avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... durata concediu odihna conform CIM sau CCM?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

durata concediu odihna conform CIM sau CCM?

Daca in contractul individual de munca este prevazut un numar de zile de concediu de odihna mai mare decat in contractul colectiv de munca, care este durata legala a concediului de odihna : conform CIM sau conform CCM? (cu mentiunea ca contractul individual este anterior celui colectiv si nu exista act aditional la CIM cu micsorarea duratei CO)
Cel mai recent răspuns: andreea5048 , utilizator 15:55, 26 Noiembrie 2011
ART. 145 – Durata concediului de odihna anual
(fostul art. 140 anterior republicarii din 2011)

(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.

(2) (modificat prin Legea 40/2011) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

(2) (forma anterioara modificarii prin Legea 40/2011) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un in calendaristic.

(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna


[ link extern ]
deci, in cazul mentionat?
Ca regula generala, contractul este legea partilor!

Daca dvs. ati stabilit cu angajatorul un numar de zile mai mare decat cel prevazut in contractul colectiv de munca, atunci beneficiati de numarul de zile de concediu de odihna conform contractului individual de munca.

Evident, concediul de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata, ceea ce inseamna ca daca dvs. ati avut perioade de intrerupere (concediu medical, fara plata, etc), pentru aceste perioade de intrerupere nu veti beneficia de zile de concediu de odihna.

Exemplu:
-un an are 255 zile lucratoare.
-salariatul a lucrat 185 de zile, deoarece a avut 5 zile concediu de odihna, o intrerupere de 30 de zile lucratoare de concediu medical si 35 de zile lucratoare de concediu fara plata
-conform contractului individual de munca, salariatul beneficiaza de 25 de zile de concediu de odihna pe an.

Calculul numarului de zile de concediului de odihna la care salariatul are dreptul se efectueaza in felul urmator:

255 zile lucratoare.......25 zile concediu de odihna (conform contractului individual de munca
185 zile lucrate+5 zile concediu de odihna=190 zile............X zile concediu de odihna

X=190x25/255
X=18.62 zile concediu de odihna (rotunjit, inseamna 19 zile concediu odihna)

Din cele 190 zile, salariatul a beneficiat deja de 5 zile. In concluzie, mai are dreptul pana la sfarsitul anului, la 14 zile de concediu de odihna.

ATENTIE! Contractul individual de munca NU poate contine prevederi contrare si/sau drepturi inferioare celor prevazute in actele normative in vigoare sau ale contractelor colective de munca aplicabile. (a se vedea art. 11 din Legea 53/2003 privind Codul Muncii, republicata).

Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
Cristina Alexandrescu, Contabil
andreea5048 a scris:

Daca in contractul individual de munca este prevazut un numar de zile de concediu de odihna mai mare decat in contractul colectiv de munca, care este durata legala a concediului de odihna : conform CIM sau conform CCM? (cu mentiunea ca contractul individual este anterior celui colectiv si nu exista act aditional la CIM cu micsorarea duratei CO)



In speta, durata CO este cea prevazuta in contractul individual de munca ... se aplica prevederile mai favorabile salariatului.
multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru salariati cu timp de munca partial kyoko kyoko Buna ziua! Un salariat cu timp de munca partial( jumatate de norma) la cate zile de concediu are dreptul? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru c.i.m. cu durata 8 ore / luna trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Urmeaza sa incheiem un c.i.m. cu durata de 8 ore / luna. Practic angajatul va lucra o zi pe luna. In acest caz, de cate zile de concediu pe an ... (vezi toată discuția)
Numar zile concediu de odihna mincinosul mincinosul Buna seara, am 9 ani vechime in munca , si doresc sa aflu cite zile de concediu de odihna am dreptul in cazul in care relatiele mele de munca cu firma la care ... (vezi toată discuția)