avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... O persoana stabilita in Germania isi poate depune ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

O persoana stabilita in Germania isi poate depune dosarul de pensie in Romania ?

Buna ziua. Va rog sa-mi raspundeti la aceasta intrebare pentru a nu avea probleme pe viitor (sa dea pensia de aici inapoi).
In curand persoana respectiva, stabilita in Germania de multi ani, indeplineste conditiile de pensionare in Romania. Este vreo problema daca isi depune dosarul de pensie in Romania, cu anii lucrati aici, avand in vedere ca si in Germania va indeplini conditiile de pensionare peste 6 luni ? acolo isi va depune dosarul numai cu vechimea aceea ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 19:07, 25 Noiembrie 2011
Separat.Pt.vechimea din Romania isi va depune dosarul aici,in tara,urmand ca pentru vechimea dobandita in Germania sa isi depuna dosarul acolo.
Bun. Dar mi-a spus ca acolo i-au cerut si anii lucrati in Romania.
Pensia comunitara este pensia la care aveti dreptul daca ati muncit in Romania si intr-un alt stat european, Italia, Spania, Germania, Franta, etc..

Conform prevederilor Regulamentului 1408/71 al Consiliului Europei, orice cetatean care face stagiul minim de pensionare (15 ani cotizati) in doua sau mai multe state din Uniunea Europeana, la implinirea virstei de pensionare poate incasa o pensie comunitara, adica o pensie care cumuleaza drepturile din Romania la care se adauga drepturile de pensie pentru contributiile platite in Germania, Italia, Spania, etc.

Incepind din 2007 si cetatenii romani beneficiaza de acest drept

Viitorul pensionar îşi depune cererea de pensionare în localitatea de domiciliu, indiferent de ţară. Casa de Pensii din localitatea respectivă trimite formulare europene (seria E 200) în toate ţările în care a muncit cu contract de munca legal solicitantul
Fiecare zi cotizata intr-un stat european este considerata la vechime.
În fiecare ţară, se calculează pensia naţională şi pensia comunitară.
In cazul in care vechimea in statul comunitar este de cel putin un an, statul respectiv plateste o cota din pensie.
In cazul in care s-a cotizat mai putin de un an, statul respectiv nu plateste o parte din pensie, iar vechimea respectiva, de ex. 9 luni, este preluata de alt stat membru cand se calculeaza pensia comunitara.
În final, i se virează pensionarului pensia cuvenită din fiecare ţară, într-un cont deschis în localitatea de domiciliu.
Este foarte important ca numărul de cont să fie scris cu atenţie astfel încât să nu apară greşeli. Dacă numărul de cont e greşit, banii se duc în contul greşit, se returnează şi se retrimit, iar pentru toate aceste operaţiuni se percep comisioane – a căror valoare nu e neglijabilă, dacă o raportăm la pensie.

In Romania, istitutia competenta este Casa Nationala de Pensii (Casa Judeteana de Pensii la nivelul fiecarui judet).
Vedeti si
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formularul 205 , cu privire la datele de contributie a anilor de munca in ro. Gheorghe Pop Gheorghe Pop Cum pot sa obtin, bazele de contributie a anilor munciti in Romania , intre 1970-1998. , in vederea pensionarii de boala , in Spania. (vezi toată discuția)
Vechimea in munca din germania arminella arminella Am lucrat in Romania 9 ani ,m-am casatorit in Romania cu cetatean cu dubla cetatenie .Am plecat in Germania dupa 3 ani si in cei 7 ani cat am domiciliat in ... (vezi toată discuția)
Pensia comunitara se cumuleaza cu pensia nationala? VALI_M VALI_M As vrea sa va prezint o speta: O persoana s-a pensionat dupa ce a ajuns la o vechime de 36 de ani in Romania cu o pensie de 830 lei pe luna. Aceeasi persoana ... (vezi toată discuția)