile Legii 416/2001 privind venitul minim garantat (în care să fie precizată perioada în care beneficiază de aceste prevederi) Scutirea este valabilă pentru perioada precizată în adeverinţă.
HG 563 /2003 (pensii agricultori înainte de Legea 19/2000)
talon pensie original sau copie decizie de pensionare.
Pensionari ai Societăţii Române de Radiodifuziune / Societăţii Române de Televiziune
adeverinţă de pensionar, emisă de Societatea Română de Radiodifuziune/Societatea Română de Televiziune, din care să rezulte pensionarea de la Societatea Română de Radiodifuziune/ Societatea Română de Televiziune


Conform legii audiovizualului, societăţile de televiziune prin cablu au obligaţia să includă în grila lor de programe şi să transmită programele Societăţii Române de Televiziune. Societatea Română de Televiziune nu are legături de natură finanaciară cu nici o societate de televiziune prin cablu, în sensul că acestea ar vira către Societatea Română de Televiziune o cotă parte din încasările provenite din sumele achitate de către abonaţii lor. Plata abonamentului la o societate de televiziune prin cablu nu exonerează de îndeplinirea obligaţiei legale de plată a taxei pentru serviciul public de televiziune.
Multumesc...si anexele de unde le iau ?
merci

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lncadrare/scutire la plata privind taxele pentru servicii publice de radiodifuziune si televiziune Cobe Cobe Azi 06.08.2015 in cutia de scrisori am gasit un plic foarte gros de la ENEL, Pe scurt imi spune ca daca nu transmit declaratia din plic completata si copie ... (vezi toată discuția)
Taxa radio este obligatorie pt apartamentele la care nu locuieste nimeni? Marius Nou Marius Nou Buna ziua! Detin un apartament la care nu mai locuiesc de mai mulţi ani si am instiintat furnizorul de energie electrica de acest lucru pentru a fi scutiti ... (vezi toată discuția)
Taxa pe radio si tv anulata sau nu ? apr0ape_om apr0ape_om Buna ziua , am si eu o nedumerire, am facut o cerere de la scutirea platei taxelor radio si tv pe firma, deoarece nu am tv si nici radio, deci nu beneficiez de ... (vezi toată discuția)